У Чернівцях активісти мирно перекрили рух біля Чернівецької митниці і висунули вимоги

У Чернівцях активісти мирно перекрили рух біля Чернівецької митниці і висунули вимоги

25.03.2014, 18:36

Мирну акцію протесту організували у Чернівцях активісти Народної самооборони, Правого сектору та водії. Зранку зібралися біля приміщення Чернівецької митниці та МРЕВ, перекрили на в’їзді та виїзді рух і висунули кілька своїх умов. Серед них – скасування Законів про утилізаційний та акцизний збори, а також сертифікатів відповідності на транспортні засоби та оподаткування багатства і предметів розкоші. Ніхто з керівників до людей не вийшов, відтак ті самі увійшли до кабінетів та провели переговори.

У першій половині дня до приміщення обласної митниці та МРЕВ у Чернівцях проїхати було нереально – в обидва боки активісти перекрили дорогу своїми мікроавтобусами. На кожному – ось такі аркуші з вимогами. Їх 5. Люди обурені такими законами і виступають за їхнє скасування. Спочатку вони навідалися в кабінет до начальника МРЕВ. Там висунули свої вимоги та обговорили як усе це правильно зробити.

Григорій НІКОРИЧ, начальник ВАТІ та ОРЕР УДАІ УМВС області: «Будемо збиратися з підприємцями краю і будемо прийти рішення по тих вимогах, які вони висунули. Будемо писати якісь листи, папери, щоб людям показати, як воно є. Це все сьогодні передбачено Законом, це не місцеві якісь там розпорядження чи постанови. Це є Постанова Кабміну, Закон України про утилізаційний збір, Закон України про акцизний збір. Ось це все, що є на сьогоднішній день».

Далі активісти піднялися на третій поверх – там приміщення обласної митниці мін доходів. На вході їх зустрів виконуючий обов’язки начальника і запросив до актової зали: «Розмитнення автомобіля. Наскільки ми розуміємо, що утилізаційний збір – машину пригнав, вона розмитнена, але ще треба заплатити утилізаційний збір. І другий закон про акцизний вже збір. То автомобіль виходить вже у 2-3 рази дорожчий»

Валерій ГУБАРЄВ, в.о. начальника Чернівецької митниці Міндоходів: «Це не є вимога митників підвищувати ці збори. Ми уповноважені контролювати ці збори. Якщо от приходять і кажуть – хто вимагає ці збори? Митниця? То митниця у цьому винна. Ну не митники у цьому винні, повірте. Я пропоную нам зробити таку робочу зустріч і закріпити її документально. Я представлюсь, ви представитеся. Ми всі свої вимоги напишемо письмово. Буде прокол цієї робочої зустрічі, я тоді напишу листа сьогодні ж губернатору. Він уже є на робочому місці. Він має право законодавчої ініціативи перед Верховною Радою. Ми це обов’язково зробимо».

На цьому сторони і зійшлися. Активісти повернулися до громади, яка чекала їх на вулиці. Розповіли про перебіг перемовин і подальші вже спільні дії. В’їзд і виїзд одразу ж розблокували. Домовилися зустрітися на цьому ж місці вже наступного дня, аби на офіційному листі поставити свої підписи.

Олександр Хмель. Телеканал "Чернівці".

Джерело: mtrk.com.ua

1