Суди Буковини лише за півроку розглянули майже 56 тисяч справ

Суди Буковини лише за півроку розглянули майже 56 тисяч справ

01.09.2011, 21:51

Судова практика Буковини поповнилася цьогоріч ще одним вироком про довічне позбавлення волі. Відповідне рішення ухвалив Шевченківський районний суд стосовно 29-річного чернівчанина Олександра Д., який ще восени минулого року спочатку намагався пограбувати і згвалтувати свою тітку, а відтак вбив сестру своєї матері. Щоправда, насильно задовольнити свої сексуальні фантазії через причини фізіологічного характеру підпилий молодик не зміг. Щоб замести сліди злочину чоловік підпалив будинок. Мертве тіло господарки сусіди виявили у ванній кімнаті, куди злочинець затягнув тітку попередньо тричі вдаривши табуреткою по голові. У ванній племінник занурив голову  жінки у відро з водою, щоб пересвідчитися, що вона справді померла. Після цього, прихопивши 350 гривень,  вибрався з палаючого будинку через вікно. У практиці чернівецьких судів таке суворе покарання трапляється дуже рідко, - прокоментувала вирок  в.о. секретаря судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області Галина Станковська.

Загалом упродовж першого півріччя 2011 року за 1244 кримінальними справами засуджено 1510 осіб. Це на 22 відсотки більше, ніж за аналогічний період минулого року. Прямо у залі суду взято під варту 64 особи, водночас звільнено з-під варти - 33. Більше половини людей засуджено за злочини проти власності, крадіжки, грабіж, розбій, шахрайство тощо, значну кількість осіб засуджено за злочини у сфері обігу наркотичних речовин та злочини проти життя та здоров'я особи.  Загалом судовими інституціями краю лише за півроку розглянуто майже 56 тисяч справ. Це майже в два рази перевищує кількість справ, яку суди за цей самий час розглянули минулого року. На кожного служителя сліпої Феміди таким чином в середньому припадає по 160-170 справ. Є райони, де кожному судді доводиться розглядати до 250 справ.

 Голова Апеляційного суду Чернівецької області Олексій Черновський переконаний, що попри часто нещадну критику судової гілки влади, це є показником того, що для захисту своїх прав буковинці все одно найчастіше звертаються саме до суду. Адже із загалом майже 56 тисяч розглянутих  судами справ, на цивільні справи та справи про адміністративні правопорушення разом припадає майже 40 тисяч справ. Чи не найбільше серед них – позови громадян, які згідно з законом мають статус "дітей війни", щодо виплати їм належних грошових виплат. Хоча з виконанням судових рішень, схоже, в області є проблеми. Згідно з статистикою, фактично виконується лише кожне третє судове рішення.