У Чернівцях представлять історичний портрет «Яків фон Петрович: «батько міста» Чернівців з вірменським корінням» (оновлено)

У Чернівцях представлять історичний портрет «Яків фон Петрович: «батько міста» Чернівців з вірменським корінням» (оновлено)

27.07.2015, 16:23

З набуттям 8 березня 1864 року Чернівцями прав повного міського самоврядування місто отримало й повноважного (автономного) бургомістра. Першим на цю почесну й відповідальну посаду був обраний із числа депутатів до ради міської громади 49-річний поміщик із Веренчанки Яків (Якуб) рицар фон Петрович, який походив із галицько-буковинських вірмен.

Протягом свого порівняно недовгого, трирічного перебування на посаді бургомістра Яків Петрович усе ж встиг зробити немало для впорядкування міського життя і піднесення авторитету представницького органу місцевого самоврядування Чернівців. Зокрема багато уваги він приділяв реорганізації магістрату, створенню надійної пожежної служби в місті, зміцненню правопорядку, подальшому розвитку міських вулиць.

За часів головування Якова Петровича  у Чернівцях побудували залізничний вокзал. А 1 вересня 1866 року було урочисто відкрито залізничне сполучення Львів – Чернівці – Ясси, завдяки чому провінційне містечко над Прутом з’явилося на всіх дорожніх картах Європи як важливий залізничний пункт.

Напередодні відкриття пам’ятника першому бургомістру Чернівців Якову фон Петровичу в бібліотеці відбудеться зустріч з представниками Чернівецького обласного вірменського національно-культурного товариства «Аревік» та відомими на Буковині та за її межами істориками і краєзнавцями. Всі відвідувачі заходу зможуть змалювати для себе історичний портрет  цієї непересічної особистості та шанованої в краї людини, яким був Яків Петрович.

Історичний портрет «Яків фон Петрович: «батько міста» Чернівців з вірменським корінням» відбудеться 28 липня 2015 року о 12.00 год. в приміщенні  бібліотеки.

Запрошуємо на захід всіх, хто цікавиться історією рідного краю та хоче дізнатися більше про визначних діячів Буковини.

29 липня о 13.00 у Вірменський церкві Святих Апостолів Петра і Павла, для спорудження якої Якоб фон Петрович власним коштом придбав землю та створив комітет із збору коштів на будівництво, відправлять молебень. О 14.00 чернівчан запрошують вшанувати пам’ять та долучитися до покладання квітів на могилу Якоба Ріттера фон Петровича на міському кладовищі, що на вул. Зеленій

Відкриття пам’ятника першому бургомістру Чернівців відбудеться 29 липня о 15.00 на розі вулиць Руської та Петровича

В офіційній церемонії візьмуть участь керівники міста та області, Спілки вірмен України, вірменських громад Чернівців, Хмельницького, Тернополя та Кам’янець-Подільського, повідомляє прес-служба міської ради.

Пам’ятник відкривається з нагоди 200-річчя від дня народження Якоба фон Петровича. Вірменська громада Буковини на вшанування пам’яті свого представника, який зробив значний внесок у розбудову Чернівців як європейського міста, підготувала низку заходів. 

Рішення про встановлення пам’ятника першому бургомістру самоврядних Чернівців Якобу фон Петровичу до його 100-річчя було прийнято ще наприкінці ХІХ ст., створений громадський комітет для збору коштів на втілення цієї ідеї. Зреалізувати проект у Чернівцях завадила Перша світова війна. Виконати волю попередників до 200-річчя Якоба фон Петровича та встановити йому пам’ятник у Чернівцях взялося обласне вірменське національно-культурне товариство "Аревик" за допомогою Спілки вірмен України. 

"Добрі справи Якоба фон Петровича на благо Чернівців і громади міста були високо оцінені його сучасниками. Тому повернути пам’ять про цю людину, яка стояла у витоків самоврядування у Чернівцях, є почесною місією для його нащадків. Цією меморіальною акцією ми розпочинаємо велику роботу із відкриття для чернівчан і гостей міста тих людей різних національностей, які творили, розбудовували наше місто, писали його самоврядну історію. Переконаний, що громада підтримає таку ініціативу, не залишиться байдужою до цієї історичної події", – зазначив міський голова Олексій Каспрук.

Ескізну пропозицію благоустрою скверу, де встановлюють пам’ятник Якобу фон Петровичу, підготував відомий чернівецький художник Володимир Сізов. Автором пам’ятника є автор монументальних робіт у різних містах України, відомий скульптор зі Львова Володимир Цісарик. Серед його робіт пам’ятник Пабло Пікассо, Леопольду фон Захер-Мазоху, сажотрусу, винахідникам гасової лампи Яну Зегу та Ігнасію Лукасевичу, Ксаверу Моцарту у Львові, загиблим шахтарям Червонограда, Григорію Артинову у Вінниці, Володимиру Винниченку у Кіровограді, Маркіяну Шашкевичу у Жидачеві, Францу Йосифу у Чернівцях, монумент "Єдина Європа" у Миколаєві, пам’ятний знак "Мілленіум" в Англії.

1