У власності держави залишать винятково стратегічні підприємства: народні депутати створили прозорі умови приватизації держмайна

У власності держави залишать винятково стратегічні підприємства: народні депутати створили прозорі умови приватизації держмайна

19.01.2018, 14:37

Верховна Рада прийняла Закон №7066, мета якого – створення в нашій країні сприятливих і прозорих умов приватизації держмайна.

За рахунок цього проекту вдалось змінити відповідне законодавство, що складається із семи законів на один сучасний. Попередні норми були настільки заплутаними, що давали підстави для зловживань, створення дискримінаційних умов для конкурентів, недопуск учасників і затягування процесу приватизації на роки.

Про це розповів народний депутат України Іван Рибак (фракція БПП-Солідарність).

Новий Закон створює рівні та прозорі умови, за якими буде відбуватись приватизація. Тепер замість п’яти, буде лише два об’єкти приватизації: великі і малі. Залишаться тільки дві процедури: аукціон і викуп, замість п’яти діючих. Великі об’єкти приватизації будуть продаватись виключно за участю авторитетних радників, а малі – через майданчик Прозорро, що зробить приватизацію доступною для фізичних осіб та малого і середнього бізнесу. Це дасть новий поштовх для розвитку підприємництва в Україні.

У власності держави мають залишитись виключно стратегічні підприємства – інші повинні функціонувати в умовах ринкової економіки та конкуренції, а не за рахунок державної підтримки як зараз.

Від приватизації держмайна українці залишаються в виграші.

По-перше, завдяки конкуренції і розвитку, більшість нових власників будуть змушені проводити модернізацію і осучаснення підприємств, що позитивно відобразиться на умовах праці співробітників.

По-друге, за рахунок розширення, будуть виникати нові робочі місця із гідною та своєчасною зарплатнею – наразі заборгованість держпідприємств по зарплаті близько 560 млн (30% від усієї заборгованості в Україні).

По-третє, українська промисловість за рахунок інвестицій та розвитку від приватизації зможе вийти на нові ринки збуту і Україна посилить міжнародну співпрацю та зміцнить промисловий авторитет.

Приватизація розпочнеться після підписання Закону Президентом України.

1