У Чернівецькій області залишилося понад пів тисячі вулиць, назви яких пов'язані з РФ: де саме

У Чернівецькій області залишилося понад пів тисячі вулиць, назви яких пов'язані з РФ: де саме

18.07.2023, 08:42

У Чернівецькій області за понад рік перейменували більш ніж 600 вулиць, назви яких пов'язані з Росією та радянським минулим. Наразі залишилося 510 вулиць, які підлягають перейменуванню.

Про це повідомили на сторінці громадської організації "Декомунізація. Україна" у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року найбільше топонімів перейменували у Києві, Чернівці ще думають

Найбільше вулиць, назви яких пов'язані з Росією, є у Чернівцях, а також у Кельменецькій, Кіцманській та Клішковецькій громадах. Зокрема, понад 100 назв у Чернівцях, майже по пів сотні у Кельменецькій та Кіцманській громадах. Понад 60 таких назв є у Клішковецькій громаді, більшість з них — у селі Клішківці.

У Ванчиковецькій та Магальській громадах є по 24 вулиці, котрі названі на честь російських та радянських діячів.

Найбільш поширеними назвами вулиць, які підлягають перейменуванню, є вулиці Гагаріна, Суворова, Пушкіна, Лєрмонтова, Комарова, Ватутіна, а також Першотравнева та Жовтнева. Вулиці з такими назвами є майже у кожній громаді області.

Активісти організації "Декомунізація. Україна" надсилають листи у громади, повідомляючи про необхідність перейменувань.

Що відомо https://suspilne.media/ про перейменування вулиць на Буковині:

З 2014 року у Чернівцях перейменували приблизно 90 вулиць. Серед них — протяжні, зокрема Героїв Майдану та Небесної Сотні.

У 2022 році нові назви отримали понад 50 вулиць, які були пов'язані з російським та радянським минулим. Тепер деякі вулиці носять імена українських громадських та політичних діячів.

Загалом у Чернівцях планують перейменувати приблизно 200 вулиць, назви яких пов'язані з РФ. Топонімічна комісія розпочала роботу з перейменування вулиць, які походять від назв російських міст чи названі на честь російських і радянських діячів.

У Берегометській громаді перейменували всі вулиці, назви яких пов'язані з Росією та радянським минулим. Робити це почали з 2017 року, втім найбільше вулиць перейменували після 24 лютого.

1