У Чернівцях виявили дуб, вік якого перевищує понад триста років

У Чернівцях виявили дуб, вік якого перевищує понад триста років

21.02.2015, 21:38

Відомий буковинський природолюб Олег Васильович Гиндич недавно зробив відкриття, яке здивувало багатьох природолюбів: у Чернівцях по вулиці Золочівській, 15 він виявив екземпляр дуба, вік якого перевищує понад триста років. Богатир- красень сягає тридцятиметрової висоти і має стовбур обхватом у понад чотири метри.Своєю кроною могутнє дерево накрило ледь не половину двора та будинку. Це справжнє диво. І диво не лише в його поважному віці, а в тому, як воно зуміло вижити в цьому міському закуті. Дуб з’явився на світ ще в далекому XVII столітті, коли Буковина входила до складу Молдавського князівства. 

Господарка оселі, де росте цей унікум, Тетяна Миколаївна Глібка каже: 

- Цей прадавній дуб є гордістю нашої вулиці. Він дістався нам від наших дідів-прадідів та їхніх попередників і тому ми ревно оберігаємо його - щовесни регулярно чистимо його від сухих гілок,обкопуємо грунт довкіл крони, щоб волога краще просочувалася до кореневища. І древнє дерево завдяки цьому почувається в силі й не чахне.

Тетяна Миколаївна розповіла, що її чоловік - Сергій розмістив фотографії в інтернетмережі, і тепер бажаючі можуть оглянути реліктове дерево в різних кінцях світу.

Олег Васильович Гиндич показав ще декілька дубів дуже поважного віку, які героїчно виживають на березі річки Клокічка на сусідній вулиці Тисьменицькій.
На щастя, в Чернівцях збереглися не лише ці дерева-старожили.Так на вулиці Головній буяють кедр європейський, тис ягідний,ялина колюча, сосна Веймутова,дуб черещатий, по вулиці 28 червня збереглися дуб крупноплідний т, магнолія Кобус та магнолія Суланжа, на вулиці Курильській можна побачити айву японську, дуб червоний та дуб пірамідальний.На Заводській милує зір перехожих велетенська черемха висотою близько сорока метрів.

- Ці дерева-унікуми слід узяти під охорону держави, -вважає ветеран-природолюб.

До речі, на Буковині таких унікумів, як дуб на Золочівській, можна подибати чимало.Чого тільки вартий нелинь , який росте поблизу села Валя Кузьмина Глибоцького району. На думку фахівців, його вік перевищує понад 500 років.

Десь такого ж віку за свідченням старожилів сягає старезний дуб,що росте на території Колінковецького лісництва Хотинського лісгоспу.Його окружність перевищує десять метрів, а висота становить понад тридцять метрів. Одне слово,дерево-гігант. На околиці села Малинці Хотинського району теж можна побачити старезного півстолітнього дуба скельного.Місцеві лісівники обладнали довкола нього рекреаційний майданчик з лавицями та столом для відпочинку. Ще один дуб-старожил зберігся на території Романковецького лісництва Сокирянського району.

Чимало вікових рідкісних дерев росте в парку села Вікно Заставнівського району, який був посаджений довкіл колишнього поміщицького маєтку родини Зоттів. Тут можна побачити древні каштани та платан, а також рідкісне дерево гінкго. Поряд з ними буяють двохсотлітні дуби, явори, ясени та клени.У старому панському саду до цього часу плодоносять яблуні рідкісних сортів, привезені вікнянським поміщиком з європейських країн.

Має чим похвалитися й парк, що знаходиться на території колишньої резиденції буковинських митрополитів. Тут ростуть прадавній граб, вік якого перевищує двісті років, (див фото),червонолистий бук, тисові дерева, а також могутні явори та черещаті дуби.

Природоохоронцям варто було б зробити перепис дерев-старожилів буковинського краю з тим, щоби підростаючі покоління знали, які неоцінені скарби дісталися нам у спадок від наших предків. Ці зелені пам’ятки – свідки нашої історії.

ВАСИЛЬ БАБУХ

Див. також 

На Буковині ростуть 40-метрові ялиці, яким більше 200 років 

1


КОМЕНТАРІ (2)

В Кельменцях на залізничній станції Ларга, мабуть трохи "молодші", десь 120 років, адже в 1895 році ввели ділянку Окниця - Новоселиця.

avatar

Василь

22 лютого 2015 18:36

Добрий день я цікавлюся адресою та телефон Гиндича Олега Васильовича 

Дякую!

avatar

Василь

30 січня 2016 19:22