Спостерігачі ОБСЄ відвідали Чернівці та розповіли про ситуацію на Сході

Спостерігачі ОБСЄ відвідали Чернівці та розповіли про ситуацію на Сході

20.12.2017, 19:22

18 грудня у Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича відбулась зустріч із представниками ОБСЄ на чолі з Александром Хугом. Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ розповів найактуальнішу інформацію щодо стану непідконтрольних Україні територій та про порушення, які приносять значну шкоду цивільному населенню.

Спеціальна моніторингова місія в Україну була відправлена за проханням українського уряду в березні 2014 року. У мандаті було зазначено, що прибувають члени СММ для спостереження за дотриманням нової влади принципів та обов’язків, що передбачені ОБСЄ. Команда розмістилась у 10-ти містах України, в тому числі і в Чернівцях. Спостерігачі, що прибули на Схід, стали свідками розгортання конфлікту. За словами Александра Хуга, вони прибули в Донецьк тоді, коли ще можна долетіти звичайним комерційним рейсом. «Ми стали свідками, як на сході України також розпочались демонстрації. Спочатку протестувальники були з дерев’яними палицями, потім із металевими, згодом почали використовувати особисту табельну зброю, Автомати Калашникова, міномети, танки, артилерія, реактивні системи залпового вогню. Ми зрозуміли, що опинились посеред доволі скрутної ситуації», – розповів перший заступник голови СММ Александр Хуг.

За його словами, першим жорстким випробуванням для місії було забезпечення доступу до збитого Боїнга 777, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Саме тоді спостерігачі почали налагоджувати контакт з людьми, що набули контролю в тих регіонах – це частина завдання СММ. У матеріалах прес-служби ОБСЄ  зазначено, що місія, окрім допомоги у створенні діалогу між конфліктуючими сторонами сприяє припиненню вогню, збирає факти та звітує про ситуації з небезпекою, також інформує про гуманітарну ситуацію і потреби людей, сприяє доставці допомоги інших організацій. Александр Хуг наголосив, що Мінські домовленості – це окремий процес, у мандаті місії немає жодних згадок про угоди. Не згадується у ньому й про моніторинг порушення режиму вогню. Всі ці питання були поставлені на пізніших етапах. Правда на зустрічі зазначили, що вони сприяють процесу, надаючи факти для дискусій.

До міста, разом із першим заступником голови СММ, приїхала їх українська команда. За даними звіту, станом на 13 грудня 2017, серед спостерігачів – 279 представники з України, в тому числі із Чернівців. «Ми у деякій мірі є залежні від них, вони є власне нашими проводирями, якщо так фігурально висловитися, допомагають нам розібратись у культурі, звичаях» – зазначив Александр Хуг. Найбільше спостерігачів розташовано на Сході. Багато з них постійно працюють і живуть у непідконтрольних Україною регіонах. Про ситуацію у зоні бойових дій представник ОБСЄ розповідав детально, згадав про найчастіші порушення. Найбільша частина із них зафіксована, у трикутнику: Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт. Як зазначив Александр Хуг, від такої близькості позиції обох сторін найбільше страждає цивільне населення та об’єкти інфраструктури Наприклад, від Донецької фільтрувальної станції направо приблизно 170 метрів – позиції українських збройних сил, наліво 250 метрів – позиції збройних формувань. Станція опинилась посередині конфлікту, тому на її території і зони навколо траншеї від мінометів. Звітують спостерігачі й про розміщення різних видів озброєння. «Модифікую вислів Чехова: якщо на стіні висить рушниця – вона там висить з певною ціллю» – сказав Александр Хуг. Також моніторять порушення Мінських домовленостей, одним з яких є протитанкові міни встановлені  впоперек дороги. Це спостерігачі фіксують з обох сторін зіткнення.

Розповів перший заступник голови СММ і про військово-технічні заходи, які необхідно вжити для уникнення втрат серед цивільного населення та для збереження об’єктів інфраструктури. По-перше – збільшення відстані між сторонами конфлікту, друге – відведення важких озброєнь. За його словами, це дасть платформу для подальших позитивних змін. В кінці зустрічі присутні мали змогу написати листи із святковими привітаннями, які спостерігачі Спеціальної моніторингової місії передадуть жителям Сходу України.

Савка Уляна, Боринець Ярина, Дуняк Олена (3 курс)

Джерело: http://reporter.cv.ua/?p=6416

1