У Чернівецькій області заперечують видачу румунських паспортів

У Чернівецькій області заперечують видачу румунських паспортів

06.09.2014, 03:31

Влада Буковини заперечує, що у Чернівецькій області місцевим румунам видають румунські паспорти.

За словами голови Новоселицької районної ради Романа Кригана, сепаратистських настроїв у місцевості, де значну частину населення складають етнічні румуни та молдавани, немає.

Румуни - одна з найбільших національних меншин в Україні. Більшість з них проживає у Чернівецькій області: у Новоселицькому, Герцаївському, Глибоцькому та Сторожинецькому районах.

Влада Герцаївського району, де румуни складають переважну більшість місцевого населення - близько 90%, переконує, що серед румунськомовського населення зростають патріотичні настрої.

"50% місцевого населення хоче, аби школи, де зараз викладання ведеться румунською мовою, перейшли на українську, - говорить голова Герцаївської районної державної адміністрації Віорел Ястремський. – А буквально на минулих вихідних на в’їзді в Герцу місцеве населення перефарбувало міст у жовто-блакитні кольори".

За його словами, місцеві румуни підтримують українські війська у конфлікті на Донбасі: збирають гроші для українських підрозділів, купують продукти та захисний одяг.

Влітку мешканці Чернівеччини блокували автошляхи у Чернівецькій області.

У такий спосіб люди вимагали скасувати мобілізацію, повернути дітей додому з зони АТО, а також закликали відправити служити депутатів всіх рівнів і чиновників.

"Громада сіл виходила у липні та серпні на блокування доріг місцевого та державного значення, але це були не сепаратисти, - погоджується голова Герцаївської районної державної адміністрації Віорел Ястремський. - Це були перелякані люди, які бояться війни і не хочуть, аби їхні сини та чоловіки гинули на фронті".

Оксана Денисюк
1


КОМЕНТАРІ (5)

Питання про видачу румунських паспортів належить до компетенції посольства Румунії, таких повноважень голові Новоселицької районної ради поки ще не надавали. А тому не в його компетенції робити висновки щодо видачі румунських паспортів.

Усім відомо що голова Новоселицької районної ради не зміг вплинути на ситуацію, коли були заблоковані дороги мешканцями румунських сіл.

Румунський паспорт надає можливість відмовившись від українського громадянсьва на законних підставах відкосити від служби в армії, маючи  при цьому рівні права  з громадянами України. 

avatar

Бомбоно Педро Чупакабро

06 вересня 2014 15:52

Насправді це питання не настільки просте. Цілком може виявитися, що всі корінні буковинці мають не одне, а два громадянства. Фахівці стверджують, що Радянський Союз припустився юридичної помилки. Оголосивши у 1940-му, а відтак 1944-1945 роках радянськими підданими мешканців приєднаних  територій  влада  не провела процедуру позбавлення їх попереднього громадянства. Зокрема, на Буковині. (Зауважте, Росія в Криму зараз це робить, а не просто надає російське).  Власне саме на цей юридичний казус вказує нині Румунія, відновлюючи румунські паспорти мешканцям Чернівецької області. Своє громадянство сусідня країна не надає, а підтверджує. Для цього здобувачу досить довести, що до 28 червня 1940 року його предки були громадянами Румунії. 

avatar

Москаль розповідав зовсім інше

06 вересня 2014 16:02

Не може іноземна держава позбавити громадянства України окрім президента України, так само  радянський союз не міг позбавити громадянства румунії мешканців Буковини.

Діяльність Москаля усім відома, як він своїми запитами провокував визнання сільськими радами інших державних мов, як він особисто був адвокатом у нардепа Жванії стосовно підробки паспорту громадянина України.

avatar

Бомбоно Педро Чупакабро

06 вересня 2014 16:22

Оце фактично підтверджує, що Москаль правий - "так само  радянський союз не міг позбавити громадянства румунії мешканців Буковини".

avatar

Отже Москаль правий?

06 вересня 2014 16:44

У міжнародному праві не зафіксовано дати  визнання інституту громадянства бо не хотіли держави визнавати кріпаків або мешканців анексованих територій громадянами своєї країни. Нагадаю, що кріпосне право у Росії не так давно скасовано  лише 1861 році, у Австоро-угорській імперії на 100 років раніше. Якщо так по москальському мислити то кожен житель буковини має мати щей австрійський або угорсьуий паспорт, бо Румунія не скасовувала громадянства Австороугорської імперії. 

avatar

Бомбоно Педро Чупакабро

06 вересня 2014 18:14