Тариф на проїзд у маршрутках хочуть підвищити без згоди громади

Тариф на проїзд у маршрутках хочуть підвищити без згоди громади

07.09.2014, 16:46

Окрім того, він є економічно необґрунтованим, вважає Володимир Бешлей

Чернівчани незабаром їздитимуть у маршрутках та тролейбусах за київськими цінами. Створена розпорядженням міського голови Олексія Каспрука комісія з питань тарифної політики міста Чернівці погодила підвищення до 3-х гривень тарифу на проїзд в маршрутних автобусах та до 1,5 гривні – у тролейбусах. Розглядати це питання виконавчий комітет міської ради має вже у вівторок, 9 вересня (із проектом рішення виконкому можна ознайомитися ТУТ).

Ознайомившись із розрахунками комісії, депутат міської ради Володимир Бешлей повідомив членам комісії, що тариф в розмірі 3 гривень є економічно необґрунтованим, а відтак погоджувати його на такому рівні не можна.

«Проаналізувавши подані до Чернівецької міської ради розрахунки перевізників відповідно до методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженої наказом міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 р. № 1175, прийшов до висновку, що тариф в розмірі 3,0 грн. є економічно необґрунтованим і не може бути затвердженим виконавчим комітетом Чернівецької міської ради, оскільки:

1)Більшість перевізників не включити до розрахунків власних витрат вартість акумуляторних батарей, вартість шин, зарплату ремонтників, натомість в рази збільшили амортизаційні витрати транспорту.

2)Відсутня інформація про те, чи при розрахунках тарифів враховувалася кількість пільгових категорій пасажирів, за перевезення яких перевізники отримують компенсацію із бюджету.

3)ТОВ «Буковина – Транс Екіпаж», МКП «Тарас», ТОВ «Тарас-2001» ПП Ілащук, ПП Покотило, ТОВ «Діліжанс», ПП Павел В.І. значно занизили обсяги перевезення пасажирів на автобусних маршрутах № 42, 37, 18, 15, 7, 9-А, 43, 3, 2, 3, 23, 8, 12, 31, 32, 33, від 3,5% до 65% в порівнянні з попередніми розрахунками.

4)ТОВ «Тарас -2002», ТОВ «Денисівка -1» на маршрутах №11, 6 завищили плановий річний пробіг автобусів на 130 - 155 тис. км.

5)ПП «Багіра» занизило обсяги перевезення пасажирів на автобусних маршрутах №10, 10, 10-А від 2% до 17%. Також в розрахунок включено на 2 автобуси більше, ніж фактично працює на маршрутах», - написав Володимир Бешлей.

Крім цього, в проекті рішення не передбачено надання визначених Законами України соціальних гарантій учасниками пасажирських перевезень, а саме безкоштовний проїзд у всіх видах громадського транспорту малозабезпечених громадян (пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни, дітей з багатодітних родин).

З поданих розрахунків випливає, що перевізники умисно занижують річні обсяги перевезення пасажирів, що суттєво впливає на здорожчання вартості проїзду.

- Тому вважаю за доцільне прийняти рішення виконавчого комітету про проведення негайної контрольної перевірки (моніторингу) пасажиропотоків в громадському транспорті міста Чернівці в розрізі окремих маршрутів, - каже Володимир Бешлей.  

Після виправлення недоліків в розрахунках та визначення економічно обґрунтованого тарифу на проїзд в маршрутних автобусах проект рішення виконкому в обов’язковому порядку має бути розглянуте на засіданні постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього середовища, а також на громадських слуханнях згідно Статуту територіальної громади міста Чернівці, вважає депутат.

Джерело: http://promin.cv.ua/news/2014/09/07/5884

1


КОМЕНТАРІ (1)

Бешлей правий. Захланним чернівецьким перевізникам аби тільки кишені набити.

Але ж, на жаль, рулить Каспрук, а він, сарако, має відпрацьовувати розвішені перед виборами у маршрутках свої "партрети"(((((((((((

avatar

1

07 вересня 2014 15:42