У Чернівецькій області знеструмлені до 60% абонентів  і так може бути ще кілька днів

У Чернівецькій області знеструмлені до 60% абонентів і так може бути ще кілька днів

17.11.2022, 12:40

У АТ «Чернівціобленерго» просять з розумінням ставитися до таких відключень, які зараз запроваджуються, бо в цьому є крайня необхідність.

 Наразі до 60% абонентів Чернівецької області знеструмлені, можливо так буде і в наступні кілька днів. Тому усі групи споживачів доводиться відключати подовгу і по кілька разів на добу. У цій ситуації ніхто не має преференцій. Зараз взагалі не можна говорити про якусь справедливість відключень, бо кожен бачить тільки свою проблему і не знає достеменно причин, як відключають (чому не відключають) інших, – у кожному конкретному випадку є своє логічне пояснення.

 Наразі всі маємо розуміти, що зима буде складна. Зробіть запаси води, теплого одягу, альтернативних джерел енергії і заспокійливих засобів.

 У пресцентрі АТ «Чернівціобленерго» закликають буковинців довіряти енергетикам, бо їхні оселі також потрапляють під відключення, "ми також живемо, як і ви, подовгу без електроживлення. Але ми продовжуємо працювати, щоб якомога швидше відновити усі електромережі", - йдеться у повідомленні.  

ДОВІДКОВО:

Чому екстренні відключення неможливо застосовувати за графіком?  

 У зв’язку із масованими обстрілами України упродовж кількох останніх тижнів і до тепер, пошкоджено чимало об’єктів енергетичної інфраструктури по всій країні. Руйнації енергооб’єктів сягають до 40%, для відновлення такої кількості енергоустаткування потрібно чимало часу, можливо кілька місяців. Але, на жаль, обстріли продовжуються. Тому варто набратися терпіння усім нам, бо ці та наступні декілька днів будуть важкими: температура повітря поступово знижується, відповідно споживання електроенергії зростає, тож і навантаження на мережі теж.

 Тому, по Чернівецькій області та багатьох інших регіонах НЕК Укренерго запроваджує погодинні відключення разом з аварійними, іншими словами –екстренні. Тобто, як і раніше відключення споживачів відбуваються за сформованими групами, проте гарантувати дотримання конкретного погодинного графіку відключень наразі немає змоги. Оскільки ситуація на сьогодні в енергосистемі – надзвичайна. Диспетчери Укренерго в режимі реального часу реагують на роботу енергосистеми: якщо у конкретному регіоні виникає дисбаланс, він віддає команду обленерго застосувати конкретні обсяги потужностей. Обленерго у свою чергу мають до 15 хвилин, щоб відключити одну-дві чи більше груп споживачів, щоб знизити потрібні обсяги споживання. За таких умов неможливо перебачити, які саме групи і як довго будуть відключені, тобто запланувати графіки відключень і їх дотриматися фізично неможливо.

Ще одне питання, яке дуже турбує буковинців: чому відключили електроенергію у мене, а в сусіда є світло? Це залежить від того, від яких ліній живляться ваші оселі (приміщення). Електромережа побудована так, що два сусідні будинки можуть живитися від різних ліній, відповідно й потрапляють вони у різний час на відключення. Або одна з них взагалі не потрапляє під відключення, бо на цій лінії живиться об’єкт критичної інфраструктури: лікарня, пожежна служба, водоканал, тепломережа, сервера зв’язку, органи правопорядку, МНС та інші важливі об’єкти, які забезпечують життєдіяльність регіону.

Крім того, світло може бути і там, де суб’єкти господарювання (магазини, ресторани, житлові комплекси) або приватні особи мають особисті генератори, які забезпечують автономну подачу електроенергії. 

1