Стало відомо на що об'єднані громади Чернівецької області витратили торік майже 62 мільйона інфраструктурної субвенції

Стало відомо на що об'єднані громади Чернівецької області витратили торік майже 62 мільйона інфраструктурної субвенції

17.01.2018, 17:35

2017 року об’єднані територіальні громади Чернівецької області отримали 61 млн. 900 тис. гривень субвенції на розвиток інфраструктури, що на 16 млн. 500 тис. грн. більше, ніж торік.

Безпосередньо від громад залежить визначення пріоритетності використання коштів субвенції. Адже саме відповідні виконавчі комітети сільських, селищних та міських рад територіальних громад  визначають напрямки використання коштів.

З 84 проектних заявок, які розглянула Чернівецька обласна державна адміністрація, 13 стосуються галузі охорони здоров’я – їх подали 9 ОТГ з 16. Із загальної суми інфраструктурної субвенції (майже 62 млн. грн.) 6 млн. 200 тис. грн. – витрати на сферу охорони здоров’я.

Так,  Сторожинецька міська ОТГ реалізувала 3 проекти. Один з них – капітальний ремонт амбулаторії загальної практики - сімейної медицини (надалі – АЗПСМ) в с. Банилів-Підгірний на суму 1 млн. 400 тис. грн. За ці кошти замінили покрівлю та перемурували димарі, замінили дерев’яні вікна на металопластикові, оновили фасад (перештукатурили та перефарбували). Також провели внутрішні роботи: зробили цементну стяжку, пошпаклювали стіни, облицювали поверхні плиткою, установили умивальники, унітази та змішувачі і так далі. Крім цього, провели електромонтажні (установили нові розетки, вимикачі, групові щитки), сантехнічні (проклали трубопроводи опалення, віні-пластикові труби, радіатори) та роботи з благоустрою (встановили бетонні поребрики та бордюри).

Також провели капремонт АЗПСМ в с. Зруб-Комарівці вартістю 156 тис. грн. (утеплили фасад, установили водостічні труби, відливи, лійки, встановили металопластикові вікна та підвісну стелю, відремонтували штукатурку внутрішніх стін). На суму 232 тис. грн. зробили капремонт покрівлі АЗПСМ в с. Костинці.

Клішковецька ОТГ реалізувала 2 проекти. Зокрема, на суму 383 тис. грн. провели капітальний ремонт покрівлі даху та фасадів (з утепленням стін) фельдшерсько-акушерського пункту в с. Млинки, який обслуговує 460 людей в рік. Також за 708 тис. грн. провели аналогічні роботи в АЗПСМ в с. Поляна, що обслуговує 2700 осіб в рік.

У Тереблеченській ОТГ за кошти інфраструктурної субвенції у розмірі 312 тис. грн. та 720 тис. грн. відповідно провели капітальний ремонт 1 та 2 корпусу Комунального закладу Тереблеченської АЗПСМ.

Капітальний ремонт системи каналізації, водопостачання та опалення в будівлі КЗ «Вашківецький центр первинної медико-санітарної допомоги» провели у м. Вашківці Вижницької ОТГ, освоївши 189 тис. грн. інфраструктурної субвенції, замінивши старі раковини, сифони, змішувачі, трубопровід.

Вижницька міська ОТГ на капітальний ремонт Іспаської АЗПСМ освоїла 1 млн. 285 тис. грн.

На потреби АЗПСМ села Мамалига Мамалигівської ОТГ на суму 437 тис. грн. придбали спеціалізований автомобіль.

А ось у Великокучурівській ОТГ за кошти субвенції (7 тис. грн.) і власних надходжень (8 тис. грн.) закупили кардіограф.

Єдина об’єднана громада, в якій прийняли рішення за кошти інфраструктурної субвенції побудувати 2 нові об’єкти (амбулаторія та дитячий садок), – Волоківська. Ще торік розпочали будівництво АЗПСМ у с. Грушівка – 2016 р. громада освоїла 2 млн. 200 тис. грн. субвенції. У цьому році, отримавши від держави субвенцію на розвиток інфраструктури у розмірі 670 тис. грн., реалізувати всі кошти до кінця року не вдалося – громада повернула в державний бюджету 68 тис. грн. Власне, амбулаторія станом на сьогодні повністю збудована та перекрита, залишилися лише деякі внутрішні роботи. Загальна кошторисна вартість об’єкту – 5 млн. грн. Завершити будівництво планують наступного року.

Втілення у життя таких масштабних та довготривалих проектів, виконання яких розраховано на кілька років, свідчить про незворотність реформи децентралізації, її успішність, а також про впевненість громади у стабільній державній фінансовій підтримці.

Чудейська ОТГ на капремонт Чудейської АЗПСМ витратила весь обсяг отриманої субвенції (234 тис. грн.), однак з отриманих 4 млн. грн. субвенції на капремонт дороги місцевого значення С261002 В. Петрівці – Н. Красношора, освоїли лише 1 млн. 689 тис. грн., а повернули в держбюджет 2 млн. 310 тис. грн. як невикористані вчасно.

Метою децентралізації є покращення якості життя громад та наближення послуг до населення. Тому ті населені пункти, керівники яких ще вагаються в прийнятті рішень, або не можуть впоратися з власними амбіціями, просто втрачають можливості для розвитку громад, турбуючись виключно про збереження власних посад.

ДОВІДКОВО:

Перші територіальні громади у Чернівецькій області утворились у жовтні 2015 року, коли пройшли перші вибори депутатів та голів місцевих рад. 2016 рік Чернівецька область зустріла вже з 10 громадами, а до початку 2017 об’єднались ще 6 громад. Які це громади та який їхній склад? Який розмір бюджету та субвенції на розвиток інфраструктури вони мали у минулому році? Про все це у короткому відеоматеріалі:

 

Джерело: Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування

1