У Чернівецькій області ціни на деякі продукти потроху обходять європейські

У Чернівецькій області ціни на деякі продукти потроху обходять європейські

09.09.2017, 15:33
По огірки – до Румунії, по курятину – до Естонії

З настанням осені прилавки магазинів, здавалося б, повинні ломитися від українських помідорів, огірків та картоплі з городу. Втім, через природні умови (посушливе літо, яке фактично знищило урожай огірків) та інші причини (як об’єктивні, так і суб’єктивні) ціни на них суттєво зросли, а замість наших продуктів на прилавках дедалі частіше можна побачити турецькі, грецькі та з інших країн.

Хоча, якщо вірити Держстату, подорожчання продуктів населення фактично не відчуває, адже зарплата за рік зросла на цілих 36,6% , і нині складає трохи більше 7 тисяч гривень.

Перефразовуючи слова професора Преображенського з відомого всім фільму: «Боже борони – не читайте до обіду… звітів Держстату». Вони погано впливають на здоров’я. Бо й дійсно – читаєш – то серце болить, то око сіпається. Адже згідно із звітом, у трійці областей, де найбільше підвищилась зарплата – Сумська, Чернівецька та Хмельницька. Тут зарплати зросли на 40-46%. Натомість у столиці лише на 31,9%. Скидається на те, що для того, аби «намалювати» статистику по областях (насамперед, Чернівецькій), про зарплатню питають з десяток чиновників та керівників вищих ланок, котрі отримують по 8-15 тисяч гривень. Ось і вимальовуються дані.

Замість наших продуктів на прилавках дедалі частіше можна побачити турецькі, грецькі та з інших країн

Однак якщо зарплата й підвищилася, то її ніхто не відчув через підвищення цін.

За даними голови Асоціації постачальників роздрібних мереж України Олексія Дорошенка, за останній рік подорожчали двадцять дві позиції з двадцяти трьох у списку соціальних продуктів харчування, а це майже 96% від загального, причому їхнє подорожчання значно більше за рівень інфляції, який становив 2016 року 12,4%. За рік хліб подорожчав на 17-19%, овочі – від 47 до 115%, молочні продукти – від 31 до 37%, яйця на 18%, м'ясо - від 31 до 44%. Отже зростання доходів, нехай навіть на 36,6%, нівелюється зростанням цін.

Свинина б’є рекорди

Абсолютним лідером зі зростання цін можна вважати м’ясо та молочну продукцію: свинина уже перевалила позначку 100 гривень. Якщо середня ціна по Україні 101,4 гривні, то за свинячий ошийок у чернівецьких магазинах правлять по 151 гривні за кілограм. Тому, ймовірно, ласувати смачним наваристим борщем чи запеченим м’ясом буковинці будуть дещо рідше.

Друге місце посіли сало та яйця – яйця додали в ціні як мінімум 10-20 копійок (тепер дешевших, ніж 1,7 гривні слід добряче пошукати), а сало додало в ціні понад 10 гривень.

Подорожчали також яловичина та куряча тушка.

- Слід очікувати певного зростання цін на курятину, незалежно від того, що зараз вона вже практично за європейською ціною… На тушці 2-3 гривні вона ще може додати. Філе вже буде вартувати понад 100 гривень за кілограм. Варто очікувати дуже сильного зростання цін на яйця, можливо, навіть у півтора або два рази, – зазначає О. Дорошенко.

Експерт вважає, що серед головних факторів, які впливають на підвищення ціни, є зростання зарплати та скасування державного цінового регулювання. Негативно впливають і прогнози падіння гривні.

Огірки та помідори подорожчають

Попри ясну погожу осінь, овочі на буковинських ринках подорожчали на третину. Помідори вартують від 7 до 15 грн, огірки – ще дорожчі за помідори. У продавців відповідь одна: вже не сезон, - повідомляють  читачі http://versii.cv.ua/.

Продавці посилаються на те, що другий врожай, який зараз знімають, завжди продається дорожче. Окрім традиційних для консервації  овочів – огірків та помідорів закуповують кабачки. І вартість їхня зросла мало не удвічі – до 10 грн. За перець і ротунду просять від 17 до 25 гривень.

Українські овочі потроху конкурують із європейськими. Щоправда, поки лише в ціні.

За словами О. Дорошенка, найнижча ціна на огірки на сусідніх ринках у Румунії – 24 грн. В Туреччині, звідки ми досить часто завозимо плодоовочеву продукцію, огірок коштує 24,3 грн. У Польщі огірки можна придбати за 28,6 грн., Угорщині – 38,6 грн., Естонії – 38,7 грн., а Литві аж по 42 грн. Тому саме зараз пора робити консервацію.

- Що стосується томатів, у Туреччині, для якої томати є стратегічним товаром та заради яких країна може вести торговельні війни, вартість складає 18,4 грн. В Естонії їх можна купити по 24 грн., Литві – 25,5 грн., Румунії – 26,5 грн., Польщі – 28,6 грн. А найдорожче серед країн, які моніторимо, помідори можна придбати в Угорщині – по 33,8 грн. за кілограм, - зазначає фахівець.

Зважаючи на те, що в Україні нині за кілограм огірків правлять 29 гривень, за ними буковинці можуть вільно (безвіз же) їхати до Румунії чи Туреччини.

Втім, і фермери, і звичайні буковинці кажуть, що така висока ціна на огірки виправдана – цього року їх було дуже мало.

- Було буквально з десяток огірків ,- розповідає буковинка Марія Степчина. – Посушливе літо вимагає постійного інтенсивного поливу, але й це не допомогло. Та ті, що вродили, були не надто смачні – їхні смакові властивості суттєво гірші, ніж минулими роками.

А ось фермер із Заставнівщини Сергій Лучик каже, що весняні холоди наклали відбиток і на ранніх овочах, і на звичайних. Зрозуміло, що за таких несприятливих умов про гарний урожай говорити не варто.

З листопада будемо їсти імпортні овочі

На думку О. Дорошенка, коливання цін на овочі та фрукти в Україні напряму залежать від погодних умов. Звісно, додається ще незнання обсягів виробництва та споживання.

- Ми вирощуємо практично усе у відкритому ґрунті, тому вимушені припиняти збір при поганій погоді, що одразу штовхає ціни вгору, а в ЄС та Туреччині все, що можна, у теплиці, - каже економіст. – Це також є відповіддю на запитання, чому європейці мають врожай, попри погодні фактори, а в Україні можна втратити значну його частину через заморозки, спеку чи дощі. Декілька сотень гектарів теплиць можуть перетворити Україну на експортера пізньої та ранньої продукції, замість великого імпортера. І ще треба додати відсутність достатньої кількості сховищ для врожаю. Тому спокій та передбачуваність нам може лише тільки наснитися.
Залежно від погоди, але скоріше за все, з листопада наших огірків та томатів вже не стане, тому будемо їсти імпортні. А українських будемо чекати до березня…

Ярослава МОНАСТИРСЬКА

Ціни на продукти, порівняно з аналогічним періодом 2016 року

Назва товару          

Ціна (у грн. за кілограм/літр)

Вересень, 2016

Вересень, 2017

Свинина

70

110-151

Яловичина

81

115

Куряче філе

40

93

Сало

36

55

Молоко

13-15

21

Сметана (домашня)

35

50-60

Масло вершкове

105

144

Сир

75

150

Яйця (10 штук)

12,80

17

Борошно

8,46

11

Гречка

32

29-35

Рис

15

22

Цукор

13,60

20

Олія

31

35

Огірки

15-20

29

Перець

20

22

Капуста

3

5

Цибуля

4,64

5

Буряк

3,22

6-7

Морква

5,46

11,50

Картопля

4

5

Думки експерта

 

Олексій ДОРОШЕНКО голова Асоціації постачальників роздрібних мереж України
Ще на початку року ціни в Україні були трохи нижчими, у країнах Східної Європи. Але вже з літа моніторинг цін у гіпер- та супермаркетах показує, що ми підійшли до цін Польщі, Угорщини, Литви та інших країн. Уряд за останній рік все зробив задля посилення ролі великого бізнесу, знімаючи усі існуючі бар’єри на споживчому ринку. За першу половину 2017 року держава виплатила птахівникам більше 50% усіх дотацій для сільгоспвиробників. Так найбільший виробник курятини отримав понад 40% усіх виплачених дотацій. І це не було несподіванкою, тому що такий сценарій закладали у бюджеті 2017 року. А що з ціною на курятину? Вона постійно зростала впродовж літа, і зараз кілограм філе коштує практично як кілограм свинини. Ціна філе в українському гіпермаркеті дорівняє 103,1 грн. за кілограм. В Естонії його можна купити по 94,6 грн., у Польщі – 96,5 грн., тобто дешевше ніж у нашій країні. В Румунії філе обійдеться у 108,3 грн., в Угорщині у 115,1 грн. за кілограм. Ціна на грудинку в Україні найнижча – 74,8 грн. В Литві кілограм цього м’яса обійдеться у 80 грн., в Румунії у 107,1 грн., в Естонії 115,3 грн., у Польщі – 158,7 грн. Найдешевші крильця можна знайти у Польщі – 48,2 грн. за кілограм. Далі йдуть Угорщина з ціною 52,7 грн. та Україна – 63 грн. Далі йдуть Литва – 73,8 грн., Румунія  - 78,2 грн. та Естонія – 85,7 гривні. Що стосується курятини в тушці, то найдешевшу можна знайти також у Польщі, де вона коштує 41,4 грн. за кілограм. Далі йде Україна з ціною 63,6 грн. В Естонії таке м'ясо вже обійдеться у 70,9 грн., Литві – 94,6 грн. Курчат восени рахують. Осінь вже настала.
 
Олексій ДОРОШЕНКО, голова Асоціації постачальників роздрібних мереж України
1