Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука, який сформував неповторне обличчя театру (+ВІДЕО)

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука, який сформував неповторне обличчя театру (+ВІДЕО)

23.02.2015, 17:57

23 лютого 80 років від дня народження  Анатолія Григоровича Литвинчука.

Чернівецький муздрамтеатр імені Ольги Кобилянської сьогодні, 23 лютого, відзначає 80-ту річницю з дня народження режисера, педагога, колишнього художнього керівника театру Анатолія Литвинчука.

Щоби вшанувати пам'ять людини, яка віддала своє життя театру, відбулася панахида на кладовищі, а згодом і театральний форум на канапі. Під час форуму працівники театру згадували свого колегу. Також заслужені артисти України Діна Анепська, Андрій Піддубний та артист В’ячеслав Стаханов відіграли уривок славетної вистави "Запечатаний двірник", яка була поставлена у театрі Анатолієм Литвинчуком і вважається класикою буковинського репертуару. 

- За три десятиліття роботи в Чернівецькому муздрамтеатрі Анатолій Литвинчук поставив понад 70 вистав за п'єсами світових та українських класиків, а також сучасних авторів, - говорить завідуюча музично-драматичною частиною театру імені Ольги Кобилянської Наталія ФЕДОРОВИЧ. - Та найбільшою заслугою режисера у розвитку українського театрального мистецтва було першопрочитання і першовідкриття творів письменника і композитора Сидора Воробкевича – “Гнат Приблуда”, “Пан мандатор”, “Вірне кохання і пан начальник”. А також твору Юрія Федьковича “Запечатаний двірник”. Цими постановками Литвинчук продовжив традицію створення сценічного літопису Буковини, започаткованого Василем Васильком.

Джерело: molbuk.ua

 

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука

Чернівці відзначають 80-річчя видатного режисера Анатолія Литвинчука
 
 ДОВІДКОВО:

 За три десятиліття роботи в Чернівецькому муздрамтеатрі, Анатолій Литвинчук поставив понад 70 вистав за п'єсами світових та українських класиків а також сучасних авторів, зокрема: “Полярна зоря” Баснера, “З легким паром” Брагінського, Рязанова, “Двоє синьйорів з Верони” Шекспіра, “Вчора в Касаткіні” Зака, Кузнєцова, “Третя патетична” Погодіна, “Безталанна” Карпенка-Карого, “Дім Бернарди Альби” Лорки, “Легенда про Паганіні” Балашова, “Вальчин міст” Шабашкевича, “Одруження” Гоголя, “Фіктивний шлюб” Крима, “На людному місці” Островського, “Чотири допити “ Ставицького, “Отак загинув Гуска” Куліша”, “Розплата” Винниченка, “Дні нашого життя” Андрєєва, “Підступність і кохання” Шіллера, “Жидівка-вихрестка” Тогобочного, “Циганка Аза” Старицького та багато інших, що увійшли в золотий фонд театру.

Його вистави: “Життя і злочин Антона Шелестова” Мадинского, Токарєва, “Чотири хрести на сонці” Делендика, “Яків Богомолоа” Горького, “Ой не ходи Грицю…” Старицького, “Безіменна зірка” Себастіана – відзначалися грамотами, преміями та дипломами на Всеукраїнських оглядах кращих вистав.

            Та найбільшою заслугою режисера у розвитку українського театрального мистецтва було і залишається першопрочитання і першовідкриття творів видатного просвітителя, письменника і композитора Сидора Воробкевича – “Гнат Приблуда”, “Пан мандатор”, “Вірне кохання і пан начальник” та Юрія Федьковича - “Запечатаний двірник”, якими А.Г.Литвинчук продовжив традицію створення сценічного літопису Буковини започаткованого Василем Василько. Кожний театр повинен мати своє обличчя. Анатолій Григорович добре це розумів і формував його за допомогою буковинської класики, в якій, з притаманним місцевим менталітетом, порушуються одвічні проблеми людських взаємостосунків і виховується висока духовна мораль. Режисеру часто дорікали: “Навіщо нам та банальна класика? Нам потрібне щось сучасне, гостре!”. На що Анатолій Литвинчук темпераментно і з глибоким переконанням у своїх судженнях відповідав: “Не така вже й вона примітивна, наша побутово-психологічна класика. То велика житейська мораль і мудрість, які вироблялися століттями: зібрані по зерняткові, по словечку з народних витоків. Наші чисті цілющі життєві ключі замутилися на ціле століття, на щастя їх вдалося “розкопати”.”

            Про постановку “Запечатаного двірника” А.Г.Литвинчуком писали: “Немовби чутливі руки майстра ювеліра доторкнулись до непримітного на перший погляд камінчика, своїм теплом зігріли його, любовно відшліфували, і зблиснув, засяяв алмаз усіма своїми гранями, звеселяючи людські серця.” Те саме можна сказати й про інші вистави режисера. Сенсом життя для Анатолія Григоровича була робота, що облагорожувала людські серця, духовно збагачувала їх. Адже з часом душі людські брудняться, обростають шкаралупою, черствіють, і їх, як і тіло, потрібно очищувати, але ж не милом, а світлими почуттями, благородними думками, що народжуються завдяки гарній літературі, високому мистецтву, театру зокрема.

            Анатолій Литвинчук був фанатично відданий театру, він “горів” у роботі. В кожну постановку він вкладав усю свою душу, сповнену любові до людей, що й ставало причиною успіху його вистав. Своїм серцем Анатолій Григорович торкався серця актора, актор – серця глядача і від того усі збагачувалися новими думками, живими і неповторними відчуттями. Він любив та вмів працювати з акторами  і вони відповідали йому взаємністю. “Акторам необхідно весь час давати свіжу роботу, інакше вони “зістаряться на корені” – говорив Анатолій Литвинчук. Особливу увагу він приділяв молоді, бо у мистецтві дуже важливо, щоб хтось допомагав становленню актора, а режисер тим паче.

            Нинішній художній керівник театру – засл. арт. Уркаїни Людмила Скрипка згадує: “Коли я тільки прийшла в Чернівецький театру після закінчення інституту, першим, хто зайняв мене у виставі, був Анатолій Григорович Литвинчук. Він подарував мені такі ролі, які в моєму творчому житті стали доленосними.”

“Анатолій Григорович виховав не одне покоління акторів. Він був не просто режисер, а режисер-педагог, який вмів пояснити акторові задачі ролі, спонукав його самостійно мислити і розуміти свого персонажа в контексті режисерського трактування. Він поважав акторську індивідуальність, й тому два виконавця однієї ролі в різних складах не були точною копією один одного, а мали власне забарвлення,” – розповідає засл. арт. України Катерина Чумакова. 

                        Майже над половиною своїх вистав режисер Анатолій Литвинчук працював з художником Яковом Січкарем, утворивши своєрідний творчий тандем. “Наша співпраця почалася ще з дипломної роботи Анатолія “Шануй батька свого” В.Лаврентьєва, - розповідає художник. - Завдяки його відвертості і щирості бачення світу відкрилося для мене по-іншому. Нам легко працювалося: ніхто не диктував умов і не нав¢язував думок, ми творили разом, відбираючи із запропонованого матеріалу найкраще. Анатолій Григорович не любив надуманості в оформленні, надавав перевагу спонтанності, лаконічності, відкидаючи усе зайве. Він постійно перебував у творчому пошуку і запалював цим інших.”

            Ніхто не зможе заперечити очевидного – Анатолій Литвинчук був яскравою творчою особистістю, гідним прикладом самовідданого служіння прекрасному! Мистецький талант, творча наполегливість, іскрометний темперамент, принципова вимогливість до інших, скромність та інтелігентність – такими були риси цієї натхненої людини. І хоч минає час, усі, хто спілкувався з Анатолієм Григоровичем та його мистецтвом назавжди зберегли у своїй пам¢яті його світлий образ.

1