У Чернівецькій області ціни на деякі продукти потроху обходять європейські
З настанням осені прилавки магазинів, здавалося б, повинні ломитися від українських помідорів, огірків та картоплі з городу. Втім, через природні умови (посушливе літо, яке фактично знищило урожай огірків) та інші причини (як об’єктивні, так і суб’єктивні) ціни на них суттєво зросли, а замість наших продуктів на прилавках дедалі частіше можна побачити турецькі, грецькі та з інших країн.
Хоча, якщо вірити Держстату, подорожчання продуктів населення фактично не відчуває, адже зарплата за рік зросла на цілих 36,6% , і нині складає трохи більше 7 тисяч гривень.
Перефразовуючи слова професора Преображенського з відомого всім фільму: «Боже борони – не читайте до обіду… звітів Держстату». Вони погано впливають на здоров’я. Бо й дійсно – читаєш – то серце болить, то око сіпається. Адже згідно із звітом, у трійці областей, де найбільше підвищилась зарплата – Сумська, Чернівецька та Хмельницька. Тут зарплати зросли на 40-46%. Натомість у столиці лише на 31,9%. Скидається на те, що для того, аби «намалювати» статистику по областях (насамперед, Чернівецькій), про зарплатню питають з десяток чиновників та керівників вищих ланок, котрі отримують по 8-15 тисяч гривень. Ось і вимальовуються дані.
Замість наших продуктів на прилавках дедалі частіше можна побачити турецькі, грецькі та з інших країн
Однак якщо зарплата й підвищилася, то її ніхто не відчув через підвищення цін.
За даними голови Асоціації постачальників роздрібних мереж України Олексія Дорошенка, за останній рік подорожчали двадцять дві позиції з двадцяти трьох у списку соціальних продуктів харчування, а це майже 96% від загального, причому їхнє подорожчання значно більше за рівень інфляції, який становив 2016 року 12,4%. За рік хліб подорожчав на 17-19%, овочі – від 47 до 115%, молочні продукти – від 31 до 37%, яйця на 18%, м'ясо - від 31 до 44%. Отже зростання доходів, нехай навіть на 36,6%, нівелюється зростанням цін.
Свинина б’є рекорди
Абсолютним лідером зі зростання цін можна вважати м’ясо та молочну продукцію: свинина уже перевалила позначку 100 гривень. Якщо середня ціна по Україні 101,4 гривні, то за свинячий ошийок у чернівецьких магазинах правлять по 151 гривні за кілограм. Тому, ймовірно, ласувати смачним наваристим борщем чи запеченим м’ясом буковинці будуть дещо рідше.
Друге місце посіли сало та яйця – яйця додали в ціні як мінімум 10-20 копійок (тепер дешевших, ніж 1,7 гривні слід добряче пошукати), а сало додало в ціні понад 10 гривень.
Подорожчали також яловичина та куряча тушка.
- Слід очікувати певного зростання цін на курятину, незалежно від того, що зараз вона вже практично за європейською ціною… На тушці 2-3 гривні вона ще може додати. Філе вже буде вартувати понад 100 гривень за кілограм. Варто очікувати дуже сильного зростання цін на яйця, можливо, навіть у півтора або два рази, – зазначає О. Дорошенко.
Експерт вважає, що серед головних факторів, які впливають на підвищення ціни, є зростання зарплати та скасування державного цінового регулювання. Негативно впливають і прогнози падіння гривні.
Огірки та помідори подорожчають
Попри ясну погожу осінь, овочі на буковинських ринках подорожчали на третину. Помідори вартують від 7 до 15 грн, огірки – ще дорожчі за помідори. У продавців відповідь одна: вже не сезон, - повідомляють читачі http://versii.cv.ua/.
Продавці посилаються на те, що другий врожай, який зараз знімають, завжди продається дорожче. Окрім традиційних для консервації овочів – огірків та помідорів закуповують кабачки. І вартість їхня зросла мало не удвічі – до 10 грн. За перець і ротунду просять від 17 до 25 гривень.
Українські овочі потроху конкурують із європейськими. Щоправда, поки лише в ціні.
За словами О. Дорошенка, найнижча ціна на огірки на сусідніх ринках у Румунії – 24 грн. В Туреччині, звідки ми досить часто завозимо плодоовочеву продукцію, огірок коштує 24,3 грн. У Польщі огірки можна придбати за 28,6 грн., Угорщині – 38,6 грн., Естонії – 38,7 грн., а Литві аж по 42 грн. Тому саме зараз пора робити консервацію.
- Що стосується томатів, у Туреччині, для якої томати є стратегічним товаром та заради яких країна може вести торговельні війни, вартість складає 18,4 грн. В Естонії їх можна купити по 24 грн., Литві – 25,5 грн., Румунії – 26,5 грн., Польщі – 28,6 грн. А найдорожче серед країн, які моніторимо, помідори можна придбати в Угорщині – по 33,8 грн. за кілограм, - зазначає фахівець.
Зважаючи на те, що в Україні нині за кілограм огірків правлять 29 гривень, за ними буковинці можуть вільно (безвіз же) їхати до Румунії чи Туреччини.
Втім, і фермери, і звичайні буковинці кажуть, що така висока ціна на огірки виправдана – цього року їх було дуже мало.
- Було буквально з десяток огірків ,- розповідає буковинка Марія Степчина. – Посушливе літо вимагає постійного інтенсивного поливу, але й це не допомогло. Та ті, що вродили, були не надто смачні – їхні смакові властивості суттєво гірші, ніж минулими роками.
А ось фермер із Заставнівщини Сергій Лучик каже, що весняні холоди наклали відбиток і на ранніх овочах, і на звичайних. Зрозуміло, що за таких несприятливих умов про гарний урожай говорити не варто.
З листопада будемо їсти імпортні овочі
На думку О. Дорошенка, коливання цін на овочі та фрукти в Україні напряму залежать від погодних умов. Звісно, додається ще незнання обсягів виробництва та споживання.
- Ми вирощуємо практично усе у відкритому ґрунті, тому вимушені припиняти збір при поганій погоді, що одразу штовхає ціни вгору, а в ЄС та Туреччині все, що можна, у теплиці, - каже економіст. – Це також є відповіддю на запитання, чому європейці мають врожай, попри погодні фактори, а в Україні можна втратити значну його частину через заморозки, спеку чи дощі. Декілька сотень гектарів теплиць можуть перетворити Україну на експортера пізньої та ранньої продукції, замість великого імпортера. І ще треба додати відсутність достатньої кількості сховищ для врожаю. Тому спокій та передбачуваність нам може лише тільки наснитися.
Залежно від погоди, але скоріше за все, з листопада наших огірків та томатів вже не стане, тому будемо їсти імпортні. А українських будемо чекати до березня…
Ярослава МОНАСТИРСЬКА
Ціни на продукти, порівняно з аналогічним періодом 2016 року
|
Назва товару |
Ціна (у грн. за кілограм/літр) |
|
|
Вересень, 2016 |
Вересень, 2017 |
|
|
Свинина |
70 |
110-151 |
|
Яловичина |
81 |
115 |
|
Куряче філе |
40 |
93 |
|
Сало |
36 |
55 |
|
Молоко |
13-15 |
21 |
|
Сметана (домашня) |
35 |
50-60 |
|
Масло вершкове |
105 |
144 |
|
Сир |
75 |
150 |
|
Яйця (10 штук) |
12,80 |
17 |
|
Борошно |
8,46 |
11 |
|
Гречка |
32 |
29-35 |
|
Рис |
15 |
22 |
|
Цукор |
13,60 |
20 |
|
Олія |
31 |
35 |
|
Огірки |
15-20 |
29 |
|
Перець |
20 |
22 |
|
Капуста |
3 |
5 |
|
Цибуля |
4,64 |
5 |
|
Буряк |
3,22 |
6-7 |
|
Морква |
5,46 |
11,50 |
|
Картопля |
4 |
5 |
Думки експерта




