У Чернівцях всі партії, крім комуністів, хочуть в ЄС

У Чернівцях всі партії, крім комуністів, хочуть в ЄС

27.09.2013, 16:19

«Перемир’я» влади та опозиції навколо Угоди з ЄС - ситуативне, бо Янукович не сповідує європейських цінностей. Але так тепер лягла геополітична карта, якою гріх не скористатися.  Насправді ситуація з можливим підписанням Угоди про Асоціацію України з Європейським союзом дуже нагадує ту, яка склалася в Україні у серпні 1991 року. Події в Москві - державний переворот - показали: з таким непевним сусідом малоросійська партійна номенклатура не має гарантованого майбутнього. Тут під руку і підвернулася ідея незалежності. Вона мала своїх мучеників і прихильників у суспільстві, проте ці люди не мали жодного реального впливу на вироблення і ухвалення рішень. Який покруч - за власними образом і подобою  - створила та безідейна еліта маємо змогу спостерігати  понині. Те саме з нинішнім підписанням Угоди про Асоціацію України з Європейським союзом. Нам ще доведеться побачити, як авторитарна за своєю суттю влада вихолощуватиме з неї європейський дух, наповнюючи візантійщиною найгіршого провінційного гатунку. То може комуністи праві і Угода ця нам не потрібна?  Швидше, ні. Гріх не скористатися можливістю використати страх номенклатури за власне майбутнє і хоч на словах, на півкроку не підступитися ближче  до цивілізованого світу. А там, дивись, необхідність захищати вкладені в Україну західні інвестиції стимулюватиме європейців до більшої активності в цивілізовуванні тубільців (федератів). І новітній Pax Romana - лише перший крок на цьому шляху. 

На засіданні медіа – клубу «Незалежний сектор» Буковинської партнерської агенції, яке відбулося 26 вересня, місцеві політичні лідери та незалежні експерти обговорили реалії навколо доленосного геополітичного вибору держави  та висловили  думку щодо того,  чи  буде підписана Угода про Асоціацію України з Європейським союзом.

В обговоренні взяли участь народний депутат ВРУ Максим Бурбак («Батьківщина»), секретар Чернівецького міськкому компартії України Василь Мельник, керівник молодіжки Партії регіонів Віталій Смандич, голова осередку ВО «Свобода» Віталій Мельничук, заступник голови місцевої організації партії УДАР Олександр Шкурідін, а також експерти-міжнародники, політологи Максим Михайленко, Володимир Фісанов, Ігор Гаврада, Ігор Мельничук, Михайло Шморгун та Ігор Баб’юк.

Учасники обговорення заявили про буковинський погляд на європейську перспективу України за наслідками Форуму ялтинської європейської стратегії (YES).

                У жвавій дискусії, яку модерував Арсеній Анциперов, представники обласних осередків парламентських партій, за винятком КПУ, та незалежні експерти-міжнародники, політологи відзначали єдність політичних еліт України навколо євроінтеграційного вибору, наводили переконливі аргументи на його користь та відзначали, що підписання Угоди буде лише початком довгого та непростого шляху демократичних перетворень у суспільстві та економіці.

                У той же час експертна думка відзначала, що ситуативне «перемир’я» влади та опозиції навколо Угоди з ЄС не зніме напруги щодо президентських перегонів-2015, які фактично вже розпочались.

БукІнфо (с) 

Ігор Гаврада

"ЄСсівсько-митносоюзні пристрасті" вчора докотилися й до Чернівців. Варто дякувати Буковинській партнерській агенції, яка зогранізувала засідання медіа-клубу на тему «ЄС: yes or no?». Що сказати? Було цікаво. Особливо цікаво було глянути як представники усіх парламентських сил, окрім послідовників Ілліча, перейнялися європейською перспективою і навіть оголосили тимчасове перемир’я. Аж хочеться, аби приказка «немає нічого більш постійного, аніж тимчасове», таки справджувалася. Але то, певно, лишень мрії. В сухому залишку взяв звідтам переконання, що малу-помалу треба інтелектуальні дискусії, як би сказали послідовники все того ж Ілліча, «в маси переносити». Євросоюзівський вибір політичних еліт, направду, малозрозумілий більшості населення, а без підтримки останнього ніц не вийде. Адже врешті вигоди від Угоди про асоціацію має рано чи пізно відчути кожен, навіть той, хто про «ЄСи» та «Митні союзи» лиш від Савіка Шустера чув. І то лишень останні місяці-півтора. Просування європейських ідей простою мовою журналістів та коментарторів, а ще краще – мовою реальних кроків, залишить мало шансів ВВП та його «агентам впливу» в черговий раз ощасливити і омитносоюзити нашу багатостраждальну і багатовекторну неньку-Україну.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Цей модератор лише "лизати" одне місце папієву вміє, а решта...

avatar

Юрій

27 вересня 2013 12:50