У Чернівцях вийде книга Кобилянської із німецькомовними повістями, які раніше не публікували

У Чернівцях вийде книга Кобилянської із німецькомовними повістями, які раніше не публікували

22.03.2016, 11:15

Останнє повне видання творів Ольги Кобилянської виходило 50 років тому

21 березня відзначають 74-ту річницю з дня смерті видатної буковинки Ольги Кобилянської. Представники влади, митці та науковці поклали квіти до пам’ятника та могили письменниці.
 
– Ми вже видали два томи із запланованого десятитомника письменниці, до них ввійшла мала проза письменниці, з третього тому видаватимемо велику прозу, – каже редактор видання, доктор філологічних наук Володимир Антофійчук. – Над зібранням працює колектив науковців університету та музею, але підготовка видання вимагає дуже багато часу. Особливо, коли мова заходить про неопубліковані твори. Бо їх треба підняти з рукописів, розшифрувати, бо почерк Ольги був дуже, дуже нерозбірливий. Писала вона українською, німецькою, польською мовами, інколи все це вкраплено в художній текст. До того ж писала вона готичним письмом, рукописним... Небагато людей, які можуть читати таке письмо.
 
За словами науковця, останнє повне видання творів Ольги Кобилянської виходило 50 років тому, тож сучасне видання, позбавлене вибірковості та ідеологічних нашарувань, – необхідне.
 
– Зокрема, в третій том увійде чотири найперші німецькомовні повісті письменниці, які ніколи не публікувалися, – каже Володимир Антофійчук. – Загалом, ми хотіли хоча би по два томи видавати щороку. Якщо буде фінансування.
 
Джерело: http://promin.cv.ua/
1