У Чернівцях надзвичайна ситуація: містян просять зробити запас води

У Чернівцях надзвичайна ситуація: містян просять зробити запас води

24.06.2023, 18:39

Ситуація з водопостачанням у Чернівцях вкрай надзвичайна.

25 та 26 червня воду подаватимуть за графіком – з 9:00 до 21:00

Про це інформує Комунальне підприємство "Чернівціводоканал", передає "Еспресо.Захід".

"Робимо все можливе, аби повністю не обмежувати водопостачання міста. Втім, ситуація складна. Оскільки водозабори з Прута не працюють, а центральний водогін не витримує підвищений тиск подачі, змушені розширити нічні обмеження. Вода буде з 9 ранку до 21 вечора. Зранку буде з’являтися поступово. Зробіть необхідний запас води", - просять у водоканалі.

Там також пояснили, що є природні і технологічні чинники, які в комплексі не дають змоги відновити цілодобове водопостачання.

1. Через сильні зливи є значне підвищення рівня води в річках, а ще в десятки разів збільшена їх мутність та забрудненість. Це призвело до того, що прутські водозабори не працюють. Взагалі. А вони покривали потреби третини міста.

2. Спека. Споживання води зросло, тож запаси у резервуарах закінчуються швидше, аніж встигають накачати. При тому, що роблять це лише з Дністра.

3. Старі та зношені мережі не витримують постійного включення і виключення подачі води. Кожне  відновлення після обмеження призводить до заповітрення мережі. Як результат — локальні прориви. Працівники водоканалу цілодобово працюють, аби оперативно ліквідовувати аварії.

Що може бути далі?

За прогнозами гідрологів, підвищена забрудненість води може триматися ще до 10 днів. Тож ймовірність відновлення водозабору з Прута невисока.

"Наразі працюємо, щоб збільшити подачу з Дністра. Однак це означає, що збільшиться тиск на центральний водогін. Стан водогону ви і самі знаєте який, тому прориви неминучі. Тобто може виникнути ситуація, коли потрібно буде ремонтувати водогін. Наші технічні служби цілодобово контролюють ситуацію. Сподіваємось на краще, але готуємось до різного розвитку подій. Працюємо", - йдеться у повідомленні.

Якщо потрібен підвіз води, потрібно зателефонувати за номером: 54-73-54.

1