У Чернівцях з благодійним концертом виступить Угорський державний народний ансамбль

У Чернівцях з благодійним концертом виступить Угорський державний народний ансамбль

16.06.2015, 17:48

Благодійний концерт Угорського державного народного ансамблю відбудеться 27 червня у Чернівецькому муздрамтеатрі. Глядачі побачать виставу "Кличе мене дух Закарпаття – По обидва боки гір". 

Кличе мене дух Закарпаття

По обидва боки гір

 Вистава «Кличе мене дух Закарпаття – По обидва боки гір» спонукає шукати відповіді на питання. Ці питання, а потім і відповіді, які можуть на них надаватися, –мирного, філософського характеру і стосуються життя людини, співіснування народів. Що є запорукою збереження нашої самобутності? Що нам належить, і доки можемо залишатися самі собою в мультикультурному, багатоетнічному середовищі? Чи можемо впливати на інших так, щоб це було природно й не сприймалося як тиск? І чи погоджуємося  з тим, що інші також хочуть на нас впливати?

 Творці вистави «Кличе мене дух Закарпаття – По обидва боки гір» – керуючись крилатим висловом Бейли Бартока «тільки з чистих джерел» – мовою мистецтва дають на поставлені питання відповіді, що спрямовані на збереження та підтримання духовності. Автори вивчали музику, танці та традиції народів Закарпаття і відтворили на сцені бачене-чуте під час подорожей. Бачене нами – це наша спільна автентична спадщина. Значна її частина – це толерантність, солідарність і рівноправність народів, що проживають разом, а не якийсь штучно створений ієрархічний порядок.

 Якщо спадщина спільна, то й наша гордість теж може бути спільною, бо кожна культура природним способом зберігає свої цінності: власну індивідуальність і своєрідну духовність; так вони окремо і разом є елементами світової культури.

 Вистава «Кличе мене дух Закарпаття – По обидва боки гір» уперше в історії угорського театрального народного танцювального мистецтва презентує в рамках однієї антології строкату традиційну культуру народів та етносів, що проживають у Східних Карпатах та в передгір’ї, на Закарпатті: угорців, українців, русинів, гуцулів, румунів, циганів та євреїв. Бачимо все, що є спільним у традиціях народів, і все те, що складає національну своєрідність. Схожі традиції, закорінені в спільному минулому та багатовіковому співжитті, є цілком очевидними та відчутними.

 Вистава Угорського державного народного ансамблю – своєрідне дзеркало. Воно дозволяє побачити успадковані традиції, а також допомагає і авторам, і глядачам усвідомити: гармонія, характерна для музики, танців та інших видів народного мистецтва, повинна пронизати всю систему зв’язків європейських та сусідніх із ними держав.

 Учасники:                            

танцювальний колектив та оркестр Угорського державного народного ансамблю

запрошенімитці: Томаш Бьовсе, Лайош Пал

звукозапис: Естер Пал, Ласло Солмо

 Солісти:                               

Агнеш Герцку (Юлія Кубіні – як гість)

Мілан Гетейні

 У ролі Чарівниці:                

Беатрікс Борбель

 Композитор:                        

Іштван Пал Салонна

Музичний редактор:                       

Лайош Пал

Хореографи:                      

 Дежев Фітош, Еніке Кочіш, Ріхард Кьокень, Габор Мігалі

Костюми:                              

Рита Фурік

Декорації:                            

Жужа Молнар

Відеоанімація:                     

Андреа Шовш

Освітлення:                          

Ласло Дьоврі

Художній співробітник:     

Цалін Орза

 Режисер-постановник:        

Габор Мігалі

 Архівні світлини, використані у виставі, взяті з фотоархіву Музею етнографії. Підбір фотографій: Юдіт Дороття Чорба.

 Диригент оркестру:                                  

Іштван Пал Салонна

Керівник танцювального колективу:      

Ріхард Кьокень

Асистенти:                                                

Беатрікс Борбель, Котолін Явор, Дєрдь Агфолві

 Художній керівник:                                    

Габор  Мігалі

ДОВІДКОВО:

Угорський державний народний ансамбль

Покликання та завдання Угорського державного народного ансамблю, що був створений у 1951р. – це збір, зберігання та передача у сценічній формі народних танців та народної музики, як національних цінностей. Угорський державний народний ансамбль у сценічній формі відображає усі жанри, пов’язані із традиціями – історичну музику, автентичну народну музику, народні танці, драматичні ігри, світову музику, побудовану з традиційних елементів, а також театр видовищ та усі сучасні мистецькі цінності руху т.з. «Дому танців». Завдяки багатого, кольорового та різноманітного репертоару, ансамбль рахується одним з тих, які здійснили найбільшу кількість подорожей по світу – за більше ніж 60 років свого існування, він виступав на сценах 50-ти країн світу та здобув визнання більше ніж 8 мільйонів глядачів. У приміщенні своєї угорської бази проводить 100-120 вистав щорічно.

Наступного року ансамбль святкуватиме 65-ти річчя свого існування, що буде також і ювілеєм угорського народного сценічного танцю. Цей жанр був стврений майже з нуля поколінням 1940-х років.

Рух «Домів танцю», що розвивався в Угорщині у 70-х роках, започаткував нові хвилі і в жанрі сценічного народного танцю. Він звернув увагу молоді на традиційні цінності Карпатського басейну, та зробив одним із форм сучасного відпочинку сторічні традиції танцю та музики, що були отримані від селянства. Оригінальні народні танці були масово розповсюджені і в Угорщині.

Угорський державний народний ансамбль у своїй новій програмі у 1997 році окрім зберігання роботи попередників, оголосив і відкриття та зміну іміджу. Крім зберігання традицій останніх 100-200 років ансамбль бажає займатись і спадщиною тих 800-900 років, які збереглись до ХХ. сторіччя лише за посередництвом народних традицій. Це означає розширення рамок жанрів, перегляд створених в Європі за останні сторіччя культурних тенденцій історичним методом, а також їх зберігання та розповсюдження.

Традиції Карпатського басейну, крім історії Угорщини розказують і про тисячорічну історію культури Європи, так як Європа за кілька сторіч зробила свої впливи що були змішані із місцевими традиціями. Угорці та іншомовні народи, що живуть у Карпатському басейні зберегли такі старі Європейські традиції, про які у західній частині континенту вже давно забули. 

1