У буковинському селі відкрили погруддя молдавського воєводи Стефана Великого

У буковинському селі відкрили погруддя молдавського воєводи Стефана Великого

19.04.2017, 02:03

У селі Опришени Глибоцького району Чернівецької області сьогодні відбулася церемонія відкриття погруддя Стефана Великого і Святого.

Погруддя Стефана Великого встановлене на перехресті вулиць Стефана Великого і Олександра Доброго. У церемонії відкриття взяла участь місцева влада.

Мешканці Опришен під керівництвом Іллі Безушка, сусіди з села Черепківці та інші небайдужі буковинці продемонстрували, що завдяки ініціативності і праці мрія стає реальністю. Стефан Великий є символом єдності, перемоги, збереження нашої християнської віри, - повідомив народний депутат України Г.Тіміш. 

ДОВІДКОВО:

В Чернівецькій області є дерева, пов'язані з відомими історичними подіями та діячами. Старійшинами серед них, поза сумнівом, є п'ятсотлітні дуби у селах Валя Кузьмина (Глибоччина) та Колінківці (Хотинщина). Щодо одного з цих лісових велетнів  існують перекази, тісно пов'язані з іменем молдавського воєводи Стефана.

Наприклад, 550-річного велетня з Валя-Кузминського лісу вважають сучасником розгрому польського війська короля Яна Ольбрахта у жовтні 1497 року. "Згідно із зафіксованим літописцем XVIII століття Іоном Нікульче переказом, після перемоги над шляхтичами воєвода Стефан змусив їх впрягтися в плуги і зорати ниву, яку засіяв жолудями. Так нібито постала Червона Діброва. Нічого подібного насправді не було. Ніхто там дуби не саджав, а виросли вони природним чином, – пояснює професор кафедри етнології, античної та середньовічної історії ЧНУ ім. Ю.Федьковича, д.і.н. Михайло Чучко. – Щобільше, особисто воєвода участі у битві також не брав. Стара рана та загострення подагри, як випливає з повідомлень літописця Ніколая Костіна, взагалі змусили його пересісти з коня на сани. Хоча сам дуб, про який власне йдеться, справді може бути сучасником тих подій". Висота дерева – 23 метри, периметр – більше 5-ти. У 80-х роках дуб почав хворіти, проте нині одужав.

Світлина від Григорія Тіміша.

1


КОМЕНТАРІ (3)

Ось саме так "розпочинаються" т.зв. "народні республіки"...

avatar

Юрій

19 квітня 2017 08:13

Ось саме так "розпочинаються" т.зв. "народні республіки"...

avatar

Юрій

19 квітня 2017 08:14

В червні відкриємо памятник Іону Великому в с. Камянка

avatar

Тіріцан

19 квітня 2017 18:28