У Чернівцях виявили старовинну турецьку криницю з питною водою

У Чернівцях виявили старовинну турецьку криницю з питною водою

05.06.2016, 19:35

Це вже четверте джерело безкоштовної питної води у центрі міста. Незвичайний об'єкт виявили під час ремонту вулиці Богдана Хмельницького. 

Подробиці повідомив Максим Соколов. 

- Во время ремонтных работ  на  улице Б.Хмельницкого  нашли еще один турецкий колодец с питьевой водой. Мне кажется что для поднятия туристической  привлекательности Черновцов имеет смысл его реставрировать и ввести в эксплуатацию. Жильцы даже готовы поучаствовать финансово, если город даст добро.  Помогите найти помпу под старину за вменяемую цену. Я поговорю с людьми чтобы денег собрать. Это уже 4 источник бесплатной воды в центре города, - стверджує Максим Соколов. - Один, например, это угол Богдана и Богуна. Накрыт бетонной плитой.  Прошлым летом водоканал и СЕС проводили исследования в аналогичном колодце. Анализы показали, что вода пригодна для питья и содержит какие-то там полезные минералы. 

Заступник Чернівецького міського голови Володимир Середюк запропонував механізм облаштування привабливого туристичного об'єкту: "У громадськості є зараз унікальний інструмент - бюджет участі. Візьміть і напишіть проект щодо відновлення цього (а можливо і інших) колодця. Та паралельно переконайте людей, щоб вони підтримали і проголосували за цей проект. Якщо це дійсно так важливо для громади і громада підтримає даний проект, то вже у найближчий час може бути виділено фінансування".

А радниця Чернівецького міського голови  Ірина Карімова нагадала, що "питання облаштування водозабірної колонки на розі вул. Б.Хмельницького і Новікова-Прибоя вивчалося в минулому році. Але мешканці будинки біля вікон,якого розташована ця колонка,висловилися категорично проти. Тому вирішили почистити криницю,що на розі території педучилища. І цього року це буде зроблено. Окремі депутати міської ради зголосилися своїм коштом обладнпти криницю насосним обладнанням. Якщо у нововиявленому колодязі вода за результатами аналізів виявиться придатною до пиття, то тут облаштують волозабірну колонку".

- Не забудемо колодязь у дворі будинку по вул.О.Кобилянської,22 . Його потрібно почистити і завершити оздоблення, яке не було завершене під час реставрації до 600-ліття, - взяла участь в обговоренні сенсаційної знахідки архітектор Liolia Vandiuk. - я була архітектором реставрації дворика і наполягала на цих роботах, але як завжди не було фінансування належного. Тому наголошую всім, хто займається цим питанням.  

1


КОМЕНТАРІ (1)

Ето сколько лет прошло ?
Воду ?
Думал что ищут золото .

avatar

Вал

05 червня 2016 17:04