У Чернівцях викрили злочини чотирьох колаборантів із Луганщини та Херсонщини, які пішли на співпрацю з ворогом та очолили окупаційні структури

У Чернівцях викрили злочини чотирьох колаборантів із Луганщини та Херсонщини, які пішли на співпрацю з ворогом та очолили окупаційні структури

29.06.2023, 12:50
СБУ повідомила про підозру ще чотирьом колаборантам із Луганщини та Херсонщини, які пішли на співпрацю з ворогом та очолили окупаційні структури.
 
Служба безпеки зібрала докази співпраці з ворогом ще чотирьох колаборантів, які організували роботу «правоохоронних», «судових» та «адміністративних» органів окупаційної влади на тимчасово захоплених територіях Луганщини й Херсонщини.
 
Добровільно пішов на угоду з ворогом мешканець селища Білолуцьк Старобільського району Луганської області. Раніше він очолював філію однієї з кредитних спілок і навіть планував стати головою об’єднаної територіальної громади під час місцевих виборів 2020 року. Після повномасштабного вторгнення рф на територію України зловмисник запропонував співпрацю окупаційним військам і отримав посаду керівника незаконного органу - «відділу судових приставів Білокуракінського районного управління юстиції міністерства юстиції лнр».
 
Інша колаборантка – з Рубіжного Сєвєродонецького району. ЇЇ ще у 2019 році звільнили з поліції, де вона працювала слідчою. Проте після повномасштабного вторгнення зловмисниця вирішила знову використати свій юридичний досвід, але вже на догоду окупаційному режиму. Фігурантка стала «начальником відділу правової роботи» фейкової «адміністрації міста Рубіжне лнр».
 
Ще один фігурант до повномасштабного вторгнення рф перебував на непідконтрольній Україні частині Луганщини і з 2015 по 2020 рік виконував обов’язки начальника т.зв. «угибдд мвд лнр». Після захоплення російськими окупаційними військами Сватівського району він став одним із керівників незаконно створеного «Троїцького районного відділу внутрішніх справ мвд лнр».
 
А на Херсонщині староста села Томина Балка Білозерської селищної громади під час окупації захотіла зберегти владне крісло. Тож вона швидко «перефарбувалась» і отримала від нових «господарів» посаду «заступника глави» фейкової «Білозерської районної адміністрації». Після деокупації колаборантка втекла на тимчасово непідконтрольну Україні територію.
 
Наразі усім фігурантам повідомлено про підозру за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.
 
Розслідування проводили слідчі СБУ в Чернівецькій області за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури.
1