Вперше у Чернівцях журналістам нагадають про найбільші гріхи медіа

Вперше у Чернівцях журналістам нагадають про найбільші гріхи медіа

05.06.2014, 00:58

З нагоди професійного свята – Дня журналіста, яке відзначається 6-го червня, два священики запросили працівників чернівецьких мас-медіа на спеціальні реколекції (християнські науки) для журналістів на тему “Майдан, що змінив нашу професію”. Організатори обіяцяють двогодинну розмову на тему відновлення справжнього покликання журналіста.

Реколекції відбуватимуться у церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ (вул. Нікітіна, 31), неподалік залізничного вокзалу (йдучи від ж/д вокзалу, після пам’ятника трамваю, повернути ліворуч і пройти кілька метрів). (Храм все ще, на жаль, знаходиться на вулиці Нікітіна, яку вже давно годилося б перейменувати).

Зустрічаємося тут 5 червня о 15. 00.

Християнську науку  проводитимуть два священики, які на власні очі бачили і пройшли київський Євромайдан від його початку до трагічного завершення:

отець Василь Гасинець (на фото), декан Чернівецький Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці у Чернівцях

та отець Іван Гопко, настоятель церкви Святої Анни УГКЦ у м. Сторожинець.

На відео 18 лютого (у день розстрілу майдану) саме отець Іван Гопко благословляє патріотів на боротьбу. (http://www.youtube.com/watch?v=YxaqiE3im8Y).

- До зими 2014 року ми відзначали наше професійне свято у святкуваннях у колективі, виїжджали на природу, ходили на відзначення до органів влади. Чи має щось змінитися зараз? Очевидно, що так. Можливо варто щось змінити, щось перекреслити раз і назавжди. Але у будь-якому випадку ми самі повинні визначати, яким ми хочемо бачити наше професійне свято від цього року, - розповідають організатори  спеціальних реколекції (християнські науки) для журналістів на тему “Майдан, що змінив нашу професію”. - Виникла ідея вперше зібрати медійників на реколекціях (походить від латинського recollection, що означає відновлення). Саме вони покликані відновити справжні журналістські християнські істини, по-новому прочитати їх і оживити для щоденного вжитку.

Орієнтовний план:

від години до двох (з перервою на чай), за потреби час можна коригувати.

Перед початком реколекцій отець Василь проведе 10-хвилинну екскурсію храмом, який, на жаль, ще мало знають чернівчани та розкаже трішки про його минуле (це колишній костел Святого Антонія) та про відновленян у часи української Незалежності.

Отець Василь та отець Іван зроблять короткі науки на наступні теми.

1.Які обов’язки – моральні і професійні, поставили перед українськими журналістами події зими 2014 року? Чи став Євромайдан поштовхом до іншої журналістики, що покликана промовляти мовою мільйонів людей?

2. Християнське тлумачення відомого прислів’я “Сто разів відмір, а потім відріж” в контексті подання інформації людям. Про що варто подумати журналісту, перш ніж надрукувати сттатю чи випустити в ефір сюжет.

3. “Не давати хабаря”, “не смітити на вулиці”, “робити добросовісно свою роботу” – як ці та інші істини, що задекларували після Майдану самі у країнці, мають доносити до громадськості журналісти.

4. Моральна відповідальність за вплив на суспільство або ж що означає вислів “справжній журналіст має мати совість”.

5. Найбільші гріхи медіа, за визначенням Папи Франциска- дезінформація, очорнення та знеславлення. Як не стати їх заручниками, особливо коли з’являється спокуса отримувати за свої статті чи сюжети величезні гонорари.

Опісля – священики зможуть відповісти на запитання журналістів. Буде можливість й індивідуальної бесіди з отцями.

1


КОМЕНТАРІ (14)

якщо людина продається за кусок гнилої кобаси кулявлобам при тому називає себе журналістом, то який журналіст з такої людини?

avatar

Роман

01 червня 2014 15:44

Якщо журналіст професіонал, йому не потрібно відновлювати істини своєї професії. Істини вічні, і Майдан нічого в нашій професії не змінив. Це вже вигадки чесних отців греко-католиків. Не наша справа їх судити, але заявлені ними теми читати смішно. До речі, продажні буковинські журналісти якраз називають себе греко-католиками. І ходять вони в цю церкву,за їх же словами, з дивовижно наївної причини - там є лавиці, можна сидиті, а не стояти, як в православних храмах, коли звучить слово Боже. Тобто вибір їх не по душі, а суто задля комфорту одного місця, не зовсім до служби дотичного.

avatar

журналіст

01 червня 2014 20:10

Зарайський на своїй сторінці у фейсбуці уже вибачив Довганича за бомбоновий скандал. Чорнею і Кобевку пора вже визначитись щодо подальшої долі Довганича і відправити його у СІЗО.

avatar

Дон Педро Чупакабро

01 червня 2014 20:36

avatar

Павло Белінський

01 червня 2014 20:47

журналіст 01 червня 2014 20:10(( ви такий журналіст,як я космонавт

щодо греко-католицької церкви, так службу там правлять так само як у православній

навчіться відрізняти греко-католиків від римо-католиків

і доречі,лавки в церкві ні дочого

як мінімум священники цих церков не є бойовиками на сході які вбивають людей

____________

грішним і продажним шлюхам недано пізнати істину

avatar

.

01 червня 2014 22:42

Боту Павлу Белінському ,який проживає в Омську, але при цьому з 27 січня на роботу ходить до Івано-Франківської ОДА,освіта з 27 січня  в Beijing, China, а фото стирив у "побратима" !

БОТ МОСКАЛЬСКОГО ПАТРІАРХАТУ А НЕ ПІШОВ БИ ТИ НАХ..Р

avatar

...бррр

01 червня 2014 22:51

Може, хоч священники вас наставлять на путь істинний і навчать журналістиці! Бо так лизати владу у всі місця жодна релігія не дозволяє. Врешті, як і лаятися, сіяти розбрат і витирати ноги об Дрежавний прапор!

avatar

великим журналістам - греко-католикам

01 червня 2014 23:10

avatar

Nata Nataliya

02 червня 2014 10:56

avatar

Nata Nataliya

02 червня 2014 10:57

Кожного року "журналісти" до цього Дня отримуютьь щедрі милості від різних влад - ОДА, МВС, ДПА .... та з радістю їх приймають - грамоти та фуршети, подарунки. Що це? Підкуп, чи відплата? Чи можна таке уявити у країнах ЄС, в США,

avatar

Читач

02 червня 2014 22:32

Це попи-Гапони! Причому гапони,як на заході держави,УГКЦ і Київський патріархат,  так і на її сході, маю на увазі московський патріархат! І там і там ці "політики" в рясах благословляють Українців на братовбивчу війну. Занадто багато церква почала втручатись в наше як особисте життя, так і в політичні процеси. А це не припустимо. Шановні отці, займітесь словом БОЖИМ, а не політиканством. Складається враження, що вам подобаються паніхиди за убієнними як на сході, так і на заході. БОГ вам суддя.  

avatar

Чернівчанин

03 червня 2014 00:21

Natochka, от Ви так палко виступаєте за правду, а все перекручуєте. Навіщо? Хіба це правда? Перекрутили ім,я, до кого звертаетесь, перекрутили думку коментаторів. Ніхто, Natochka, не проти реколекцій, де Ви це побачили? Чи Ви сліпа? Чи Ви недоумкувата? А проти тем, на них заявлених. Журналістику, Natochka, Майдан не змінив і не міг змінити. Хто був чесним - ним і залишився, хто був продажним - так ним і є. Соромно, Natochka, Вам і особливо отцям паратизувати на вірі і святості. Вам хіба не соромно за проповіді наших греко-католицьких діячів, що на чернівецькому Майдані сіяли брехню і розбрат? Чи Ви глуха? До речі, а хто ж ті аноністи-журналісти, що організували цей захід? Назвіть імена, Natochka-анонімниця?

avatar

Чернівчанка - Natochke

03 червня 2014 08:57

avatar

Nata Nataliya

03 червня 2014 11:27

Який чудовий у Вас, Natochka, фінт вухами! Все? Здулась, журналісточка? Не бреши, не перекручуй чужі думки, май свої пристойні, не читай іншим моралі, якщо маєш рило в пушку, - і все у тебе буде гаразд навіть після Майдану!

avatar

Natochke

03 червня 2014 14:24