Сучасні буковинські поліглоти

Сучасні буковинські поліглоти

16.03.2014, 21:18

Сучасні поліглоти, або не знаючи іноземної мови ти не зрозумієш мовчання роботодавця...

Іван Франко знав чотирнадцять іноземних мов, Леся Українка володіла одинадцятьма. Колись знання мови свідчило про високий рівень освіченості,  нині це спосіб отримати високооплачувану роботу, або виїхати за кордон. Та в епоху інтернету не кожному пересічному українцю вдається опанувати хоча б одну іноземну мову.  На перший погляд це зробити дуже легко, адже є безліч платних і безкоштовних способів вивчення мови.

Усе більшої популярності набуває вивчення мови в інтернеті. Допомагають в цьому сайти дистанційного навчання, а також перегляди відео уроків, прослуховування аудіо тренінгів. Особливим і новим способом опанування іноземної мови є Skype, безкоштовна програма для відео спілкування. Я вирішила звернутися до одного із таких чернівецьких онлайн-викладачів для вивчення англійської мови. Першою проблемою таких уроків стала ціна. За одну годину потрібно заплатити 40 гривень. Людині, яка раніше не вивчала мову потрібно від 600 до 800 годин для базового опанування. А це в середньому 28 000 гривень. Для повного вільного володіння потрібно 2 500 годин. Ще ж стільки часу потрібно витратити для самостійного вивчення. Перевагою опанування мови в Skype є те, що не потрібно нікуди їхати і немає психологічного бар’єру при спілкуванні з викладачем.

Не всім щастить знайти безкоштовні ресурси для вивченя мов. Буковинцю Констянтину Марценюку поталанило і він знайшов курс дистанційного навчання на якому можна вивчити будь-яку мову і поспілкуватися з іноземцями. "Так я опанував англійську, італійську і французьку мову за чотири роки. Нічого за це не заплатив, все залежало від  моєї цілеспрямованості", - каже хлопець. Я також спробувала відшукати підходящий сайт. На  більшості із них можна пройти пробний урок, а вже потім вирішувати чи купляти курс. Але знову мене зупинила ціна, необхідно заплатити від 290 і до 399 євро. Знайомий програміст порадив скачати піратську версію курсу, та це закінчилося невдачею, кількість вірусів перевищила обсяг корисної інформації, і його довелося стерти.

Ще одним способом вивчення іноземної мови є дистанційні курси в роздрукованому варіанті, які потрібно замовляти поштою. Залежності від вибраної вами мови їхня вартість буде коливатися від 140 до 160 гривень на місяць. Сам ж курс складає 20 місяців. "Я замовила один із таких уроків, складений він справжніми професіоналами. Але якщо ви не будете спілкуватися іноземною мовою безпосередню з її носієм, ефект від такого вивчення нульовий", - каже буковинка Анна Бойченко.

Після невдалих пошуків в інтернеті підходящого способу вивчення іноземної мови вирішила випробувати вже традиційні: заняття з репетитором і навчання в центрі іноземної мови. Судячи з оголошень більшість репетиторів – студенти факультету іноземних мов, та це мене не зупинило. Зателефонувавши за першим номером дізналася, що зможу опанувати англійську на базовому рівні за 4-5 місяця. За годину уроку потрібно платити 50 гривень і бажано займатися тричі в тиждень. За іншим номером мене запевнили, що вистачить і 2-3 місяця, щоб я могла похвалитися знанням іноземної мови. Заняття двічі на тиждень, одне коштує 70 гривень.

Наступним етапом став похід до одного із чернівецьких центрів іноземної мови. Там  я вирішила записатися на курси італійської й англійської мов. Мені пояснили, що навчання проводиться по рівнях, після кожного я отримуватиму сертифікат міжнародного значення, якщо напишу тест правильно на 75%. Ціна залежатиме від вивченої мови. Курс складатиме 2,5 місяця і коштуватиме залежно від мови від 1040 до 1800 гривень.

Вивчити іноземну мову під силу кожному. Хтось куплятиме дорогі підручники і відкриватиме їх десь колись, інший же запишеться на дорогі курси і ловитиме гав на них, а ще хтось ретельно переглядатиме відео уроки і досягне кращого результату. Все залежить від бажання і зусиль людини. Неможливо вивчити мову нічого для цього не зробивши. Буковинка Ірина Москалик у 16 років знала три іноземних мови: англійську, румунську та італійську. Сьогодні їй 21 і вона вивчає вже п’яту мову. "Варто змусити себе сісти вчити хоча б одну мову, а потім тебе затягує і ти вже не можеш відірватися", - каже дівчина.

Світлана ЗАЙЦЕВА

1