Триденну подорож до Відня, двадцять тисяч гривень і комплексний відпочинок на курорті, можуть виграти ті, хто проведе маршрутами героїв 'Букової землі' Марії Матіос

Триденну подорож до Відня, двадцять тисяч гривень і комплексний відпочинок на курорті, можуть виграти ті, хто проведе маршрутами героїв "Букової землі" Марії Матіос

13.02.2021, 09:47

Конкурс стартує 15 лютого. Переможців назвуть 27 вересня 2021 року. Вони отримають грошові винагороди та призи.

У Чернівцях оголосили про старт конкурсу на розробку туристичного маршруту за романом Марії Матіос «Букова земля». Про це говорили під час засідання експертної групи конкурсу. 

Організатором конкурсу виступила Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека. 

– Торік Марія Матіос спільно із видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га» уже організовували такий конкурс, але через епідемію COVID-19 він не набув широкого розголосу. Тож ми вирішили провести рестарт цих змагань та провести їх на базі обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка, – пояснила радниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації з питань культури Любов Добровольська.

May be an image of 2 людини, people sitting, people standing та у приміщенні

 Як розповіла директорка бібліотеки Наталія Філяк, мета цього конкурсу – це посилення уваги до історії та культури Буковини, до природних туристичних атракцій краю, збереження традицій та звичаїв. Крім того, конкурс спонукатиме буковинців та всіх охочих до відкриття нових об’єктів історичної, природної, культурної спадщини, сприятиме розвитку туристичної галузі краю.

Завдання учасників конкурсу - розробити туристичний маршрут та текст екскурсійного супроводу для ознайомлення з об’єктами та пам’ятками, пов’язаними з основними історичними подіями та особистостями, про які розповідає у романі «Букова земля» Марія Матіос. 

Конкурс розпочинається 15 лютого і триватиме до 27 вересня цього року. Він проводиться на базі обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка.

Участь у конкурсі можуть брати представники туристичних та громадських організацій, заклади культури, заклади освіти, студентська та учнівська молодь, краєзнавці, історики, екскурсоводи, культурологи, всі охочі. Участь у конкурсі може бути як індивідуальною, так і колективною.

Для того, щоб взяти участь у конкурсі, потрібно до 15 квітня заповнити електронну анкету, давши відповіді на запитання. Анкета 15 лютого буде розміщена на сайті бібліотеки:  http://www.library.cv.ua/

Для всіх зареєстрованих учасників обласна бібліотека організує дводенне навчання. Дату цього тренінгу повідомлять пізніше. Орієнтовно це 19-20 березня. Тренінг проведуть дистанційно.

Конкурсні матеріали прийматимуть до 18 години 20 серпня.

Як розповіли у бібліотеці, до проведення конкурсу долучилися незалежні експерти у сфері історії, культури, туризму, експерти з розробки туристичних путівників та створення туристичних фільмів. 

Для визначення переможців конкурсу створюють робочу експертну групу з 11 осіб. Рішення прийматимуть на основі голосування.

«Як вказано в положенні, приймається рішення більшістю голосів, якщо ж голоси будуть поділені порівно, то більшу вагу буде мати голос організатора конкурсу», - зазначила Наталія Філяк

З 1 по 20 вересня всі учасники конкурсу презентуватимуть свої туристичні маршрути. Експерти будуть їх оцінювати і 8 найкращих учасників отримають грошові нагороди. За 1 місце у конкурсі нагорода у 20 тисяч гривень, за 2 - 15 тисяч і за 3 - 10 тисяч гривень. 

«Крім того, є заохочувальні призи від авторки роману Марії Матіос та видавництва АБАБАГАЛАМАГА. Перше місце - це 3-денна туристична поїздка до Відня, друге місце – 3-денне перебування у відпочинкових комплексах Чернівецької області, третє місце – триденний відпочинок у Яремчі. І трьом переможцям конкурсу видавництво АБАБАГАЛАМАГА в особі Іван Малковича дарує бібліотечки найкращих видань з автографами авторів», - розповіла Наталія Філяк

Вона також додала, що два найкращих туристичних маршрути організатори запропонують органам місцевого самоврядування та підприємцям області для виготовлення розмітки та QR-кодів, видання рекламних матеріалів, публікації туристичних карт та створення двох короткометражних фільмів задля популяризації цих туристичних маршрутів.

Останній етап конкурсу та оголошення переможців відбудеться 27 вересня у День туризму. Переможців та учасників запросять до одного з відпочинкових комплексів Буковини, де і відбудеться нагородження.

May be an image of 1 особа, sitting та у приміщенні

Як додала літературознавиця та організаторка «букових читань» Інга Кейван, у цього конкурсу є декілька важливих функцій. 

«Звісно, що насамперед він продовжує те, що починали «букові читання» - популяризацію якісного читання. Тому що кожен учасник цього конкурсу має прочитати «Букову землю», без цього ніяк. І якщо не декодувати на фаховому філологічному рівні, то принаймні розархівувати для себе «Букову землю» і знайти напрямки, з якими би хотілося пропрацювати. А тих напрямків там безліч.

Цей конкурс сприяє усталенню традицій культурного дозвілля, загалом популяризації інтелектуально-освітнього і концептуального туризму, якого у нас не так багато. У нас багато чудових природних атракцій. Сподіваюся ми їх збережемо і цей конкурс також їм сприятиме. Але туристам потрібні історії, як будь-якій людині. І от саме цей конкурс допомагає створити такі маршрути, на яких людям можна було б розповідати історії. Вони можуть бути різними, але все це буде пов’язане з «Буковою землею», тому що там багато історичних подій», - сказала Інга Кейван

Крім того, вона вважає, що конкурс на розробку туристичного маршруту за романом «Букова земля» сприятиме покращенню інфраструктури. 

- Це робота з простором, обов'язкове врахування інфраструктурної складової, дослідження доступності і взагалі стану справ на маршруті. 

May be an image of 1 особа, книга та у приміщенні

– Буковина - це точно край не на одну екскурсію. І пізнання якоїсь території на багатьох рівнях сприйняття через знакові літературні тексти - це найкраща можливість, що давно доведено Маркесом. За кордоном існує практика літературних маршрутів для туристів. Ірландці залюбки ходять слідами «Улісса» Джеймса Джойса, американці – Селінджера та його «Над прірвою у житі» у Нью-Йорку. Є екскурсії за «Майстром і Маргаритою», «Гаррі Поттером», «Кодом да Вінчі» Дена Брауна. Очевидно, що є попит на такі розваги. Людям потрібно не тільки полежати на пляжі, а й осмислене проведення часу, – поділилася баченням завдань конкурсу літературознавця Світлана Вардаванян. - Адже недаремно ще стародавні греки знали, що культура проведення дозвілля значно важливіша усіх інших культур. 

May be an image of 1 особа, sitting та у приміщенні

- Особливістю нинішнього конкурсу на відміну від того, який оголошувало видавництво АБАБАГАЛАМАГА є те, що тепер чітко прописано усі умови його проведення, що має значно полегшити роботу конкурсантам. А те, що охочих мандрувати слідами героїв роману "Букова земля" є чимало, засвідчує навіть лист  від моєї київської приятельки, яка прочитала книгу і повідомила, що після цього їй захотілося ще глибше і краще пізнати Буковину. Власне зі мною була та сама історія, коли читаючи, уявляла собі описані у романі місця: палаци Васильків, поселення Багна, Черешенька, соляні копальні, лісок із закинутими могилами німецьких колоністів...  Маємо тут цікаве поєднання - книга стимулює туризм, а цікавий туристичний маршрут стимулює до читання. До того ж заохочення для переможців дуже вагомі, що теж стимулює за них позмагатися, -  каже докторка географічних наук Жанна Бучко. 

May be an image of 1 особа, sitting та у приміщенні

Директор Чернівецького екскурсійного бюро Павло Колядинський зазначив, що проведення такого конкурсу - це чудова реклама для туризму. Один зі спікерів "Букових читань" Павло Колядинcький, який під час свого виступу влітку 2020 року на читаннях вже окреслив можливі маршрути за текстом роману, вважає нинішній конкурс чудовою рекламною кампанією туризму на Буковині загалом.  

«У Чернівецькій області, порівняно з Івано-Франківською, туризм значно гірше розвинутий. Як зазначив мій колега Мирослав Проскурняк, у нас так склалося історично, не тільки тому що наша влада пасивна у цьому напрямку, а тому що коли ми були частиною Румунії, частиною Австрії, то наші Карпати були периферійні, нижчі ніж Карпати у Румунії. І тому тут туризм, порівняно з південною Буковиною, завжди розвивався менше, тут завжди рубали більше ліс. А Верховинський район – там була Польща, там побудували обсерваторію на Піп Івані і Яремче розвивається як туристичне місто. У Верховині – музей на музеї. Тому реклама нам потрібна. Хотілося б, щоб коли їдеш у південну Буковину, туристам розповідали про родину Васильків,  Ольгу Кобилянську, Гуцульський легіон, які там жили чи воювали», - каже Павло Колядинський. 

Частково використан матеріали https://acc.cv.ua/, https://bukoda.gov.ua/ 

May be an image of одна або кілька осіб та у приміщенні

May be an image of 1 особа, стоїть, sitting та у приміщенні

May be an image of одна або кілька осіб та у приміщенні

1