У Чернівцях суттєво подешевшали горіхи

У Чернівцях суттєво подешевшали горіхи

09.09.2023, 14:19

Високий урожай волоських горіхів та проблеми з експортом зумовили зниження цін.

Про це говориться у повідомленні ринку «Шувар».

«95% обсягів волоського горіха в Україні вирощує населення – індивідуальні господарства, – зазначив радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Іван Стефанишин. – Нині ціна на ядро волоського горіха – 190 грн/кг, минулого вересня була 225 грн. Це через урожай, а також проблеми з експортом. Ціна мигдалю суттєво впала – минулоріч було 339 грн/кг, нині 275 грн. Так само і горіх бразильський – різниця у 100 грн мінус. Було 575 грн, стало – 475. По фундуку вартість незмінна – 325 грн/кг». 

Додається, що Україна посідає за обсягами виробництва горіха волоського четверте місце у світі – 131 тис. тонн на рік. Утім, до лідерства тут далеко – у США волоських горіхів вирощують 1,1 млн тонн щороку. 

«Горіх — перспективний експортний продукт, утім, наші фермери тільки починають розвивати цей напрям. Основні горіхові регіони України: Вінниччина, Чернівці, Львівщина, Дніпропетровщина. Найбільший організований проєкт насадження волоського горіха – це ТОВ «Український волоський горіх» у Вінниці з 710 га», – зазначають спеціалісти.

Фото: https://agrotimes.ua/

1