«Спецслужби» фейкового Придністров’я намагалися завербувати буковинця (ЕКСКЛЮЗИВ)

«Спецслужби» фейкового Придністров’я намагалися завербувати буковинця (ЕКСКЛЮЗИВ)

25.09.2018, 20:26

У червні минулого року буковинець Юрій (ім’я змінене – авт.) разом зі своїми знайомими запланував собі відпочинок у Одесі. Бажання поніжитися на сонечку та  скупатися в морі були настільки сильними, що друзі вирішили скоротити собі шлях і поїхати мікроавтобусом через територію Молдови. Першим на маршруті був пункт пропуску невизнаного територіального утворення «Придністровська Молдавська Республіка» у місті Бендери, але там мандрівників змусили тривалий час чекати, «відтягуючи» оформлення виїзду за межі т. зв. «ПМР». Юрій висловив своє невдоволення цією ситуацією старшому прикордонного наряду. Далі події розвивалися стрімко і непередбачувано. З приводу нібито конфліктної ситуації прикордонники викликали співробітників поліції т. зв. «ПМР», які наділи на Юрія кайданки та забрали до відділку, куди згодом прибув співробітник т. зв «МДБ ПМР» і в супроводі прикордонника доставив затриманого до прикордонної комендатури та відібрав у нього пояснення «за фактом вчинення хуліганських дій у прикордонному пункті пропуску».

Після цього Юрія знову повернули до відділу поліції і, після оформлення його затримання на 72 години, помістили до витверезника. Через дві доби двоє співробітників т. зв. «МДБ ПМР» відвезли затриманого до прикордонної комендатури м. Бендери, де влаштували детальний допит. Їх цікавили біографічні дані Юрія, родинні зв’язки, місця роботи, характер діяльності в Україні. Також представники «спецслужби» т.зв. «ПМР» намагалися отримати інформацію про наявність і функціонування за місцем проживання потужних об’єктів господарювання, про очільників та представників органів місцевої влади, спеціальних і правоохоронних структур та їх оточення. Прискіпливо цікавилися вони чисельністю та керівним складом прикордонних підрозділів, а також діяльністю політичних сил і рухів та як вони представлені в органах державної влади й місцевого самоврядування. При цьому представники т. зв. «МДБ ПМР» намагалися залякати чоловіка та погрожували затримати на довший термін, якщо той  відмовиться надавати інформацію, та запропонували співпрацювати на конфіденційній основі - вимагали з’ясовувати і передавати інформацію про органи державної влади й місцевого самоврядування та прикордонні підрозділи, які діють на території Новоселицького району Чернівецької області.

Юрій, перебуваючи під психологічним тиском, погодився на таку співпрацю, однак жодного завдання на шкоду національним інтересам України фактично не виконав. Чоловік написав добровільну заяву до СБУ про свій зв’язок з представниками іноземної спецслужби.

«Громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно звернувся до СБ України, - розповіла речник Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області Леся Федоренко. – Тому, враховуючи добровільну заяву цього буковинця, згідно з ухвалою Шевченківського районного суду м. Чернівців його від кримінальної відповідальності звільнено й зареєстроване кримінальне провадження закрито. Разом із тим СБУ рекомендує громадянам України уникати перетину кордонів невизнаних територіальних утворень, а в разі виїзду до Російської Федерації та Республіки Білорусь обов’язково стати на консульський облік у дипломатичній чи консульській установі України для швидкого реагування на можливі порушення прав людини».

Іван Сторожук

1