У Чернівцях шантажист взяв у заручники 65 чоловік

У Чернівцях шантажист взяв у заручники 65 чоловік

02.02.2012, 21:07

У січні 2012 року перманентне з’ясування стосунків між колишнім забудовником та мешканцями п’ятиповерхівки № 75В на 30 квартир, що на вулиці Червоноармійській з холодної фази протистояння несподівано перейшло у гарячу.  Перший сигнал про майбутній початок "бойових дій" надійшов 11 січня, коли будинку відключили фазу електроживлення.  А вже за тиждень, 18 січня, директор ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» Василь Димед започаткував регулярне знеструмлення всього будинку в денний час. З дев’ятої години ранку до сімнадцятої пополудні 65 жителів висотки були позбавлені такого блага цивілізації, як електроенергія. У середу, 1 лютого, завершився термін виконання умов ультиматуму, висунутого жителям будинку директором ТОВ «Рембудсервіс-Інвест».  Тимчасову відстрочку виконання вироку щодо подальшого знеструмлення всього будинку електрошантажист обґрунтував своєю «доброю волею». А щоб ні в кого не залишалося сумнівів в серйозності намірів домогтися свого, кожному мешканцю роздали листок-попередження з умовами капітуляції. Негативний вплив постійних відключень на роботу побутової електротехніки, попсовані у відключених холодильниках продукти, врешті перебої у роботі автономного опалення всього будинку, що без світла просто не працює, ніщо в порівнянні з моральними збитками, які доводиться терпіти людям. Наслідки теплового армагеддону, який за нинішніх морозів доведеться їм пережити, якщо погрозу щодо відключення будинку від електропостачання таки буде виконано, страшно навіть уявити.

Усе б нічого, якби ці 30 абонентів міськРЕМ, з яким у власників підписані прямі договори на забезпечення їхніх квартир електропостачанням, мали борги перед енергетиками. Але ж ні. Тоді чим усі  ці люди заслужили таку немилість? Ображеним себе вважає колишній забудовник. Каменем спотикання стали місця так званого загального користування: під’їзди, сходові клітки тощо. За них треба платити за окремим тарифом. У домі діє об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Паркове 2009» і, згідно з чинним законодавством, утримання місць загального користування, в тому числі їх освітлення  - це його клопіт. Проте у ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» своє право: за чотири роки, що минули  після здачі будинку в експлуатацію, колишні клієнти, переконані на фірмі,  заборгували їй понад 20 тисяч гривень. Але й це не все. Користуючись тим, що заживлення цього будинку електроенергією здійснюється через його власну трансформаторну підстанцію – 210 (ТП 210) ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» вимагає від жителів дому укласти з ним договір на постачання електроенергії. Власне відсутність відповідного договору між ОСББ «Паркове 2009» та власником ТП 210 ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» фірма називає основною причиною припинення енергопостачання всього будинку. Як запевнив голова ОСББ «Паркове 2009» Дмитро Костюк, зробити це, тобто підписати такий договір,  від нього вимагають  на умовах, які висуває фірма. А мешканці  дому переконані, що умови - незаконні, а розцінки за додаткові витрати, обслуговування – завищені. Щоб змусити незговірливих мешканців швидше капітулювати на його умовах, власник підстанції й вдався до відключень електрики. Зговірливішими людей також має зробити вимога (!) змістити з посади голови ОСББ  «Паркове 2009» Дмитра Костюка і обрати на його місце нового. А щоб і цей новий керівник об’єднання згодом не брикався, кандидатуру слід узгодити (!) з директором ТОВ «Рембудсервіс-Інвест». Та й взагалі провести збори мешканців прямо в офісі фірми. Яким вітчизняним законом це передбачено - в ультиматумі наразі ні слова. Власне, на те він й ультиматум, щоб його виконували, а не обговорювали. А як ні, то завжди можна відключити рубильник. Так банальна, на перший погляд, господарська суперечка перетворилася на суцільний психологічний кошмар для кількох десятків мешканців обласного центру.

Тим часом співпрацювати з ТОВ «Рембудсервіс-Інвест» люди не бажають за жодних обставин. Надто багато взаємних претензій. Адже для того, щоб отримати від забудовника спочатку  довідки про розрахунок за свою ж власність, а відтак взяти будинок на баланс тридцятьом власникам квартир  довелося чимало побігати. А щоб відбитися від послуг в обслуговуванні п'ятиповерхівки від нав'язаного їм забудовником ПП "Мій комфортний дім",  з ним довелося навіть судитися. Натомість мешканці дому створили ОСББ. Виходом з нинішньої ситуації, на думку людей, могло б стати заживлення їхнього будинку через стару підстанцію, що належить міськРЕМ. Платити колишньому забудовнику вони не хочуть. Мешканців будинків, де створено ОСББ, держава і так поставила в нерівні умови з звичайними громадянами. Не ощасливлені таким «об’єднанням» люди платять за електроенергію за меншим тарифом, ніж ті, хто таки підставив державі плече й звалив утримання будинку на себе. Будівельні фірми ж часто отримують електроенергію за ще вищим тарифом, ніж ОСББ. Наприклад,  як промислові площадки. Де гарантія, що ці витрати фірма та ще й монопольний власник трансформаторної підстанції  не перекладе на плечі людей?

За тим, як кілька відчайдухів намагаються захистити права свого будинку і зберегти людську гідність, байдуже спостерігають наділені відповідними повноваженнями державні структури. Працівники яких, до слова, утримуються на податки, отримані, в тому числі, й з мешканців будинку № 75В, що на вулиці Червоноармійській. На своє звернення в прокуратуру, інші державні органи відповіді ці люди так і не дочекалися. Ось і вір після цього запевненням чиновників, які у стінах Чернівецької ОДА не далі ніж у вівторок, 31 січня,  переконували журналістів, що створення ефективного власника житла – ключова умова для успішного реформування житлово-комунальної галузі. І держава готова процесу усіляко сприяти.  А ефективний власник – це в даному конкретному випадку те саме ОСББ «Паркове 2009».  Тоді чому держава не прийде на допомогу тому, хто вже взяв замість неї на себе зобов’язання з утримання будинку?  Можливо, мешканці справді комусь, щось завинили, проте чи означає це, що вимагати з них борг можна у будь-який нецивілізований спосіб? Щобільше, втручаючись в роботу ОСББ?



КОМЕНТАРІ (1)

Проблема більш-менш сформульована, а який шлях пропонується (Депатаментом ЖКГ міста, профільними юристами, міськРЕМом) для її розв"язання..?

Ця історія зайвий раз доказує, що і держава, і міська влада завдяки створенню ОСББ не стільки ініціюють самоврядування мешканців, скільки скидають зі своїх плечей зайвий клопіт у вигляді неприбуткового житлового фонду.

Надія на ініціативу та відповідальність чиновників, всім зрозуміло, ілюзорна. ОСББ - неприбуткова юридична особа (фірма), яка крім утримання майна та скарг, якими у нас мало хто переймається, може звертатися до суду через адвоката (на жаль не безоплатно) та висувати позови на відшколування майнових та моральних збитків. У співпозивачі можна було бти залучити міську владу, якщо вона на стороні людей.

До речі, а яка позиція РЕМу - договірні зобов"язання щодо електропостачання до будинку - це його обов"язок за угодою. Чи не так?

Мешканцям - звертайтесь до політиків. На хвилі передвиборчого піару вони можуть допомогти у привертанні суспільної уваги до проблеми і, можливо, її  вирішенні (один з небагатьох випадків, коли вони можуть бути дійсно корисними).

avatar

ОСББ - гора з плеч чи гора додаткових проблем?

04 лютого 2012 16:50