У Чернівцях за допомогою мистецтва Михайла Дутки об'єднують Україну

У Чернівцях за допомогою мистецтва Михайла Дутки об'єднують Україну

24.05.2015, 14:38

За допомогою мистецтва ми об’єднаємо Вкраїну!

«Життя без праці – злодійство, життя без мистецтва – варварство», – вчить народна мудрість. І справді: день без праці – день, вкрадений у себе, своєї родини і у своєї Батьківщини, адже так багато можна зробити, особливо у скрутний для країни час! Але ж без прекрасного життя перетворюється на рутину. Саме мистецтво у своїх різноманітних виявах дарує нам натхнення, новий погляд на звичні речі, усвідомлення себе, розуміння, що в єдності сила… Так-так, адже читаючи поезії, написані авторами з різних куточків України, слухаючи музичні твори українських композиторів з Буковини чи Слобожанщини, підбираючи символи до Великодньої писанки розумієш, що попри всі відмінності нас об’єднує спільна культура, в якій закодовані не тільки послання наших предків, але й наші страхи, думки, мрії, бажання…

Минулого тижня у Виставковій залі учбово-методичного центру культури Буковини відбулося відкриття персональної виставки члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Михайла Дутки «Світло Христового Вознесіння». На виставці представлені відомі шанувальникам творчості Михайла Васильовича роботи, а також зовсім нові композиції, створені майстром за останній рік, серед яких особливе місце посідає «Єдина країна».

Ця виставка – своєрідна відповідь митця на виклики часу. «Я хотів за допомогою мистецтва об’єднати Україну», - сказав Михайло Дутка. І це йому вдалося зробити за допомогою різних мистецьких засобів, у першу чергу – писанкарства. У композиції «Єдина Україна» представлено 11 писанок, кожна з яких зроблена відповідно до традицій того чи іншого історичного регіону України (Гуцульщина, Галичина, Закарпаття Буковина, Волинь, Полісся, Поділля, Середнє Придніпров’я, Слобожанщина, Приазов’я, Південна Україна). Окрім традиційних українських писанок, М.Дутка презентував й оригінальні авторські писанкові композиції «Урожай», «Довголіття», «Здоров’я», «Кохання». Свої писанки Михайло Васильович пише лише після духовного очищення – спеціальної молитви, після якої сідає за роботу. Певно, саме тому писанкові композиції майстра привертають увагу своєю гармонійністю й неповторністю. М.Дутка пише лише на сирих яйцях, які згодом видуває. Таким чином йому вдається не тільки зберегти свої роботи, але й створити композиції, які варто подивитися.

Однак майстер відомий не лише своїми писанками. Його роботи на склі – унікальне явище у сучасному буковинському мистецтві. Коли дивишся на його карпатські краєвиди, лісосплав на гірській річці, не одразу розумієш, що наразі перебуваєш у виставковій залі, а не у рідних Карпатах. Мистецтво розпису на склі видається надзвичайно простим, однак насправді тут є свої секрети. Робота у техніці народного розпису на склі – це своєрідне задзеркалля: художник пише

картину зі зворотного боку, а сприймаємо ми її – з іншого. Як не подивуватися майстерності митця, який за допомогою традиційної, практично втраченої техніки дарує нам подорож у минуле, сучасне й майбутнє, поєднуючи дух нашої давнини з нашим сьогоденням.

В експозиції представлені також портрети на склі видатних українців – Л.Кобилиці, Ю.Федьковича, І.Франка, Т.Шевченка, ікони, написані у традиційному буковинському стилі.

Виставка триватиме до середини червня, тож спробуйте знайти вільну хвильку у цей непростий час і відвідати виставку нашого земляка, народного майстра іконопису, художника, писанкаря Михайла Дутки.

 Наталія Нечаєва-Юрійчук

1