У Криворівні, де в різний час працювали і гостювали Ольга Кобилянська, Осип Маковей і весь цвіт української культури,  створять музей «Українські Афіни»

У Криворівні, де в різний час працювали і гостювали Ольга Кобилянська, Осип Маковей і весь цвіт української культури, створять музей «Українські Афіни»

27.06.2018, 10:52

25 червня у селі Криворівня Верховинського району Івано-Франківщини відбулися громадські слухання щодо створення Національного історико-культурного меморіальному комплексу «Українські Афіни», інформує прес-служба Верховинської РДА.

Тут проводив свiй лiтнiй вiдпочинок Михайло Коцюбинський iз сином Юрком. Сюди приїздила Леся Українка зi своїм тодi ще нареченим Климентом Квiткою. А Михайло Грушевський навiть придбав собi в цьому селi (тепер цей присiлок називають Грушiвка) вiллу з 3 моргами городу, звiдки мав чудовий краєвид на долину Жаб'я та центральне пасмо Чорногори. Протягом 14 рокiв майже щолiта бував тут Iван Якович Франко. Зважаючи на популярність села серед вітчизняної творчої еліти, відомий етнограф Володимир Гнатюк назвав Криворівню "українськими Атенами" (Афінами).

 У громадських слуханнях взяли участь голова комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, начальник Івано-Франківського управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак, голова Верховинської райдержадміністрації Олег Лютий, голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк, священик УПЦ КП Різдва Пресвятої Богородиці с. Криворівня о. Іван Рибарук, жителі села Криворівня.

 На слуханнях розглянули питання «Про охорону культурної спадщини музейної справи у селі Криворівня та створення Національного заповідного музейного комплексу "Українські Афіни"».

 За результатами спільного засідання робочої групи управління культури ОДА та керівництва Верховинської РДА і Верховинської районної ради, Криворівнянської сільської ради, духовенства району надіслано листа в Міністерство культури України з пропозицією про створення в Криворівні Національного заповідного музейного комплексу «Українські Афіни».

 Представники робочої групи просять Міністерство надати роз’яснення і рекомендації з приводу створення запропонованого музейного проекту та його відповідність чинному законодавству з питань музейної справи в Україні.

 Громада села підтримала рішення щодо створення в селі Криворівня Національного заповідного музейного комплексу «Українські Афіни». Про це повідомив секретар Криворівнянської сільської ради Дмитро Ілійчук, пише Укрінформ.

а сходах села Криворівня більшість людей підтримали ідею створення проекту «Українські Афіни», який би об’єднав в єдиний комплекс чотири місцеві музеї. «За» такий проект свій голос віддав 81 житель села, четверо – утримались», – повідомив  Дмитро Ілійчук.

Він зауважив, що ідея створення «Українських Афін» належить місцевим активістам. Вони планують об’єднати в єдиний проект Літературно-меморіальний музей Івана Франка, Музей-садибу Михайла Грушевського, музей «Хата-гражда» гуцульської господарки та музей Параски Плитки-Горицвіт.

Наразі для проекту «Українські Афіни» почали створювати генплан. Для його погодження у Криворівні планують провести ще не менше восьми слухань. У селі переконані, що проект суттєво збільшить потік туристів.

Як відомо, у Криворівні Сергій Параджанов знімав фільм «Тіні забутих предків».

У Криворівні відбулося виїздне засідання Комітету Верховноі Ради України з питань культури і духовності. У Криворівню прибули члени комітету – Микола Княжицький, Ірина Подоляк, Марія Матіос та Сергій Тарута. Ініціаторкою виїзного засідання була відома письменниця Марія Матіос. 

На засіданні також мав бути присутній Міністр культури Євген Нищук, проте оскільки частина урядової делегації перебувала в Канаді, засідання Кабінету Міністрів перенесли на 24 червня, тож міністр культури мусив залишитися в Києві. Однак він активно підтримує ідею створення на території села криворівня історико-культурного заповідника.

Засідання відбувалося в Будинку культури села Криворівня. Роботу розпочали урочисто – з виконання гімну України, а відтак отець Іван Рибарук благословив присутніх на добру та плідну роботу.

Відома письменниця Марія Матіос зазначила, що в Криворівні, окрім величезної кількості історико-культурних пам’яток, ще й дуже сприятлива творча атмосфера і особливі люди, які “мислять категоріями сьогодення, і це відчувається у всьому”.

Сергій Тарута зізнався, що в  дитинстві зачитувався творами Івана Франка і назвав Криворівню брендом, який, поки що, на жаль не є всеукраїнського масштабу, і власне завданням комітету є зробити так, щоб “цей бренд був впізнаваний у всіх регіонах України”.

Президія заходу - народні депутати Микола Княжицький, Марія Матіос, Ірина Подоляк та Сергій Тарута. Про це у мережі Facebook повідомив журналіст Іван Харук.

"Після відповідних погоджень у Кабміні є ймовірність, що Криворівні нададуть статус Історико-краєзнавчого заповіднику, або іншими словами - "Село-музей під відкритим небом". Наступне рішення за Кабінетом міністрів. За словами депутатів, статус повинен надати чимало економічних та культурних преференцій горянам", - йдеться в повідомленні.

24 ЧЕРВНЯ у селищі Криворівня, за 140 км від Івано-Франківська, відбулося урочисте відкриття Міжнародного Форуму "Via Carpatia", який триває від 23 червня та закінчиться 30 червня. 

Відкриття Міжнародного Форуму "Via Carpatia" й традиційного гуцульського фестивалю "Полонинське літо" відбулося за участі ініціатора Форуму народного депутата Миколи Княжицького, голови Верховинської районної ради Івана Шкиндюка й видатного трембітаря, рекордсмена Книги рекордів України Миколи Василевича.

У рамках Форуму 23-24 червня також відбувся фестиваль українських виробників "У пошуках Made in Ukraine: зустріч в Карпатах"

До програми "Via Carpatia" увійшли кінофестиваль “Transcarpatia”, конференція "Коло Вінценза: майбутнє Карпат", фестиваль музики та мистецтва "Sounds of Carpatia" і свято народної творчості імені Гната Хоткевича. 

Форум Via Carpatia покликаний не лише розкрити різноманіття культури Карпат, але й зібрати разом інтелектуальних лідерів Східної й Центральної Європи.

Про це повідомляє Еспресо.TV.
 

Ініціатор Міжнародного Форуму "Via Carpatia", народний депутат Микола Княжицький виступив на його відкритті у селищі Криворівня, що за 140 км від Івано-Франківська.

"Ми справді в непростий час знаходимося на Форумі. Ми пам'ятаємо про полеглих воїнів, про Олега Сенцова та інших в'язнів, які голодують в московських тюрьмах. Очевидно, що і ті хто загинув, і ті, хто бореться зараз, роблять це для того, аби ми могли робити такі свята. Для того, щоб ми жили в нормальній вільній щасливій країні. І тому мені часом буває прикро, коли я дивлюся, як Верховищина переживає такі труднощі, яких, може не переживала ніколи раніше. Слава Богу, тут є мир, але коли ми дивимося на реформу місцевого самоврядування, на те, що зараз пришкільні інтернати знаходяться під загрозою закриття, - я розумію, що так бути неповинно. І керівництво району, і керівництво областю розуміють усі ці проблеми, і намагаються змінити ситуацію, але в Києві розуміють це не всі. Для того, аби це змінити, ми проводимо Форум Via Carpatia, куди до нас приїдуть і віце-прем'єр-міністр Розенко, і міністр інфраструктури Омелян, заступник міністра економіки, представники інших міністерств і відомств, багато іноземних гостей, з Польщі, з Румунії. І ми будемо обговорювати, як змінити життя верховинців", - зазначив політик.

"Першим міністром, яка сюди приїхала, була Лілія Гриневич. Після того, як вона сюди приїхала, збільшилися на 40 відсотків субвенції на зарплати вчителів. А сьогодні сюди приїде заступник міністра регіонального розвитку Негода. І ми будемо обговорювати, як треба врахувати особливості цього високогірного району. От зараз місцеві дороги перенесли на фінансування області. І цих грошей не вистачить на всю область. Має бути окрема програма для високогірних районів. А дороги до далеких високогірних сіл мають бути побудовані. Сюди має приїхати турист. А оскільки приїде турист, ми маємо придумати бренди, які кликатимуть. Тому ми зараз проводимо Форум в Криворівні, нагадуючи, що це є справжня літня столиці української культури. Ми зробимо її такою, якою вона була на початку дев'ятнадцятого століття. Такою ж столицею культури має стати кожне гуцульське село, куди має іти дорога, і де люди мають нормально заробляти. Тож, ми повеземо туди міністрів, і запитаємо: дивіться, чи може дитина 10 кілометрів іти щодня туди-сюди до школи, якщо закриють пришкільні інтернати? Ми змінимо цю ситуацію", - пообіцяв Микола Княжицький.

"Ми складні переживаємо часи, як і вся країна. Тому маємо об'єднатися. Всі дружньо ставитися один до одного, всі спільно будувати своє життя. Вже на День Конституції сюди приїдуть музичні виконавці зі всієї України: І Мадри, і Олег Скрипка, і Марія Бурмака, польські виконавці. Тож, давайте спілкуватися, будувати спільно наше майбутнє, не опускати руки, і ми зробимо цей край квітучим і для відпочинку, і для відновлення духовного", - резюмував нардеп.

Джерело: https://espreso.tv/ 

1