Ткані пояси, горботки, тайстри, череси, кептарі і мунтяни, або як одягалися буковинці двісті років тому?

Ткані пояси, горботки, тайстри, череси, кептарі і мунтяни, або як одягалися буковинці двісті років тому?

29.01.2015, 15:07

Виставка із фондів Художнього музею. У приміщенні Чернівецького обласного художнього музею відкрилась виставка «Ткані та шкіряні речі як елемент народного вбрання.

Відкриваючи виставку Інна Кіцул, директор музею, скзала про цінність цихи   унікальних експонатів, адже вони виставляються вперше на широкий загал і ми звами немов повертаємось на початок девятнадцятого століття саме тоді цими ручними виробами  користувались наші пращури не загубивши тої талановитої краси нашого буковинського краю.

 Буковинський жіночий одяг складався з дводільної довгої сорочки, тканої вовняної горботки, запаски і короткого кептаря. Сорочки прикрашені вишивкою. Колорит одягу з перевагою темних кольорів гармонійно поєднує всі його частини в єдиний художній ансамбль. В одязі переважає червоний колір. Багате й оздоблення виробів. 

Можу добавити, що це добра нагода нам всім побачити справждне народне местецтво і зачерпнути з нього ту творчу красу, яка іде від діда прадіда і може прислужитись для сучасних дизайнерів та взагалі творчим людяи.

На виставці представлено більше 60 експонатів. Це ткані пояси, горботки (поясний жіночий одяг), тайстри (ткані сумки) та шкіряні речі – чоловічий пояс «черес», верхній одяг ( кептар, мунтян), взуття ( чоботи, черевики, постоли).

Представлені предмети презентують більшість районів Буковини, належать до творів місцевого виробництва. Вони були неодмінними атрибутами народного костюму жителів Буковини першої половини – середини ХХ ст.

Виставка триватиме до 3 березня.

Степан Карачко, краєзнавець

1