У Чернівцях міліція оголосила в розшук кандидата в депутати Білика, якого підозрюють у підкупі виборців

У Чернівцях міліція оголосила в розшук кандидата в депутати Білика, якого підозрюють у підкупі виборців

05.11.2015, 14:15

У Чернівцях Ростислава Білика, кандидата в депутати до Чернівецької міської ради від партії "Рідне місто", оголошено в розшук. Таку інформацію ОПОРІ підтвердили в секторі зв’язків з громадськістю УМВС в Чернівецькій області.

Нагадаємо, спостерігачі ОПОРИ 25 жовтня 2015 року на дільниці №730506 фіксували масове фотографування бюлетенів студентами, що мешкають в гуртожитках. Бюлетень був заповнений за №14 в списку партій до Чернівецької міської ради («Рідне місто», перший номер в списку – Віталій Михайлішин, кандидат в окрузі – Ростислав Білик). Як зізнались студенти, вони фотографували бюлетені, аби потім отримати обіцяну заздалегідь винагороду.
 
Вже у вівторок, 27 жовтня, в квартирі, де мешкає кандидат в депутати, викладач Чернівецького національного університету Ростислав Білик, працівниками міліції було здійснено обшук. УМВС в Чернівецькій області тоді повідомило, що такі дії здійснені в рамках кримінального провадження (ст. 160 Кримінального кодексу України, а саме: підкуп виборців), відкритого за заявою ОПОРИ.

Про проблеми на студентських дільницях ОПОРА повідомляла ще під час місцевих виборів в 2010 році. Там були зафіксовані каруселі та фотографування бюлетенів. По округу так само проходив Ростислав Білик. А на парламентських виборах 2012 року на цих же дільницях була зафіксована технологія "червоні ручки", коли за кандидата Віталія Михайлішина відмітки ставились червоною ручкою.

У Чернівцях міліція оголосила в розшук кандидата в депутати Білика



За неофіційною інформацією, кандидат у депутати Ростислав Білик наразі перебуває за межами України.

Нагадаємо, 25 жовтня спостерігачі зафіксували, що студенти масово фотографують свої бюлетені, де проголосовано за кандидата від "Рідного міста".

Згодом міліція затримала 7 студентів, які погодилися сфотографувати свої бюлетені.  

Водночас кандидат у депутати, за якого голосували куплені студенти в Чернівцях, каже, що це провокація конкурентів.
Авакова попросили розслідувати підкуп у студмістечку в Чернівцях.  

Вчена рада ЧНУ засудила викладача-кандидата за підкуп студентів на виборах.  

27 жовтня правоохоронці обшукали квартиру підозрюваного у підкупі виборців Ростислава Білика.

Пізніше Аваков пообіцяв, що перший прецедент, коли за підкуп понесуть кримінальну відповідальність, буде на Буковині.

Джерело: molbuk.ua

1