У Чернівцях хочуть, щоб Яценюк віддав рідному місту колишній Будинок офіцерів

У Чернівцях хочуть, щоб Яценюк віддав рідному місту колишній Будинок офіцерів

29.04.2014, 00:41

Сьогодні, 28 квітня, депутати Чернівецької міської ради IV скликання вирішили направити до Кабінету Міністрів України текст звернення, у якому йдеться про можливість вирішення питання передачі будинковолодіння 29 Гарнізонного будинку офіцерів у комунальну власність територіальної громади Чернівців.

У зв’язку з реформуванням Збройних Сил України та вивільненням приміщень 29 Гарнізонного будинку офіцерів міська рада неодноразово впродовж 2003 – 2010 років зверталася до органів влади стосовно передачі його у комунальну власність територіальної громади міста. На сьогодні, це будинковолодіння задовольняє виключно колективні потреби територіальної громади Чернівців.

У відповідності до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місцеві ради мають право на переважне набуття в комунальну власність приміщень, споруд та інших об’єктів, розташованих на відповідній території, якщо вони можуть бути використані для забезпечення комунально- побутових та соціально-культурних потреб територіальних громад.

«З метою збереження будівлі на площі Театральній,6, як пам’ятки архітектури, просимо вирішити питання передачі будинковолодіння 29 Гарнізонного будинку офіцерів у комунальну власність територіальної громади м. Чернівців», – йдеться у тексті звернення. Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю. 

Довідка BukNews: Боротьба за приналежність будівлі колишнього Будинку офіцерів у Чернівцях триває вже понад десять років. За цей будинок судилися, намагалися обміняти на квартири для офіцерів, приміщення для Чернівецького  національного університету тощо. Змагалися за нього губернатор Романів, Ткач, мер Федорук... Це саме Михайло Романів, до слова, пропонував своєму наступнику на посаді голови Чернівецької ОДА посприяти в обміні.

Романів  запропонував оголосити про готовність обласної ради розпочати процес передачі будівлі колишньої Крайової управи Буковини, а за радянських часів — будівлі Чернівецького обкому КПРС, що на вулиці Кафедральній, 2 державному університету (читай — державі), але тільки взамін іншого державного майна — колишніх об'єктів Міноборони на теренах області. (Останнє, певно з огляду на близькі стосунки тодішнього  губернатора Ткача з Державним секретарем Президента України Олександром Зінченком, який був випускником саме цього чернівецького вузу. Логіка зрозуміла: хочете отримати майно — лобіюйте у Києві наші проблеми).    

Але все марно.  

Cтаном на 1990/91 рр., коли у вітчизняному законодавстві вперше з'явилося поняття комунальної власності, майно Збройних сил тоді ще СРСР, а потім і України належало винятково до державної форми власності. На це в мерії відповідають, що "у 1941 році, коли пройшла націоналізація, будівля майбутнього штабу перейшла до комунальної власності міста і військовим це майно передавалося у користування рішенням виконкому Чернівецької міської ради народних депутатів у 1948 році".  

Натомість військові наполягають, що у 1948 році, коли, власне, закладалася база майбутнього протистояння, існувала лише державна і кооперативно-колгоспна власність. Відтак після націоналізації спірна будівля перейшла у власність держави, а від неї до Збройних сил і аж ніяк не до органу місцевого самоврядування, — стверджують військові.

У 2003 році, після відповідної перевірки військової прокуратури, начальник Чернівецької квартирно-експлуатаційної частини (КЕЧ) району намагався оформити свідоцтво про право державної власності на Гарнізонний будинок офіцерів. Проте Чернівецьке комунальне міське Бюро технічної інвентаризації довго зволікало з вирішенням цього питання. Врешті проблему вдалося розв'язати через суд. Чернівецький міськвиконком  програв справу щодо визнання права власності на будівлю 29 Гарнізонного будинку офіцерів, що на Театральній площі, 6.  Суд ухвалив рішення на користь держави.  

Міністерство оборони України своїм рішенням від 8 листопада 2004 року надано згоду ТОВ „Фінтраст” обміняти 29-й гарнізонний будинок офіцерів на житло у Чернівцях. Скільки квартир ТОВ „Фінтраст” повинно було надати офіцерам (і взагалі чи винен він щось комусь, після когось), де ті квартири, чи є ті офіцери після Помаранчевої революції обіцяла розслідувати прокуратура, але що з того вийшло, невідомо. 

І ось тепер новий поворот... 

1


КОМЕНТАРІ (5)

що банда каспрука бурбака федорука яценюка НІЯК ПО ДРУГОМУ НЕ МОЖЕ ВКРАСТИ БУДИНОК ОФІЦЕРІВ,ЩО АЖ ЗНАЙШЛИ ПІДСТАВНЕ ЛАЙНО ЧЕРЕЗ ЯКЕ БУДУТ ВИВОДИТИ НА МІСТО А ПОТОМУ НА ПРИВАТИЗАЦІЮ І ПРОДАЖ.... СУКИ ЗЛОДИЙСЬКІ !!!УГОМОНІТСЯ!!!

avatar

чернівяанин,ветеран Микола

29 квітня 2014 09:34

avatar

Василий Забродский

29 квітня 2014 11:38

бурбак і К - банальні рейдери та злодійня)) МВС , прокуратура ви що бездієте?! це жкримінал чистої води!!!! ні ркрадіжці та дерибану майна чернівчан!!!!

avatar

жужа

29 квітня 2014 12:33

він уже років п"ять Бурбаку не належить. фірташ віджав

avatar

гугл

29 квітня 2014 13:19

Десятки старих фото будівлі колишнього Будинку офіцерів ось тут.

avatar

Едвард

29 квітня 2014 21:04