У Художньому музеї показали чернівецькі міські пейзажі

У Художньому музеї показали чернівецькі міські пейзажі

28.04.2021, 10:45

В Чернівецькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки "Архітектурні пам'ятки Чернівців".

 Тема міського архітектурного краєвиду є досить популярною у сучасному мистецтві. Про це свідчить експозиція виставки, присвяченої Міжнародному дню пам’яток та історичних місць, який відзначається 18 квітня.

 Архітектурний пейзаж існує в образотворчості ще з ХVI ст. В наш час цей різновид пейзажу набув широкого розповсюдження. Зокрема, сюжети із видами Чернівців були популярними протягом ХIХ-ХХ ст. Особливого розвитку набув міський пейзаж в Чернівцях в останні 20 років. Експозиція, розгорнута у художньому музею, яскраво це підтверджує. На виставці представлено біля 60 творів 25 авторів. Митці – учасники виставки у своїх роботах широко використовують досвід мистецьких течій попередніх часів – імпресіонізму, постімпресіонізму, експресіонізму та інших

 Місто Чернівці має своє неповторне архітектурне обличчя. Воно слугувало джерелом натхнення не для одного покоління митців. У своїх композиціях художники звертаються як для відтворення окремих архітектурних об’єктів, так й до зображення панорамних композицій, у яких постає загальний вигляд чарівно неповторного міста. Художники створюють міські пейзажі, застосовуючи різноманітні стилістичні манери, притаманні світосприйняттю кожного.

 Якщо деякі з авторів намагаються наслідувати натуру, тобто відтворити архітектурні об’єкти якомога точніше (І. Балан, Й. Захандревич, С. Колісник, І. Талалай), то інші автори пробують змалювати архітектуру в оточенні природного повітряного середовища, передати ефекти освітлення, підсилити колірні акценти (О. Гармидер, Ю. Гушкевич, М. Рибачук).

 Окремі митці, відходячи від чисто реалістичної подачі, акцентують увагу на колористичних деталях, використовуючи абстрактні елементи, звертаються до фольклорних мотивів, що інколи постають у незвичних контекстах (А. Житарюк, Ю. Рабушин, А.Фурлет).

 Окремо представлені акварельні твори. У цій техніці на виставці презентовані композиції С. Гордіци і К. Ковалика. Пейзажі мають характерні ознаки, властиві акварелям. Архітектурні об’єкти постають в оточенні колірних розмивок, що імітують мінливе повітряне середовище й додають будівлям особливої поетичності.

 Наше місто має свою неповторну чарівність, що є постійним спонукачем художників до все нових творчих проявів.

 Марія Ільків,

куратор виставки

 фото Костянтин Вітрук

 

Чергове підтвердження давно відомого факту, що чернівчани, куди б їх не завіяли суворі вітри історії, експортують свою...

Опубліковано Юрієм Чорнеєм Середа, 28 квітня 2021 р.
1