У Чернівцях відтворили старовинний гуцульський весільний танець з книги Марії Матіос і хочуть зробити частиною репертуару Буковинського ансамблю пісні і танцю

У Чернівцях відтворили старовинний гуцульський весільний танець з книги Марії Матіос і хочуть зробити частиною репертуару Буковинського ансамблю пісні і танцю

09.12.2020, 20:09

Цьогоріч у видавництві АБАБАГАЛАМАГА вийшло вже друге видання «Солодкої Дарусі», яке має свою родзинку.

У книгах цього видання зашито QR-код, за яким можна побачити відтворення гуцульського народного весільного танцю «Хора маре» та почути його опис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшло вже друге цього року видання роману «Солодка Даруся» буковинки Марії Матіос з бонусами для читачів

Зокрема, у 12 виданні «Солодкої Дарусі» зашито відео, на якому відтворено танець «Хора маре» у виконанні солістів Заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю Чернівецької обласної філармонії. Постановку здійснив головний балетмейстер ансамблю, Заслужений артист України Леонід Сидорчук.

Він розповів у коментарі ІА АСС, що колись побачив цей танець у виконанні самодіяльного колективу у Путилі. Наразі у програмі ансамблю немає «Хора маре». 

«Ця «Хора маре» була саме там, у Путилі, мене це здивувало, тому що звідки у горах, у Путилі, гуцули - і зовсім інший регіон. Це румунський танець взагалі. Мені пояснили, що Румунія там за горами, він перекочував просто на цю територію і його танцювали на весіллях гуцулів у горах. Рухи, які я бачив, ми відтворили у цьому маленькому шматочку танцю, єдине, що ми їх більше сценізували, щоб був більш естетичний вигляд, непобутовий», - розповідає Леонід Сидорчук.

Виконали його двоє солістів ансамблю. Старовинний народний танець відтворили усього за декілька днів, спеціально для нового видання книги Марії Матіос.

«Будь-яка робота цікава, якщо вона творча, якщо це надихає. Попрацювати з Марією Матіос – велика честь для мене», - каже Леонід Сидорчук. 

Він додав, що це наштовхнуло його на думку зробити танець «Хора маре» складовою частиною однієї з композицій Буковинського ансамблю пісні і танцю.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/u-chernivcyah-vidtvorili-starovinniy-guculskiy-vesilniy-tanec-z-knigi-mariyi-matios-66645. Сайт http://acc.cv.ua/

1