Світ розчарований рішенням українського суду в справі Тимошенко

Світ розчарований рішенням українського суду в справі Тимошенко

30.08.2012, 15:46

Франція та Німеччина побачили, що Україна зробила ще один крок назад

У Франції та Німеччині застерігають, що вибіркове правосуддя та недотримання принципів верховенства права можуть стати на заваді євроінтеграції України.

 Як повідомляє сайт екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, Міністерство закордонних справ Франції заявляє: "Франція глибоко шкодує у зв’язку з тим, що суд відхилив касаційну скаргу колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Ми знову заявляємо про нашу заклопотаність розвитком політичної ситуації в Україні та закликаємо владу України поважати свої зобов'язання по дотриманню основних прав і свобод. Вибіркове правосуддя та недотримання принципів верховенства права в Україні може перешкодити подальшому зближенню з Європейським Союзом, у тому числі підписанню угоди про асоціацію України з ЄС".

Уповноважений Федерального уряду Німеччини з прав людини Маркус Льонінґ заявляє, що рішення касаційного суду у справі Ю.Тимошенко віддаляє Україну від правової держави.

"Підтвердження вироку про позбавлення волі терміном на сім років є ще одним кроком назад. Тим самим Україна ще більше віддаляється від правової держави. Вироки проти Юлії Тимошенко та інших опозиціонерів політично мотивовані та є ознакою вибіркового правосуддя", - заявив М.Льонінг.

Німецький правозахисник підкреслив, що Федеральний уряд Німеччини спільно з партнерами у Європейському Союзі й надалі виступатимуть на захист Ю.Тимошенко та інших опозиціонерів. "Уряд України несе обов’язок із забезпечення процесів на засадах правової держави та швидкого усунення прогалин в системі свого судочинства. Крім того, має бути гарантована можливість безперешкодної участі опозиціонерів у виборчій парламентській кампанії та вільне і чесне проведення цих виборів в жовтні. Судові вироки проти опозиційних політиків вже зараз породжують суттєві сумніви в цьому", - наголосив він.

"Ми дуже пильно будемо стежити за ходом подій в Україні. Праводержавність, незалежне судочинство та вільні і чесні вибори є вирішальною передумовою для подальшого наближення України до Європейського Союзу", - заявив уповноважений Федерального уряду Німеччини з прав людини.

Нинішня українська влада і далі продовжує свій курс репресій, - європейці

Нинішня українська влада і далі продовжує свій курс репресій. Про це заявив глава МЗС Швеції Карл Більдт на своїй сторінці у Твіттері, коментуючи рішення Вищого спецсуду з цивільних та кримінальних справ щодо вироку Юлії Тимошенко.

"Влада в Україні, здається спрямована про продовження курсу на репресії", - зазначив він.

У свою чергу глава фракції Зелених в Європейському парламенті Ребекка Хармс та член комітету з зовнішніх зв’язків Вернер Шульц вважають, що це рішення підтверджує свавілля українського судочинства.

"Це рішення не є несподіванкою, а лише яскравим підтвердженням судового свавілля в Україні. Замість того, щоб визнати закиди щодо серйозних порушень у процесі президент Янукович дозволяє покірному йому органу Генпрокуратурі погіршувати ситуацію та оголошувати про подальші справи проти його головного конкурента", - зазначили європарламентарі.

Сполучені Штати Америки приєдналися до заяв про занепокоєння рішенням касаційної інстанції.

 США розчаровані рішенням суду касаційної інстанції, який відхилив касаційну скаргу захисту екс-прем’єра Юлії Тимошенко на вирок їй у «газовій справі» і залишив цей вирок чинним, заявила речниця Держдепартаменту США Вікторія Нуланд.

Таким чином Сполучені Штати Америки приєдналися до заяв про занепокоєння цим рішенням, що їх уже висловили, зокрема, в Великій Британії, ЄС чи ПАРЄ, зазначає Радіо Свобода.

У середу Вищий спеціалізований суд із цивільних і кримінальних справ визнав законним і залишив чинним вирок Юлії Тимошенко в «газовій справі», за яким її засудили до семи років позбавлення волі, відмовивши її захистові в задоволенні скарги, в якій просили визнати незаконними рішення Печерського районного суду та Апеляційного суду Києва, а справу закрити через відсутність у діях Тимошенко складу злочину.

У ПАРЄ розчаровані відхиленням касаційної скарги Тимошенко 

У Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) глибоко розчаровані рішенням про відхилення касаційної скарги захисту екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко на вирок у газовій справі.

 Як повідомляє прес-служба ПАРЄ, голова Парламентської асамблеї Жан-Клод Міньйон і співдоповідачі по Україні Майліс Репс і Марієтта де Пурбе-Лундін висловили глибоке розчарування сьогоднішнім рішенням Вищого спеціалізованого суду України у цивільних і кримінальних справах, який розглядав касацію адвокатів екс-прем’єра.

"Асамблея неодноразово заявляла, що газова справа зводиться до кримінальної відповідальності за нормальний політичний процес прийняття рішень. Враховуючи численні запитання, які були порушені стосовно судового розгляду, які призвели до її засудження, ми - як і багато інших друзів України - чекали, що касаційний суд прийме її апеляцію", - зазначили автори заяви.

Вони нагадали, що Президент України Віктор Янукович дав зрозуміти співдоповідачам ПАРЄ, що він буде готовий втрутитися в цю справу, якщо її касація буде відхилена судом. «Тому ми закликаємо, щоб він дотримав своє слово без зволікання для того, щоб вирішити питання стосовно ув’язнення колишніх членів уряду. Ці випадки не повинні затьмарити майбутні виборах", - підкреслили автори заяви.

На запрошення Президента В.Януковича співдоповідачі ПАРЄ мають намір відвідати Україну до наступної сесії Асамблеї, щоб обговорити можливі політичні шляхи вирішення цього питання відповідно до стандартів Ради Європи.

Як повідомляв УНІАН, Печерський райсуд Києва в жовтні 2011 року засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів із Росією в 2009 році.

Апеляційний суд залишив вирок у силі, після чого було подано касацію.

З кінця грудня 2011 року екс-прем'єр відбуває строк у Качанівській колонії в Харкові. З травня через погіршення здоров'я Ю.Тимошенко перебуває на лікуванні в лікарні "Укрзалізниці" в Харкові.

 29 серпня, Вищий спеціалізований суд України у цивільних і кримінальних справах визнав законним вирок екс-прем'єру. Суд ухвалив, що рішення судів нижчих інстанцій є законними й оскарженню не підлягають.

ЄС висловив жаль у зв'язку з відхиленням скарги на вирок Тимошенко 

Євросоюз висловлює глибокий жаль в зв'язку відхиленням касаційної скарги захисту екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко на вирок у газовій справі.

 Як передає РІА «Новости», про це заявив прес-секретар Верховного представника ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон Майкл Менн.

"Ми звертаємо увагу української влади на важливість ухвалення конкретних кроків для вирішення системних проблем судової системи", - сказав М.Менн журналістам у Брюсселі.

За його словами, ЄС знову закликає українську владу не допускати вибіркового правосуддя.

"Ми продовжимо уважно стежити за розвитком судових справ пані Тимошенко і пана Луценка, а також інших осіб", - сказав представник К.Ештон.

У Великій Британії розчаровані рішенням Вищого спецсуду у справі Тимошенко  

У Великій Британії розчаровані тим, що Вищий спецсуд залишив чинним вирок Юлії Тимошенко від 11 жовтня 2011 року.

 Про це заявив міністр Великої Британії у справах Європи Девід Лідінгтон, повідомляє Тиждень.ua.

«Мені дуже прикро чути, що Вищий спеціалізований суд з цивільних та кримінальних справ відхилив останню скаргу Юлії Тимошенко на рішення проти неї від 11 жовтня 2011 року. Ми постійно звертали увагу на занепокоєність незалежних експертів з приводу проведення суду над пані Тимошенко та іншими представниками опозиції», - зазначив дипломат.

«Велика Британія буде продовжувати тиснути на Україну, щоб вона припинила вибіркове правосуддя та забезпечила, щоб опозиція могла повною мірою брати участь у вільних та справедливих парламентських виборах у жовтні. Без чітких доказів, що Україна підтримує демократію та верховенство права, просування угоди про асоціацію України з ЄС і далі буде ускладнено», - додав Лідінгтон.

Тейшейра не бачить належних умов для проведення саміту Україна-ЄС восени  

Посол ЄС в Україні Жозеф Мануел Пінту Тейшейра заявляє, що на сьогодні немає підтвердження створення належних умов для проведення саміту Україна-ЄС восени.

 Про це він повідомив в інтерв’ю Українській правді.

Посол нагадав, що якщо цей саміт відбудеться, то це повинно статися в Європейському Союзі. “Хтось має прийняти рішення - і це буду не я - про те, чи відбудеться цей саміт. Якщо він відбудеться, то він має пройти на рівні глав держав з європейського боку – це президент Ван Ромпей, президент Баррозу і з українського боку – президент Янукович”, – додав він.

Оцінюючи шанси проведення цього заходу, Ж.Тейшейра зауважив: “По-перше, порівнюючи з попередніми роками, як правило, ці саміти оголошувалися завчасно і завжди сприймалися як такі, що обов’язково відбудуться. Ніхто не ставив під сумнів можливість того, що саміт буде проведений. Сьогодні ми ще не починали обговорення дат, місця проведення саміту чи питань, які будуть підніматися на саміті. Ми знаємо про те, що в Україні заплановані вибори на жовтень цього року. І до того ж, є кілька питань, які ЄС відслідковує з величезною увагою – це політично мотивовані справи, використання юстиції та майбутні вибори. Тому сьогодні немає підтвердження тому, що будуть створені належні умови для проведення цього саміту”.

Балога не втримався, дізнавшись про рішення суду щодо Тимошенко 

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога вважає, що рішення залишити екс-прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко у в’язниці веде до ізоляції країни.

 Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Не можу стриматись, щоб не прокоментувати рішення суду, щодо Тимошенко.

Мене важко запідозрити в належності до фан-клубу екс-прем'єрки. Але вже давно всім зрозуміло, що прийшов час політичного вирішення цієї проблеми», - наголосив В.Балога.

«Всі процеси навколо України спонукають мене до одного єдиного висновку: перебування Тимошенко у в'язниці - це ізоляція держави від процесу загального світового розвитку. Якщо узбіччя прогресу - це наш шлях, тоді рішення, на жаль, правильне», - зазначив В.Балога.

Як повідомляв УНІАН, Печерський райсуд Києва в жовтні 2011 року засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів із Росією в 2009 році.

Апеляційний суд залишив вирок у силі, після чого було подано касацію.

Сьогодні, 29 серпня, Вищий спеціалізований суд України у цивільних і кримінальних справах визнав законним вирок екс-прем'єру. Суд ухвалив, що рішення судів нижчих інстанцій є законними і оскарженню не підлягають.

Під Вищий спецсуд прихильники Тимошенко принесли труну 

Депутати від опозиції та прихильники екс-прем’єра Юлії Тимошенко провели біля будівлі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ символічну церемонію поховання українського правосуддя.

 Як передає кореспондент УНІАН, вони принесли під стіни суду невеличку труну із статуеткою Феміди та закопали її в землю, встановивши «над могилою» дерев’яний хрест, на якому прикріплено табличку з написом: «Тут поховане українське правосуддя», і внизу дві дати 24.08.1991 – 29.08.2012.

Як повідомляв УНІАН, Ю.Тимошенко в жовтні 2011 року було засуджено до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році. Апеляційний суд залишив вирок чинним, після чого було подано касацію.

Сьогодні, 29 серпня, Вищий спецсуд оголосив рішення, яким визнав законним вирок Ю.Тимошенко у газовій справі.

Суд постановив, що рішення судів перших інстанцій є законними і оскарженню не підлягають.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Виталий Портников

ЕС придется разговаривать с украинским руководством языком санкций

Реакция ведущих стран Европейского Союза на сохранение в силе приговора Юлии Тимошенко была вполне предсказуема. Европейцы негодуют теперь уже не столько на политизированное и избирательное украинское "правосудие", не на то, что оно управляется властью и не имеет собственного мнения - но прежде всего на то, что Виктор Янукович последовательно упускает все шансы, которое ему предоставляются чтобы сохранить лицо.

Решение Высшего спецсуда и было таким шансом - в очередной раз демонстративно проигнорированным.

Европейцы начинают понимать, что Януковича не интересует ни его лицо, ни Европа - а значит, с украинским президентом и его окружением придется разговаривать языком, доступным для понимания представителям всех авторитарных режимов, языком санкций, арестов счетов и неожиданных задержаний любителей сладкой жизни в аэропортах и на курортах.

Собственно, покидающий свой пост глава миссии ЕС господин Тейшейра все это популярно рассказал перед отъездом. И напрасно украинский МИД пытается успокоить клиентов объяснением, что интервью отъезжающего дипломата должно интересовать исключительно политиков Кабо-Верде, куда переезжает португалец.

Напротив, по отношению к Кабо-Верде господин Тейшейра будет вести себя куда сдержаннее. Именно отъезд, как правило, позволяет дипломатам рассказать о будущем без протокола. Так что если отъезжающий дипломат говорит, что будут проблемы - то они будут.

И не стоит думать, что никого из здешних хозяев жизни не могут задержать, что все это из области научной фантастики - бывший управделами Кремля Павел Бородин может многое рассказать украинским бизнесменам и чиновникам о жизни в швейцарской тюрьме. Да, я понимаю, что они начнут остерегаться, никуда не ездить, что диапазон их отдыха сузится до Сочи и Судака, а диапазон их бизнеса - до России и Казахстана. Но возникает вопрос: а зачем им такая жизнь? На нее ли они зарабатывали деньги?

Виктору Януковичу, конечно же, может быть все равно - ему хорошо и дома. Но он должен будет объяснить своим родственникам, партнерам, друзьям и соратникам, почему они должны сидеть вместе с ним. Зачем им яхты, которые никогда не заплывут в Средиземное море, бриллианты, которые никогда не увидит восхищенная публика Монако, лимузины, которым никогда не проехаться по нормальным дорогам, футбольные клубы, выездные матчи которых они смогут скоро смотреть исключительно по телевизору. Это не Юлия Тимошенко прошла все суды - это Виктор Янукович прошел все инстанции, за которыми должно последовать это объяснение.

avatar

Понятный язык

31 серпня 2012 14:11