У Чернівцях згадували Михайла Івасюка: вперше опубліковано унікальні фотографії з сімейного архіву  письменника

У Чернівцях згадували Михайла Івасюка: вперше опубліковано унікальні фотографії з сімейного архіву письменника

06.02.2016, 21:45

21 рік тому пішов з життя літературознавець, фольклорист, педагог та громадський діяч Михайло Івасюк. Пам’ять Михайла Івасюка вшанували його учні та поціновувачі творчості. 

5 лютого, у день 21-ї річниці з дня смерті видатного українського письменника, критика, громадського діяча Михайла Івасюка біля його могили на території історико-архітектурного заповідника «Кладовище на Зеленій вулиці», що у Чернівцях, зібралися представники крайової влади, науковці, громадськість, аби вшанувати його пам'ять.

Про це повідомили у прес-службі Чернівецької ОДА.

Директор Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка Мирослав Лазарук, зазначивши, що Буковина готується відзначити визначну дату – 100 років від дня народження Михайла Івасюка.

- Закликаю всіх, хто знав справжнього майстра слова ділитися своїми спогадами. Наш обов'язок – розповісти наступним поколінням про видатну особистість, справжнього  патріота України, - наголосив Мирослав Лазарук.

Заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Руслан Сенчук підтримав ініціативу та наголосив, що обласна державна адміністрація долучиться до справді важливої справи – створення книги спогадів про буковинського митця.

Науковий та письменницький доробок Дідуся-Вчителя, великого Батька великого Сина будуть служити інтелігенції й громаді та переплітатися з життям сотень українців по всьому світу, - переконаний онук письменника Михайло Павлюк. - У День пам'яті про письменника, краєзнавця, громадського діяча Михайла Івасюка (1917-1995) опублікую вперше дві фотографії з сімейного архіву.

Автор Володимир Івасюк

В літературно-меморіальному музеї В. Івасюка провели зустріч, присвячену пам’яті відомого літературознавця.

У Чернівцях згадували Михайла Івасюка виставкою робіт його студента


До річниці пам’яті Михайла Івасюка відкрили виставку робіт та листівок до Михайла Івасюка одного з його студентів, а зараз літератора Богдана Хаварівського. 

- Михайло Григорович заслужив того, щоб ми його пам’ятали, допоки стоїть цей музей і допоки в нашій пам’яті живуть ці прекрасні люди — Михайло та Володимир Івасюки, - зауважив літератор Богдан Хаварівський. 

У Чернівцях згадували Михайла Івасюка виставкою робіт його студента


На виставці представили листівки з архіву Івасюків, записну книжку Михайла Іаасюка, де його рукою записана адреса Богдана Хаварівського. Також тут можна побачити копії обкладинок книг, до яких долучився Михайло Івасюк. 

Як зауважила науковий працівник музею Олена Логінова, найдорожчий експонат виставки — власноруч зроблена листівка з українськими візерунками, надіслана сім’єю Богдана Хаварівського до Михайла Івасюка.

Джерело: прес-служба Чернівецької ОДА та molbuk.ua

1