У Чернівцях дитина застрягла у ліфті через відключення світла

У Чернівцях дитина застрягла у ліфті через відключення світла

25.12.2014, 10:51

Какая ситуация на Буковине - расскажет Ольга Паламарюк.

Наташа, у нас в области из-за внезапных отключений электричества участились аварии на дорогах - светофоры гаснут. У спасателей - прибавилось работы.

"Бывают такие ситуации, мне люди жалуются - ребенок несовершеннолетний застрял в лифте. Разумеется, ребенку просидеть одной в темноте - еле живой вытянули! ", - говорит Алексей Каспрук, мэр города Черновцы.

В поселке Михальча свет выключают хаотично 2-3 раза на день. Из-за перебоев страдают дети - в местном детсаду малыши остаются без горячей еды.

"Мы все время на чеку. Будет свет, не будет? Бывало и такое, что мы шли готовить пищу к соседям. Нет света - нет тепла, нет еды - и все!", - говорит Павлина Филип, заведующая Михальчанским детским садом.

Это еще цветочки, отчитываются в облэнерго. Как только на улице похолодает - свет и вовсе может пропасть.

"Вообще мощности не будет. Если будет резкое похолодание, тогда будут вводиться уже автоматические отключения и прогнозировать здесь уже очень трудно. Потому что здесь уже будет срабатывать автоматика. Электрическая энергия будет выключаться хаотично", - говорит АлексейШекета, председатель правления ПАТ.

Вот только люди безропотно терпеть не готовы. Грозятся перекрыть трассу.

"Никто нам никакого графика не давал, ничего нет! Когда хотят - включают Не к кому обращаться! Нас 2400 жителей села - будем принимать экстренные меры. - Какие? - Во-первых, мы напишем в Министерство везде, вызовем телевидения Украины. И будем принимать такие меры, которые они даже не ждут", - говорит Алла Сидякина, жительница поселка Чорновка.

В Облэнерго нас заверили: уже составили графики отключений - по каждому райцентру. Их разместят на официальном сайте предприятия.

Но жители отдаленных сел, где нет интернета, а зачастую и телефонной связи - об этом расписании вряд ли узнают. К тому же если и света не будет.

 

Світло вимикатимуть за графіком, не більш як на дві години

Українців почнуть попереджати про відключення електроенергії, що будуть здійснюватися за графіками і не перевищуватимуть дві години на день. Про це повідомляє прес-служба Міненерго.

"Впровадження графіків тимчасового відключення електричної енергії дозволить забезпечити припинення електропостачання споживачам не більше ніж на 2 години в період з 9 до 23 години доби. При цьому споживач буде поінформований про конкретний час відключення електричної енергії та її включення", - йдеться в повідомленні.

Міністество звернулося з такою пропозицією до електропередавальних організацій через необхідність пом'якшити можливі негативні наслідки відключень електроенергії в об'єднаній енергосистемі України. Крім того, переконані в Міненерго, це дозволить планувати виробничу діяльність протягом доби та забезпечить зниження соціальної напруги серед населення.

Водночас, у міністерстві визнали, що обійтися без відключень світла поки неможливо.

 Не від обласних енергетиків залежать аварійні відключення світла, запевняє очільник "Чернівціобленерго" Олексій Шекета. Все це робота тих, хто зверху вирішує, як і на чому заощаджувати у складний для країни час. Вважає, серед них мало практиків. Замість залагодити проблему - накручують. Шекета навіть не впевнений, що у новорічну ніч та під час різдвяних свят світло буде у всіх домівках.

 - Я можу дати заборону на відключення, але тоді відключать з Києва. Відключать в усій області. Тому тут ми, як між молотом і накувальнею, - зазначив Олексій Шекета, голова правління ПАТ ЕК "Чернівціобленерго".

 Не можна відключати підприємства, каже Шекета, бо вони приносять державі гроші. А ось люди, впевнений, готові терпіти, лиш би результат від того був.

 Роботою місцевих енергетиків Шекета задоволений. Цьогоріч кращі з них отримали додатково по дві, а то й три зарплатні. Втім, від святкувань професійного дня відмовились. Ці кошти пожертвують дітям учасників бойових дій. Головний крайовий енергетик впевнений, що всі випробування Україна таки пройде. А аварійні відключення світла - не найгірше з них. Цей час, вважає, можна провести з користю. Сам Шекета, поки нема світла, читає електронну книгу. Та пропонує альтернативу цьому, що підійде майже кожному.

 - Закоханим світло не потрібне. Хай тоді світяться свічки, святкові свічки. Хай буде шампанське. І хай відключення цієї електричної енергії сприяють духовному розвитку, - підкреслив О. Шекета.

 Того ж енергетикам бажають чернівчани. Головне, кажуть, здоров'я, а світло мусить бути.  Про це повідомляє телеканал ТВА.

1