Споживачі, які судяться з 'Чернівцігазом', поскаржилися на образи з боку працівників сервісного інфоцентру газовиків

Споживачі, які судяться з "Чернівцігазом", поскаржилися на образи з боку працівників сервісного інфоцентру газовиків

15.01.2019, 14:40

До редакції «Верховенство права» звернувся правозахисник, журналіст з м. Чернівці Геннадій Геков. Він представляє групу жителів, які виступили з позовом до ПАТ «Чернівцігаз». Але співробітники монополіста намагалися фізично вплинути на цих споживачів, вдалися до глузування та знущань.

Вони ладні на все, аби не виконувати рішення Верховного Суду, який зобов'язав газорозподільчі компанії безкоштовно встановлювати лічильники в квартирах.

26 осіб подали позов проти ПАТ «Чернівцігаз» і ТОВ «Чернівцігаз Збут». Вони вимагають визнати незаконними рішення ПАТ «Чернівцігаз» про нарахування обсягів спожитого газу кожному з позивачів за показаннями загальнобудинкових вузлів обліку і відмову в установці індивідуальних лічильників в їх квартирах за рахунок ПАТ. А до установки вимагають зобов'язати газівників визначати норми спожитого кожним позивачем природного газу тільки за приписами постанови КМУ № 203 (зі змінами).

На перше судове засідання 3 грудня 2018 року представники «Чернівцігазу» просто не з'явилися. Прийшовши на друге, газівники намагалися затягнути підготовче провадження у судовому процесі ще на місяць. Представнику позивачів А.Г. Гекову вдалося переконати суд закрити підготовче судове провадження і перейти до розгляду справи по суті. Також суд зобов'язав ТОВ «Чернівцігаз Збут» надати до наступного засідання повну і достовірну інформацію про оплату 26 позивачами нарахованих протягом 2017-2018 років платежів за показниками загальнобудинкових лічильників.

Треба зауважити, що через штучно нараховані борги люди втратили можливість отримувати субсидії.

Кожному з позивачів необхідно було отримати довідку про справну оплату за газ ще до наступного засідання суду, призначеного на 09.02.2019 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Облгази" Фірташа заборгували мільярди гривень: парламент має припинити цей саботаж жорсткими рішеннями, - Бурбак (відео)

Цю довідку, згідно з типовим договором про постачання газу та законами України, співробітники газорозподільчої компанії зобов'язані були надати в письмовому вигляді негайно. Для отримання довідок всі позивачі, в основному люди похилого віку, 70-75 років, домовилися зустрітися перед входом в інфоцентр ГРК 2 січня. Коли вони збиралися увійти в приміщення, звідти вийшов чоловік років сорока, який спочатку в грубій, а потім нецензурній формі почав кричати «Чого ви сюди прийшли? Ми не установлюємо індивідуальні лічильники! Йдіть звідси в інше місце...».

Як виявилося, таким чином спілкувався зі споживачами начальник інфоцентру Мотовилін Д.І. Представник позивачів Геннадій Геков намагався зафіксувати ці дії на відео. Мотовилін кинувся на нього, намагаючись вирвати дорогу камеру, кричав і ображав. Тільки допомога інших позивачів не дозволила йому фізично розправитися з Гековим. Той змушений був викликати поліцію.

Коли люди все ж таки увійшли в приміщення інфоцентру, їм відмовили у видачі довідок, виставивши додаткові умови їх отримання. Від кожного позивача зажадали написання письмової заяви на отримання довідки, обіцяючи розглянути їх протягом місяця. При цьому зал прийому був практично порожній, оператори нудьгували за столами. Таким чином газівники намагаються перешкодити проведенню наступного засідання, призначеного на 1 лютого. У залі при цьому перебували близько 10 охоронців, можливо, зібраних з інших об'єктів, які насміхалися над людьми і ображали їх, погрожували розправою Г. Гекову, вимикали і вмикали світло в залі.

Ці дії задокументовані, Г. Геков подав заяву на ім'я начальника Чернівецького відділу поліції з вимогою внести в ЕРДР відомості про скоєння злочинів, передбачених ч. 1 ст. 345 1, ч. 1 ст. 350 КК, ст.173 КУпАП. Вже внесені до реєстру відомості по ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу. Цинічнім нападам представників монополіста на споживачів-пенсіонерів, які вимагають тільки дотримання своїх прав, потрібно дати правову оцінку.

Про хід цієї справи будемо розповідати й надалі.

Якщо Вам відомі факти про незаконні дії монополістів, повідомляйте в Редакцію сайту «Верховенство права».

Джерело: http://verhovenstvo.com/view/15914

1