Цьогоріч уже п'ятеро буковинців отруїлися грибами: у МОЗ нагадали правила, як їх збирати та споживати
За п'ять місяців 2021 року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 35 людей, з них 12 дітей.
Про це повідомляє Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.
Зазначається, що внаслідок отруєнь грибами за цей період померли один дорослий і дві дитини.
У яких областях України фіксують випадки отруєння грибами
-
Одеська область — від отруєння грибами постраждали дев'ять осіб, серед яких троє дітей;
-
Вінницька область – чотири випадки отруєння, постраждали чотири особи, у тому числі дитина;
-
Дніпропетровська область – три випадки, постраждали три особи;
-
Запорізька область — два випадки, постраждали двоє осіб, з них одна дитина;
-
Чернівецька область — два випадки, постраждало п'ятеро осіб;
-
Херсонська область – постраждали двоє осіб, з них одна дитина;
-
Хмельницька область – три особи постраждали, з них одна дитина;
-
Полтавська область – постраждала одна дитина;
-
Київська область – одна людина постраждала та одна померла;
-
Чернігівська область – постраждали п'ятеро осіб, у в тому числі чотири дитини, двоє з них померли.
-
Правила збирання та споживання грибів: Рекомендації Центру громадського здоров’я МОЗ
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
-
найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
-
не купуйте гриби на стихійних ринках;
-
уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
-
збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
-
не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
-
не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
-
не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
-
не куштуйте сирі гриби;
-
удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
-
готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
-
варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
-
зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Фото: Рixabay



