У чернівецьких дитсадках знову труяться діти?

У чернівецьких дитсадках знову труяться діти?

21.11.2011, 20:32

До обласної дитячої лікарні, що на вулиці Руській у Чернівцях, потрапило троє дітей з діагнозом гастроентероколіт. Усі вони відвідують один міський дошкільний заклад. Який саме – дізнатися не вдалося. Номер садка чомусь приховують усі відповідні служби.

– До нас справді потрапило троє дітей – двоє у неділю і один у понеділок, яким поставили діагноз гастроентероколіт. Їхній стан – не важкий. Усі діти відвідують один садок. Хоча зараз ще важко сказати, де вони отруїлися – в закладі чи вдома. Це можна буде зробити після ретельного лабораторного обстеження дітей, – повідомив molbuk.ua головний лікар обласної дитячої лікарні Роман АНДРІЙЧУК.

З неофіційних джерел стало відомо, що садку побували працівники міської санепідемстанції, які брали аналізи в дітей. У шкільному відділі міськСЕС заявили, що це не отруєння і хвороба не пов’язана з продуктами харчування, які споживали малюки.

Див. також:

Хто отруїв чернівецьких дітей?
Пн, 9.11.2009, 14:26 | Соціум 

Щоб встановити причини масового харчового отруєння понад сотні дітей у дошкільних навчальних закладах Чернівецької області, як виявилося, й цілого року замало. Хоча дивуватися цьому якраз і не випадає. Адже якщо навіть отруєння першої особи держави виявилося для вітчизняної правоохоронної системи, що називається, не по зубах, то на що вже від неї сподіватися якимось дітям з провінції.

Ні, аж дві кримінальних справи для розслідування інцидентів, що мали місце у половині з півсотні дитсадків обласного центру спочатку у вересні, а відтак у листопаді 2008 року доблесна прокуратура вкупі з міліцією таки гучно відкрили. (За різними даними першого місяця осені було виявлено від 44 до 86 хворих дітей, у листопаді отруїлися ще 74 дитини). Одну – за статтею “випуск або реалізація недоброякісної продукції” (ст. 227 Кримінального кодексу України), а другу – за “неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей” (ст. 137 ККУ).

Врешті, лист до прокуратури чернівчанки Вікторії Павлюк, підписаний ще з десятком матерів, чиї діти також захворіли на дизентерію та гострий кишковий ентероколіт, проігнорувати було доволі складно. Насправді хворих дітей могло бути значно більше, ось тільки діагностувати їх правильно медикам категорично забороняли, – запевняли тоді журналістів згорьовані матері дітей, які мучилися із проносом, блюванням та 40-градусною температурою.

Інша річ, що згодом справи просто спустили на гальмах. Щоправда, вже набагато тихіше. До наступної НП? Стукаю у цьому місці по дереву й для надійності плюю через ліве плече).

Справа – кефір?

З’ясувати, на якій стадії перебувають обидві справи – розслідування чи розгляду у судах – виявилося справою зовсім не простою. Футболячи журналіста з відомства у відомство, прокуратура – у слідчий відділ міліції, а прес-служба міліції – назад у прокуратуру, представники силових структур до останнього не бажали “колотися”. Першим не витримав прес-секретар прокуратури Чернівецької області Олександр Лебідь, який у телефонній розмові зізнався: справи про отруєння чернівецьких дітей міліція нібито закрила. При цьому речник прокуратури послався на інформацію помічника прокурора області.

А ось дочекатися від посадовця обіцяних подробиць, на жаль, так і не вдалося. Так само, як і знайти кінці резонансної історії у надрах міліцейського відомства. Сектор зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області бодай чимось допомогти журналісту також не спромігся.

Насправді дива від правоохоронців ніхто й не сподівався. Адже ще під час своєї першої на новій посаді прес-конференції у лютому 2009 року прокурор Чернівецької області Йожеф Орос щиро зізнався: не лише покарати, а навіть знайти винних в отруєнні дітей буде складно. Хоча прокуратура не відкидає того, що саме вживання неякісних молочних продуктів є однією з можливих причин захворювання дітей.

Серед причин того, чому правоохоронці досі не дали результату, прокурор області Йожеф Орос назвав тоді кілька: “Розумієте, коли дитина цілий день їсть якісь продукти, дуже важко сказати, чим саме вона отруїлася: молоком, ковбасою, кашею чи водою. Тому, що того продукту, який дитина спожила, вже немає”. Швидшому розслідуванню справи не сприяє також те, що “ні одна з тих осіб, які потрапили у поле зору прокуратури по цій справі, свою вину так просто не визнають. Це реальне життя. Вони впираються, а ми повинні доводити і це дуже непроста річ”, – пояснив механіку розслідування прокурор області Йожеф Орос.

Водночас він висловив сподівання, що прокуратура все-таки доведе це розслідування до якогось логічного завершення. “Не можу обіцяти, що це буде якийсь кримінальний аспект, бо ми не можемо обвинувачувати або судити людину, якщо немає достатньої кількості доказів її вини. Врешті, у суді воно все одно розвалиться… Але до якогось певного наслідку, я думаю, ми у цій справі все-таки дійдемо”. Щоправда, вже на липневій прес-конференції пана Ороса стало очевидно: до пріоритетних для прокуратури дані справи аж ніяк не належать.

Натомість депутати крайового парламенту, які у розпал скандалу гучно вимагали покарання винних, могли б поцікавитися тим, як виконуються їхні ж рішення і довести ситуацію до бодай якогось завершення. А не просто засвітитися на обговоренні резонансної проблеми – та й по всьому.

Пригадується сесія Чернівецької облради ледь не одноголосно рекомендувала меру Чернівців Миколі Федоруку звільнити з посади начальника міського управління освіти Валентину Малишевську. З чим їх колеги з міської ради, пригадується, категорично не погодилися. Пропозиція звільнити від займаної посади головного державного санітарного лікаря області Олександра Світличного не набрала достатньої кількості голосів.

І справді, а раптом людей обмовили намарне? Чого лише варті у цьому сенсі закиди в організації чиновниками власного відпочинку у самий пік захворюваності дітей, що прозвучали зі сторінок деяких регіональних видань. Тоді чому так само публічно не попросити зараз у них вибачення? Чи концентрація батьків, які мають дітей-дошкільнят, вкупі з дідусями та бабусями у загальній чисельності слуг народу в краї є надто незначною? Чи то, можливо, їхні діти просто ходять до інших, ніж наші з вами, дитячих садків?

Бо чим іще пояснити повну байдужість до теми, як з боку депутатського корпусу Чернівецької обласної ради – навіть Петра Кобевка, так і представників виконавчої влади всіх рівнів.

Відтак чи не єдиним доступним нині громадськості документом (завдяки офіційному сайту МОЗ), який дає відповіді на питання про те, чим саме могли отруїтися чернівецькі діти, є повідомлення прес-служби МОЗ України за результатами засідання колегії санітарно-епідеміологічної служби України від 4 грудня 2008 року.

“Виходячи з вивчення матеріалів за результатами епідрозслідування (в тому числі результатів лабораторних досліджень), порушень, що виявлено при перевірці ковбасного цеху ТОВ “Струминка” (постачальник “Буксмак”. – Ю.Ч.) та ВАТ “Чернівецький міськмолзавод”, встановлено, що захворювання на дизентерію дітей спричинене вживанням бактеріально забрудненої продукції виробництва цих підприємств, яка централізовано поставлялася в ДНЗ міста Чернівці”, – йдеться у документі.

(Насправді вересневого джерела захворювання дітей так і не знайшли. Продезінфікована у дитсадках постільна білизна ще довго по тому викликала у дітей алергічну реакцію. А щодо йогурту “Персик”, як можливого джерела вересневого отруєння дітей, то фахівці СЕС вжили слово “ймовірне”. Угоду з постачальником сосисок та ковбас розірвали мабуть про всяк випадок.

Відтак продукцію ковбасного цеху ТОВ “Струминка” вже незабаром замінили разові закупки у фірм ТзОВ ЗУТК “Продторг”, а у листопаді – “Наладка комерц ЛТД”. Це у “Лікарській” ковбасі останньої фірми, завезеній у листопаді в чернівецькі дитсадки аж з Тульчина, СЕС виявила перевищення норм бактерій групи кишкової палички).

І трохи далі: “спалахи є наслідком порушень санітарного законодавства керівниками відповідних закладів та установ, а також результатом не завжди достатнього і принципового контролю з боку санепідслужби за об’єктами санітарного нагляду”.

Щоправда, з відведеною йому роллю цапа відбувайла Чернівецький міськмолзавод, схоже, так і не погодився, апелюючи головно до того, що його продукцію вживали не тільки діти і не лише у Чернівцях, проте захворіли чомусь тільки вони. Врешті, після трьох місяців простою та зміни керівника міськмолзавод знову запрацював. Прикметно, що єдиними у думці щодо доцільності такого кроку виявилися депутати облради з ідеологічно протилежних фракцій БЮТ та Партії регіонів.

Як би там насправді не було, але важливість порушеної проблеми змушує громадськість наполягати на доведенні справи до логічного завершення. І аж ніяк не жадання чиєїсь крові змушує вимагати саме від правоохоронців, якщо вже не цілковитої ясності у ній, то бодай публічного звіту про результати їх спілкування з виробниками та постачальниками у дитячі садки згаданих продуктів харчування.

Хоча б для того, щоб внести ясність у питання: за якою ціною купували сосиски для дітей – 9 – 14 чи навіть 16 гривень за кілограм, як це під час скандалу стверджували депутати Чернівецької облради та представники СЕС Наталя Гопко та Наталя Климчук чи все таки 28 гривень, у чому журналістів запевняв голова тендерного комітету міської ради Троян Єремічук? І куди в такому випадку поділася різниця?

Адже не далі як 16 вересня цього року, на черговому урядовому засіданні, прем’єр-міністр України й за сумісництвом лідер тієї політсили, за списками якої пан Єремічук був обраний депутатом міськради, назвала державні закупівлі “ганьбою країни”, бо “коли немає відкоту 50%, то тема не розглядається”.

Наполягати на одержанні відповідей якщо вже не на всі питання, то бодай на найнагальніші з них змушує те, що серед переможців тендерів, як постачальник м’яса свійської птиці, рибної продукції, яєць у садочки, знову фігурує… “Наладка комерц ЛТД”. А Чернівецькому міськмолокозаводу взяти у ньому участь перешкодив тільки припис СЕС про закриття.

Нині на дворі, звісно, не тридцять сьомий рік, але подбати про бездоганну репутацію претендентів, особливо коли йдеться про харчування дітей, правоохоронці просто зобов’язані. Частину стрілочників – від лікаря, який у структурі міськСЕС відповідав за молокозавод, до звичайних виконавців – насправді покарали, проте чи почуваються від цього безпечніше діти?

Гарантувати здоров’я і навіть безпеку дітей без встановлення справжніх причин (механізмів) отруєння не візьметься ніхто. Хто знає, чи так і не виявлені під час розслідування прорахунки в організації харчування дітей не обернуться в майбутньому ще більшою бідою. А що, як прихована загроза досі існує?

Ковбаса у сметанному соусі для дітей олігархів

Наразі ж доводиться вдовольнятися запевненнями освітян, що нові переможці тендерів, які забезпечують продуктами дітей, “є безпосередніми виробниками продукції або їх офіційними представниками в Чернівецькій області”. А ще тим, що у засіданнях Тендерного комітету міської ради беруть участь представники санепідемстанції, які перевірятимуть всю продукцію, що постачатиметься до дошкільних закладів міста, а всіх претендентів – на предмет дозволу СЕС на виробництво тієї чи іншої продукції.

Щоправда, одразу після скандальних отруєнь, налякані прискіпливою увагою до пропонованої ними на тендер продукції, її виробники або постачальники не поспішали з пропозиціями щодо участі в оголошених торгах. Не спокушала навіть заявлена на закупівлю продукції харчової промисловості (22 лоти) сума в 11 мільйонів 774 407 грн. (На харчування у дитсадках цього року з міського бюджету виділено 6,2 мільйона гривень, що на 1,5 мільйона більше, ніж торік. Вартість обіду, які пропонуватимуть підприємства, що забезпечують харчування учнів міста, згідно з рішенням Чернівецького міськвиконкому, у 2009 році з урахуванням націнки має становити не більше 7 гривень, а сніданку – не більше 3 гривень.). Хоча б з якого це дива впевненим у відповідній якості пропонованих дітям харчів лякатися додаткових перевірок їх якості?

Відтак під час перших торгів так і не вдалося закупити такі необхідні продукти харчування, як молоко, згущене молоко, цукор, печінка яловича, позаяк на участь у торгах за цими лотами не надійшло жодної пропозиції. Тому з 22 найменувань продуктів харчування, переможців торгів щодо постачання продуктів харчування для дитячих садків та інтернату міста у 2009 році визначено було тільки за основними позиціями. Так, право на постачання хліба та хлібобулочних виробів отримав – ПП Чоботар В.І. (м. Чернівці, вул. Мусоргського, 2); свіжої яловичини та свинини, вареної ковбаси та сосисок – ТОВ “ПІКо-ІНВЕСТ” (Чернівецька обл., смт. Глибока); м’яса свійської птиці, рибної продукції, яєць – ТОВ “Наладка-Комерц ЛТД” (м. Чернівці, вул. Заводська, 19а); овочевої консервації, фруктових соків - ТОВ “Галс ЛТД” (м. Чернівці, вул. Севастопольська, 18а).

Лише на повторних тендерах вдалося нарешті визначити, хто постачатиме у дитсадки молоко, кефір, сухофрукти та вершкове масло. Право на постачання продуктів у дитсадки та інтернати міста здобули дочірнє підприємство “Екосир” (м. Новоселиця Чернівецької обл.), яке постачатиме молоко, твердий сир та творог; ТОВ “Олбі-Рос” (м. Чернівці, вул. Лесина,3), яке постачатиме кисломолочні продукти (кефір, сметана); ТОВ “Галс ЛТД” (м. Чернівці, вул. Севастопольська, 18а), яке постачатиме печінку яловичу, фруктове варення, повидло та сухофрукти. Право на постачання “Масла вершкового” отримало Товариство з обмеженою відповідальністю “Галс ЛТД” (м. Чернівці), яке є офіційним дистриб’ютором ВАТ “Городенківський сирзавод”. Окремо міське управління освіти закуповувало для дитсадків у серпні 2009 року сир сичужний та кисломолочний, а також у серпні та вересні – цукор. Закупівлю дитячих новорічних подарунків було заплановано на жовтень. Традиційно, як того вимагають умови тендеру, найдешевших, а не найякісніших.

Щодо молочних продуктів та кефіру, який один з усіх продуктів харчової промисловості, не піддається термічній обробці, то як запевнили в міському управлінні освіти, безпосередній виробник молока ДП «Екосир» постачає молоко у дитсадки за ціною 4 гривні за літр. Це підприємство за договором з управлінням освіти вже постачало молоко у дитячі заклади і претензій до його якості не було. Сметану дітлахи у дитсадках вживатимуть відомого виробника «Рейнфорд», офіційним представником якого у регіоні є ТОВ “Олбі-Рос”.

А ось з кефіром та йогуртами поки що доведеться зачекати. Як запевнила завідувач відділу гігієни дітей та підлітків міськСЕС Олена Дубровна, поставляти кефіри і йогурти досі категорично заборонено!

Здавалося, на цьому можна було б поставити велику оптимістичну крапку.

Особливо з огляду на запевнення начальника міськуправління освіти Валентини Малишевської у тому, що фірми, які виграли тендер, самі доставляють продукти харчування до дитячих установ. А відтак розроблена у деяких регіонах країни схема, де переможець тендеру сам свою продукцію до конкретних дитсадків не постачає, а лише забезпечує необхідними документами, накладними, сертифікатами якості і отриманою від держави готівкою посередника, який потім купує невідомо де неякісну продукцію, прикриваючи її справжніми документами, у Чернівцях не діє. Зрозуміло, що отриману таким чином різницю спритні ділки зазвичай ділять на трьох. Купити ж обов’язковий медогляд у Чернівцях – завідувачу складом, вантажникам, водіям чи експедиторам – взагалі раз плюнути.

Можна було б, якби не повідомлення, яке у вересні надійшло вже з Джанкоя. У вересні 2009 року там знову отруїлося понад 200 дітлахів. Угадайте з трьох разів чим? Звісно, кефіром! Зрозуміло, цього разу крайнім був не чернівецький, а генічеський молокозавод.

А може, справа зовсім не у кефірі? Бо як накажете розуміти, коли одна рука МОЗ України – санітарно-епідеміологічна служба України закидає міськуправлінню освіти в Чернівцях, що воно не врахувало пропозиції служби щодо заміни ковбасних виробів (сосиски, варена ковбаса інше) на свіже м’ясо, а друга – забороняє це робити і радить дотримуватися спільної Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах МОН та МОЗ України (наказ МОН, МОЗ № 298/227 від 17.04.06 року), якою передбачено збалансоване харчування.

А що тоді робити з попередніми зауваженнями служби на кшталт приготування страв у чернівецьких дитсадках без урахування перспективного меню, коли практикується приготування рагу з вареною ковбасою, бігусу з ковбасою або взагалі ковбаси у сметанному соусі? Або з випадком, який набутком громадськості зробила Валентина Малишевська, коли заступник Чернівецького міського голови Інна Онацька взяла сосиски, які, на її погляд, були несвіжими й передала на дослідження до СЕС, а у відповідь отримала запевнення, що вони цілком придатні до вживання?

Скільки ще наші діти залежатимуть винятково від добросовісності чиновників? Чи може вже пора, нарешті, відмовитися від вимоги оголошувати переможцями тендерів тих, хто пропонує найдешевший товар, внісши відповідні поправки до Закону України “Про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти”. (З березня 2008-го року, коли Верховна Рада України скасувала корупційний закон та ліквідувала Тендерну палату, система державних закупок в Україні здійснюється згідно з Тимчасовим положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Фактично ж перебуває в ручному управлінні Кабміну). Адже дешевий не завжди є синонімом якісний. Хоча б при закупівлях, які здійснюються для дітей. Чи домогтися цього справді буде можна тільки після того, як діти чи онуки можновладців стануть ходити у ті самі садочки, що й наші діти?

Юрій ЧОРНЕЙ



КОМЕНТАРІ (1)

Серед причин того, чому правоохоронці досі не дали результату, прокурор області Йожеф Орос назвав тоді кілька: “Розумієте, коли дитина цілий день їсть якісь продукти, дуже важко сказати, чим саме вона отруїлася: молоком, ковбасою, кашею чи водою. Тому, що того продукту, який дитина спожила, вже немає”. Швидшому розслідуванню справи не сприяє також те, що “ні одна з тих осіб, які потрапили у поле зору прокуратури по цій справі, свою вину так просто не визнають. Це реальне життя. Вони впираються, а ми повинні доводити і це дуже непроста річ”, – пояснив механіку розслідування прокурор області Йожеф Орос.

Нормально. Це тільки Халатурника прокуратура встигла швидко оголосити винним в замаху на отруєння і посадити в кайданах у СІЗО.  А начальника дитсадка вже повезли у буцегарню. Чому мовчиш Ковалю? Чи тут команди фас не було?

avatar

Йожеф Орос

21 листопада 2011 16:38