Суть речей: Олексій Каспрук: «Очікував чогось більш нового для себе, а насправді нічого нового в цій роботі не побачив: все знайомо, все свідомо. Просто треба працювати»

Суть речей: Олексій Каспрук: «Очікував чогось більш нового для себе, а насправді нічого нового в цій роботі не побачив: все знайомо, все свідомо. Просто треба працювати»

28.06.2014, 20:47

Друкопис програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ від 26 червня. Запрошений гість: Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

Ведуча: Оксана Денисюк.

Ведуча: Олексію Павловичу, ви майже місяць на посаді міського голови. Які перші розпорядження та документи ви підписали у свої перші робочі дні?

Олексій Каспрук: насправді об’єм документів дуже великий. Підписував рішення сесії. Власне, з чого і почалась моя трудова діяльність на цій посаді, адже одразу після представлення довелось вести сесію і потім втілювати у життя прийняті нею рішення.

Ведуча: як ви формували для себе поточну роботу, як розставляли пріоритети?

Олексій Каспрук: наведу в якості прикладу свій улюблений анекдот. Коли приходить пацієнт до лікаря і каже: лікар, у мене голова болить, плече болить, живіт болить, нога болить. А лікар каже: о, у вас, дорогенький, пальчик поломаний! Насправді проблеми є у всіх сферах життєдіяльності міста – дороги, ЖКГ, вода, тепло, культура, освіта. Сьогодні основними питаннями є кадрові питання, питання забезпечення життєдіяльності міста в умовах дуже обмеженого фінансування, адже не дивлячись на те, що місто виконує планові показники бюджету, живими грошима ми реально отримуємо копійки. Слава Богу, що оплачуються хоча б захищенні статті бюджету – це зарплати бюджетникам тощо.

Слухач: Жанар мене звати. Мене цікавить питання безпеки працівників банку Сбербанк России, адже знаємо, що днями там відбулась акція «криваві гроші». Чи не несуть загрози такі акції? І що ви робите для того, щоб працівники банку були захищені?

Олексій Каспрук: що стосується Сбербанку Росії, то я постійно тримаю контакт з керівництвом нашої філії. Адже не слід забувати, що це є українська фінансова установа з такою назвою і там працюють люди, які патріотично налаштовані, але вони повинні працювати, щоб прогодувати свої родини. Звертався неодноразово до київського керівництва, щоб надали дозвіл демонтувати вивіску. На жаль, можу їм тільки рекомендувати щось робити. Що стосується безпеки – це питання до правоохоронних органів, а не до міського голови. 

Ведуча: вам дісталось місто у важкому стані – міська казна порожня, втім роботи дуже багато. Які плани щодо ремонту доріг в місті?

Олексій Каспрук: намагаємось перекривати самі болючі ділянки, намагаємось ремонтувати ті ділянки дороги, які сьогодні можна відремонтувати меншими зусиллями, щоб не мати біди на наступний рік. Робота проводиться. Хочу подякувати новому керівнику та колективу міськШЕПу – дійсно, люди працюють у важких умовах, при обмеженому фінансуванні, при заборгованостях по заробітній платі, але роблять все для того, щоб чернівчани могли пересуватись містом на автівках. На жаль, поки що ми не можемо розпочати якихось капітальних речей, нам на це просто не дають грошей. Робимо поточний ремонт.

Ведуча: грошей не виділяють, але ви самі сказали про те, що бюджет місто виконує.

Олексій Каспрук: так, чернівчани платять податки, кошти потрапляють в бюджет, але, на жаль, звідти, з єдиного казначейського рахунку нам виділяють на місто буквально до 100 тисяч гривень, в основному це 70-80 тисяч, на всі потреби незахищених статей. За великим рахунком все йде на світло, зв'язок, пальне, тобто, щоб просто не зупинилась життєдіяльність органів та комунальних підприємств.

Ведуча: очевидно, тут мова йде про загальнодержавну реформу.

Олексій Каспрук: мова йде про загальнонаціональну потребу. Я вчора був на зустрічі міських голів з президентом та урядом. Поки що ситуація дуже важка, фактично тільки Пенсійний фонд винен Державному бюджету близько 50 мільярдів гривень і це, в тому числі, кошти місцевих громад.

Ведуча: і велика кількість коштів також зараз спрямовується на армію.

Олексій Каспрук: про це ми вже взагалі не говоримо, тому що, як міському голові дуже б не хотілось займатись не властивими функціями, а саме: допомагати сім’ям тих, хто постраждав, загинув, матеріально-технічним забезпеченням армії. Хотілось би, щоб у нас був мир, але ми, на жаль, маємо велику біду і тому всі зусилля і влади, і громади мають бути спрямовані в це русло.

Ведуча: як міська влада допомагає родинам загиблих буковинців?

Олексій Каспрук: ми взяли на себе всі видатки по похованню, плануємо надати фінансову допомогу з бюджету та будемо також вирішувати питання по покращенню житлових умов тих родин, які цього потребують. Одразу, коли, на жаль, почались ці трагічні події, ми сформували робочу групу, забезпечували родини допомогою лікарів, психологів, тримали на контролі якісь побутові речі, опікуємось дітьми. Всі мають зв'язок зі мною і я особливо стежу за цими родинами та їх потребами.

Ведуча: чи планували надати матеріальну допомогу родинам загиблих? Можливо, залучили меценатів?

Олексій Каспрук: ми вдячні усім чернівчанам, усім підприємцям, установам, колективам, які збирають кошти, необхідні для родин наших військовослужбовців. Люди дійсно роблять величезну справу і так воно має бути, бо наші громадяни, наші городяни зі зброєю в руках захищають, в першу чергу, наше мирне небо, тому що ворог там, а не тут – у нас і ми не ховаємо своїх дітей по підвалах від авіаударів. Ми виділяємо посильну допомогу, сьогодні прийнято рішення, плануємо по 100 тисяч гривень виділити сім’ям, які понесли втрати. Крім того, вирішуємо питання і по матеріально-технічному забезпеченню наших військовослужбовців, крім того сьогодні я спілкувався з депутатами – поки що бачу, що є підтримка. Вчора міські голови Донецької та Луганської областей звернулись до колег з Західної, Центральної і Південної України з проханням вивести, евакуювати дітей з зони проведення АТО. Це малі діти, вони бачать обстріли, вони бачать кров, людей зі зброєю. І ми попередньо готові близько 200 дітей з Луганська прийняти у себе та розмістити.

Ведуча: мова йде про довготривалий термін чи лише на літній період?

Олексій Каспрук: попередньо проговорено про те, що на літній період ми забезпечуємо їм умови у нашому військово-спортивному ліцеї, там є гуртожиток. А якщо з початком навчального року ситуація не покращиться, з точки зору безпеки, зрозуміло, що ніхто дітей повертати у зону бойових дій не буде. Будемо просити чернівчан, родини прихистити їх в себе.

Ведуча: тобто, рівно на стільки на скільки це буде необхідно.

Олексій Каспрук: так, поки не буде безпечно.

Ведуча: скільки зараз біженців у Чернівцях?

Олексій Каспрук: всього у Чернівцях та області близько 500 чоловік.

Слухач: меня Ион зовут с Черновцов. Скажите, какое ваше мнение на счет сооружения памятника Пиеты. И второе: есть разговоры о том, чтобы переименовать Турецкую площадь как вы к этому относитесь и вообще к тенденции переименования улиц в городе? Спасибо.  

Олексій Каспрук: що стосується пам’ятника Пієти, який був фактично проголошений, як пам’ятник Небесної сотні, моя позиція наступна: цей пам’ятник має бути споруджений з урахуванням бачення усіх релігійних конфесій, усіх чернівчан для того, щоб не було ніяких конфліктів. Тобто, ми говоримо про увіковічення пам’яті Небесної сотні, але ми дійсно маємо сьогодні вже Небесний батальйон, вже на багато більше чернівчан загинуло на Сході. Це треба враховувати і тому я буду закликати громадськість, релігійні конфесії знайти спільну мову у вирішенні цього питання, а міська рада, міський голова прийме будь-яке рішення, яке буде узгоджено. І що стосується Турецької площі, яку також пропонують перейменувати, так само працює топонімічна комісія, буде рішення, депутати підтримають – я його підпишу. Що стосується перейменувань, ви ж бачите, дуже тяжкі часи. Коли загинули наші перші хлопці на Майдані – ми перейменовували вулиці, присвоювали звання почесних городян, але ми бачимо, що війна фактично продовжується і жертв вже більше десяти. Я думаю, що треба, щоб пройшов час для того, щоб дати оцінку вкладу кожного з цих героїв в нашу історію.

Ведуча: розкажіть про перші кадрові призначення – департамент містобудування, департамент житлово-комунального господарства, Калинівський ринок?

Олексій Каспрук: директор департаменту ЖКГ з кадрового резерву був призначений ще до мене. Фактично три ключові призначення: я сформував патронатну службу, це група радників міського голови, люди, які забезпечують роботу, організацію графіку тощо. Друге призначення – це департамент містобудівного комплексу та земельних відносин. Ви знаєте, що і секретар Михайлішин і секретар Кушнірик неодноразово намагались провести конкурс, але конкурси не відбувались. Тому я прийняв рішення перевести на цю посаду з державної служби Володимира Георгійовича Бабчука, з яким я свого часу працював у цьому ж департаменті – людина досвідчена, фахова, тому я думаю, що він з роботою справиться, колектив його сприйняв нормально, людина у місті відома. І призначив керівника Калинівського ринку, розуміючи який сьогодні час, розуміючи, що є багато різних інтересів на Калинівському ринку різних угрупувань і я розумів, що конкурс так само може не відбутись. Ви пам’ятаєте, при Михайлішині конкурс теж проводився більше року. У сьогоднішній ситуації не можна в підвішаному стані тримати колективи, треба призначати керівників, які беруть на себе відповідальність. Тому, перебравши кілька кандидатур, людей, які мають досвід управління великими підприємствами, господарської діяльності, я призначив Володимира Святошнюка керівником Калинівського ринку.

Ведуча: де він працював до цього, чим займався?

Олексій Каспрук: з найбільш відомих – він працював на вищих керівних посадах у концерні ВЕНЕТО – це черкаський концерн.

Ведуча: які завдання ви ставите перед новими керівниками комунальних підприємств та департаментів? І які критерії відбору цих людей?

Олексій Каспрук: порядність і професійність – це в першу чергу. При чому, що перше – це головне. Адже насправді якби там голосно не волали у свій час, корупційні схеми діють майже в усіх сферах життєдіяльності міста і їх треба викорінювати.

Ведуча: процес дуже важкий, я думаю.

Олексій Каспрук: дуже важкий, дуже складний, який може викликати і дуже велике збурення, адже зрозуміло, що люди, коли в них відбирають можливість наживатись – вони будуть робити вигляд, що їх переслідують тощо. Але я до цього готовий.

Ведуча: щодо чернівецького аеропорту і відновлення авіасполучення – те, про що ми з вами говорили у цій студії, коли ви були тут, як кандидат на посаду міського голови. Чи є перші зрушення?

Олексій Каспрук: перші зрушення є. ми починаємо ремонт злітно-посадкової смуги. Я дав доручення на кілька днів призупинити роботи, тому що в нас, на жаль, була необхідність посадки військових літаків. Але полоса буде відремонтована, сподіваюсь, що аеропорт почне функціонувати.

Ведуча: ви поставили якийсь дедлайн?

Олексій Каспрук: згідно договору ремонт має бути закінчений десь через місяць.

Ведуча: авіасполучення з якими містами, країнами?

Олексій Каспрук: міська рада не може визначати з ким. Там вже є підприємства, які отримали ліцензії на виконання рейсів, але я це постійно тримаю на контролі, ми постійно спілкуємось через міністерство з авіакомпаніями. Зацікавленість є, не дивлячись на те, що взагалі по Україні обсяг вантажних і пасажирських авіаперевезень суттєво впав.

Ведуча: які плани роботи щодо збиткового водоканалу?

Олексій Каспрук: на водоканалі треба вирішити дві ключові проблеми. Це реконструкція мереж, але слава Богу, що зрушилось з місця питання фінансування – ми вже отримали державні гарантії і Німецький державний банк готовий профінансувати ці роботи у розмірі більше 17 мільйонів євро. Як воно технічно буде відбуватись у цей складний час мені важко сказати, коли будуть перші конкретні кроки – я обов’язково повідомлю про це. І друге – це боротьба з крадіжками води, тому що при нормативних втратах 30%, водоканал втрачає понад 60% води, тобто 30% води фактично крадеться. Можна було б списувати на якісь втрати, про прориви, але так званий баланс води: скільки води в об’ємі зайшло в місто і скільки вийшло через каналізацію – він тотожний, тобто це означає, що воду просто не обліковують так, як треба.

Ведуча: щодо пільгового проїзного? Все залишиться в силі і люди далі будуть ним користуватись?

Олексій Каспрук: у нас діє схема соціальних пільг, яка діяла до цього, до введення соціального проїзного квитка. Створена робоча група, на жаль, поки що якихось конкретних шляхів не знайшла. Завтра на сесії це питання також буде розглядатись. Ви розумієте, що це проблема не лише Чернівців і вчора на зустрічі міських голів з урядом підіймалось питання про те, що необхідно надавати адресну соціальну допомогу, в тому числі на проїзд. Людина повинна отримувати не якийсь квиточок, який хтось приймає, а хтось не приймає. Малозабезпечена людина має від держави отримати живі кошти, які вона може використати або на проїзд, або на щось інше. Ми побачили розуміння від урядовців і сподіваємось, що найближчим часом будуть зміни.

Ведуча: і перевізники не будуть страждати з матеріальної точки зору.

Олексій Каспрук: так, і вони не будуть страждати. Тобто, має бути баланс, коли всі задоволені: держава, місцева влада, перевізники, пасажири. Якщо є дисбаланс – це постійний конфлікт.

Ведуча: чи у планах оновлення автотранспорту в тролейбусному управлінні? На скільки це реально?

Олексій Каспрук: це можливо і реально. Ми зараз шукаємо можливість робити це системо, залучаючи європейські кошти. Більше говорити на перед не буду. Хочемо повторити досвід Вінниці, коли Вінниця за кошти ЄС отримала більше 100 капітально відремонтованих трамваїв, плюс кошти на їх утримання, ремонт тощо. Такі можливості є, ми їх зараз вивчаємо та відпрацьовуємо.

Ведуча: як раз щодо досвіду інших міст. Які міста для вас є прикладами, які б ви хотіли наслідувати у Чернівцях? І з якими мерами вже десь налагоджуєте контакти?

Олексій Каспрук: ви не уточнили чи українських міст…я б дуже хотів, що Чернівці розвивались так само, як Берлін чи Відень.

Ведуча: і це дуже хороші бажання, погодьтесь.

Олексій Каспрук: я вже неодноразово говорив про те, що Львів, Вінниця та інші міста в своєму соціально-економічному розвитку зараз трошки випереджають Чернівці – і це наша велика недоробка. Треба пройти Чернівцям прискорений курс молодого бійця, але треба брати приклади саме з міст Західної Європи, які сьогодні живуть, розвиваються по-сучасному.

Ведуча: розкажіть про вашу команду, яка з вами зайшла у мерію. Чи немає у ас відчуття браку хороших фахівців та спеціалістів?

Олексій Каспрук: я, по-перше, не роблю ніяких революційних речей, тому що багатьох людей знаю і працював з ними в міській раді досить давно. Зараз необхідно йти еволюційним шляхом, тобто підкріплювати там, де є проблеми, де необхідний розвиток – туди треба залучати людей зі сторони. Безперечно, і я вже це говорив неодноразово, я готовий працювати з усіма членами територіальної громади, всі чернівчани повинні працювати на благо міста, але за виконанням деяких умов: працювати чесно, віддано. І якщо це є – мені абсолютно все рівно до якої партії належить та чи інша людина.

Ведуча: як вам працюєте у Ратуші, як ведуть сесії? На скільки дисципліновані чи ні є депутати? адже тепер ви їх бачите з іншої сторони – з президії.

Олексій Каспрук: перша сесія пройшла досить конструктивно. Побачимо, що буде завтра. У принципі депутати налаштовані працювати, приймати ті рішення, яких потребує громада. Очікував чогось більше нового для себе, а насправді нічого нового в цій роботі не побачив: все знайомо, все свідомо. Просто треба працювати.

Ведуча: фактично вашим віп-агітатором був колишній міський голова Микола Федорук. Чи радитесь з ним, спілкуєтесь, чи просите в нього якихось порад?

Олексій Каспрук: безперечно, раджусь, адже дуже багато складних рішень доводиться приймати, не популярних рішень.

Ведуча: наприклад.

Олексій Каспрук: наприклад, не властива мені функція, коли сьогодні мені доводиться підписувати позовні заяви від міської ради до суду проти чернівчан, які з тих чи інших причин судяться з міською радою. Я тих людей в очі ніколи не бачив, але я звертаюсь до суду, щоб з них там щось стягнули чи відмовили. Зрозуміло, що особливої любові в цьому очікувати не можна. Але тим не менш, треба наводити порядок, треба бути справедливим і діяти по закону.

Ведуча: як налагоджена співпраця з крайовою владою і губернатором?

Олексій Каспрук: спілкуємось, кожен робить свою роботу, конфліктів немає і це чудово.

Ведуча: хочу поговорити з вами про речі, які не потребують великих фінансових зусиль і затрат, втім з вашого потребують рішучості. Наприклад, боротьба з жахливим паркуванням автомобілів у центральній частині міста.

Олексій Каспрук: у цьому випадку на сьогодні передовим загоном, який має з цим боротись є громадськість. Я, як міський голова, готовий долучитись до будь-якої громадської ініціативи, яка буде спрямована на те, щоб навчити чернівчан правильно паркуватись, з урахуванням того, що в місті проживають та їздять інші люди. Ми повинні зрозуміти, що поки кожен з нас не почне сам з себе – у місті нічого не зміниться і поки що у міської влади є тільки, на жаль, підтримка громадських ініціатив. Але вчора на зустрічі з президентом нас обнадіяли, що буквально за декілька місяців будуть внесені зміни до законодавства і буде можливість громадам утворювати муніципальну поліцію. Про це говорив Віталій Кличко у своєму виступі і це було підтримано віце-прем’єром Володимиром Гройсманом. Міські голови і міські ради задихаються від того, що не мають у своєму підпорядкуванні людей, які зможуть забезпечувати громадський порядок в місті. Це стосується не тільки парковок, адже передбачається, що це будуть підрозділи патрульно-постової служби, дільничні міліціонери, міські ДАІ – вони перейдуть у підпорядкування міський рад. Тому що насправді це неправильне паркування – це величезне джерело наповнення міського бюджету. Один штраф за неправильну паркову, по-перше, я думаю дисциплінує водія, по-друге, наповнить міський бюджет на організацію тих самих нормальних парковок в місті.

Ведуча: громадськість може контролювати, але вона не може карати, вона каральних функцій не несе. Максимум, що може зробити громадськість Чернівців – за фотографувати водіїв, які, пробачте, паркуються, чорті як і викласти ці фото у спільноті «Чернівчани» в мережі Фейсбук.

Олексій Каспрук: більше того, є пропозиція не просто це постити у групі «Чернівчани», а розвішувати соціальну рекламу на біг-бордах. Я готовий цю ідею підтримувати.

Ведуча: не впевнена, що такі речі зачіплять людей, які вже зараз так паркуються…

Олексій Каспрук: Оксано, з іншого боку, на жаль, на сьогоднішній день ДАІ не у підпорядкуванні міського голови.

Ведуча: а ви пробували зустрічатись і говорити з керівництвом ДАІ?

Олексій Каспрук: якщо ви пам’ятаєте, то ці спроби ведуться постійно. Навіть евакуатори ми купували, блокували колеса – це все впирається у недосконалу законодавчу базу, по-перше. По-друге: сьогодні, на жаль, не дуже ефективно працює виконавча служба, тобто людину можна покарати, але фактично вона уникне покарання. Тут я не прихильник каральних заходів, я прихильник того, щоб підвищувався культурний рівень людей, щоб люди в першу чергу думали про те, як вони виглядають в очах спів городян і думали про цих спів городян.

Слухач: мене звати Василь, я з вулиці Щербанюка, колишньої Чапаєва. У мене запитання: коли ми можемо очікувати на ремонт нашої вулиці? Яка подальша доля ФК «Буковина» і чи планує пан мер розвивати інші види спорту в місті? А ще у школах спортзали просто простоюють і чи можна якимось чином повпливати і зробити так, щоб діти замість того, щоб ходити попід будинками – ходили у спортивні зали і займались спортом?

Олексій Каспрук: вулиця Щербанюка потребує капітального ремонту і в першу чергу там треба починати з мереж. У цьому році ця робота не буде почата до тих пір, поки ми не будемо чітко розуміти, що у нас з фінансами. Зробити з Чапаєва другу Богдана Хмельницького чи Ентузіастів ніякого бажання немає – вона хоча б сьогодні проїзна. Що стосується спорту та ФК «Буковина» - мені дуже часто дорікають у соціальних мережах чи інтерв’ю, що я не займаюсь дорогами, а займаюсь спортом, наприклад. Насправді з першого свого робочого дня я займаюсь всім, в тому числі і спортом, і долею ФК «Буковина». Дуже важко «Буковина» закінчувала сезон, але є люди, яким доля клубу не байдужа. Ми почали працювати, вивчати досвід, як саме функціонують клуби в інших містах. Я особисто був у Тернополі на базі комунального ФК «Тернопіль», який також грає у І лізі. Ми зустрічались з керівництвом ФК «Карпати», вивчали їх досвід, тому формується баченні і тому думаю, що на найближчій прес-конференції керівники «Буковини» дадуть своє бачення розвитку. Перший крок був зроблений буквально учора, я повернувся з Києва, де окрім участі у Форумі місцевого самоврядування та зустрічі з президентом, я їздив до Києва з паном Гієм і ми мали зустріч з Федерацією футболу, яка закінчилась тим, що «Буковина» отримала шанс грати в цьому сезоні. Це перший крок і перший успіх, але попереду ще дуже і дуже багато роботи. І в першу чергу я б закликав усіх чернівчан, кому доля «Буковини» не байдужа, сьогодні саме необхідне – це ваша підтримка. На будь-який матч треба приходити, не пожалкувати 2 години свого часу і 20 гривень за квиток і «Буковина» буде грати. Що стосується інших видів спорту, то це питання також на контролі. Приємно, що навіть у цей скрутний час з’являються можливості: до мене звернулось керівництво УМВС, клуб «Динамо» має можливість, а ми підшуковуємо земельну ділянку для облаштування модульного спортивного залу. Готовий розглядати будь-які ініціативи громадян для того, щоб використовувати вільні спортивні площі, цим дійсно необхідно займатись. Займатись тим, щоб робити нашу націю здоровою, в тому числі і з питань безпеки нашої нації, адже ніхто не знає, що нас чекає у подальшому. Треба, щоб наші хлопці з маленьких років були і фізично загартовані, і готовими до будь-яких випробувань, які доля, на жаль, може підкинути.

Ведуча: у місті літо це і пора стихійних ринків. Маємо цю проблему і в центральній частині міста, і у районах Проспекту, Стасюка, Комарова. Як із цим боротись, адже не додає це краси Чернівцям?

Олексій Каспрук: ми з вами говорили про непопулярні рішення. Чернівцям це не додає краси, це небезпечно для чернівчан, коли мова йде про торгівлю продуктами харчування. З іншого боку лунає думка, що це можливість людям у такий складний час заробити хоч якусь копійку. Але безперечно, що з цим треба боротись, бо це не красить місто, це небезпечно. На жаль, міліція сама справитись з цим не може. Є як раз створена робоча група і ми будемо пробувати відновлювати той досвід, який кілька років тому був у Чернівцях, коли суттєво зменшилась кількість стихійних місць торгівлі. Це і спільне патрулювання чиновників та міліції, це і укладання договорів з міліцією на забезпечення порядку, але знову ж таки основним я бачу – створення муніципальної міліції, яка і повинна займатись цими речами.

Ведуча: як щодо контролю над збереженням архітектурної спадщини міста? Адже є рішення міської ради, які просто банально не виконуються.

Олексій Каспрук: не виконуються, ігноруються, штрафуються, штрафи не сплачуються або сплачуються, адже штраф фактично такий, що можна відкупитись. Знову ж таки – тут саме головне це питання свідомості чернівчан. Завжди можна знайти вихід з ситуації, завжди за свої власні гроші можна зробити красиво, а не як-небудь. Якщо ви звернете увагу, в центральній частині міста дуже часто люди вставляють металопластикові вікна, не важливо навіть білі чи коричневі, і при цьому з зовнішньої сторони, з фасаду, вони зовсім не ремонтують відкоси. Тобто, в квартирі ремонт зробили, а те, як виглядає їх квартира ззовні – це вже не хата, це вже чиєсь чуже. І це я вже не кажу про технічне, що це їм у першу чергу шкодить, я вже про естетичний вигляд навіть не говорю. Хоча насправді тих два-три відкоси зробити на вулиці – це копійки.  

Ведуча: як боротись з цим?

Олексій Каспрук: штрафами, вихованням, громадським осудом.

Ведуча: але це не дієво.

Олексій Каспрук: є механізми. Не ми перші і не ми останні. І цю проблему, до речі, на зборах підіймав мер Львова Андрій Садовий, тому що ця проблема насправді стосується не тільки нас. Не дієво – я скажу чому, тому що коли говорили про розвиток місцевого самоврядування, насправді місцевому самоврядуванню обламували палець за пальцем. Так само у міста забрали функцію архітектурно-будівельного контролю.

Ведуча: як щодо проведення Петрівського ярмарку?

Олексій Каспрук: почали готуватись, але бачите, події все менше і менше налаштовують на свято, на ярмаркування. Завтра ще раз це питання обсудимо з депутатами. Думаю, що будемо проводити, але суттєво обмежимо розважальну програму. Вже відмінено фестиваль «Буковинські зустрічі» і дуже приємно, що наші європейські партнери, які завжди брали участь у цьому фестивалі, до цього ставляться з великим розумінням, підтримують нас. Працівники міської ради вертаються з відряджень, де вони відвідують наших найближчих сусідів – Румунію, Польщу, нас підтримує вся Європа. Всі, незалежно від національності чи країни, яку вони представляють, починають вітання зі слів «Слава Україні». І ця підтримка для нас дуже важлива.  

Ведуча: підсумовуючи, що хочете додати чи побажати чернівчанам?

Олексій Каспрук: тільки мирного неба. Це саме головне. Побажати витримки і тим родинам, рідні яких служать, молитись. Ми молимось разом з вами і сподіваємось, що все буде добре.

 Інформаційний партнер програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

маю два запитання

1. пані Оксано, де ваш шеф Папієв перебуває сьогодні , як у нього справи?

2. пане Олексію, з вами справді все добре? Бо після слів "все знайомо, все СВІДОМО" стає зрозуміло що ви свідомо вчиняєте злочини - призначення на посаду керівників комунальних підприємств людей з чорними плямами,людей які зовсім не відповідають критеріям керівника(!) призначаєте без конкурсів..., для приватних цілей фактично заволоділи "вокзалом",землею... це ж кримінал. Так от,писати можна багато, спитаю просто У ВАС ВСЕ ДОБРЕ З ГОЛОВОЮ ЧИ НІ?

avatar

марта

28 червня 2014 18:33

Пане мер! Перестаньте заглядати в сраку пану меру Львова Садовому, котрий ще той корупціонер. Ми Буковина а не Галичина! Для початку збережіть ціни на міський транспорт, це і буде для Вас екзаменом на любов до Чернівців і Чернівчан. Дякую.

avatar

Чернівчанин

29 червня 2014 17:44