Сьогодні у буковинських боліт - свято!

Сьогодні у буковинських боліт - свято!

03.02.2016, 01:36

Всесвітній день водно-болотних угідь – 8000 га за 10 років

 За останнє десятиліття Всесвітній фонд природи WWF разом з партнерами  відновили більше 8000 гектарів водно-болотних угідь у Східній та Центральній Європі. В Україні за ці роки були відновлені 2 острови в Дельті Дунаю та болото на Закарпатті. До секретаріату Рамсарської конвенції WWF подав на розгляд 19 водно-болотних угідь України, які мають велику природну цінність та заслуговують на охорону.

 2 лютого – в день прийняття конвенції про водно-болотні угіддя у іранському місті Рамсар (так званої Рамсарської конвенції) – щороку святкується Всесвітній День водно-болотних угідь. Водно-болотні угіддя (ВБУ) вражають багатством біорізноманіття, пом’якшують негативні впливи кліматичних змін та захищають мільйони людей по всьому світу від повеней та підтоплень. Вони також очищують нашу воду, дають нам їжу, дрова та біомасу, та забезпечують нас зонами для відпочинку і роботи.

 На жаль, у Дунайсько-Карпатському регіоні за останні 150 років понад 80 відсотків водно-болотних угідь було втрачено разом з усіма їх перевагами через навігацію, поширення гідроелектростанцій, видобування піску та щебеню на річкових наносах та будівництво дамб.

 Як Всесвітній фонд природи захищає водно-болотні угіддя?

 Дунайсько-Карпатська програма Всесвітнього фонду природи, в межах якої WWF працює і в Україні, зберігає та відновлює ВБУ у Східній та Центральній Європі.

 За останні 10 років Всесвітній фонд природи разом з партнерами безпосередньо відновили більш як 8000 гектарів водно-болотних угідь та сприяли відновленню ще більшої площі завдяки роботі з урядовими установами.

 Наприклад, в Україні були відновлені два острови на Дунаї – Єрмаков та Малий Татару, а також болото «Чорне багно» на Закарпатті. Розроблена Транскордонна стратегія кліматичної адаптації Дельти Дунаю. У Вилковому запущена лінія з переробки відходів очерету на біомасу, що може використовуватися для опалення будинків. Вже багато років проводиться широка інформаційна та природоохоронна робота у цьому напрямку.

 Богдан Проць, координатор з природоохоронної роботи WWF в Україні, коментує: «Людина протягом останніх 60 років інтенсивно осушувала болота та плавні, щоб збільшити площу орних земель для власних потреб. Але наслідки були протилежними. Сталий ресурс водно-болотних угідь вже вичерпується. Майбутнє можливе лише за їх відновлення та сталого використання. Україна зобов’язана дбати про свої природні багатства. В Україні вже є 33 ВБУ, визнані Рамсарською конвенцією.  Ми допомогли оновити інформаційну базу по цих угіддях, з новими даними про види, цінність ВБУ тощо. В даний момент WWF працює з Секретаріатом конвенції та Мінприроди України щодо надання відповідного статусу та міжнародного значення ще 19-ти водно-болотним угіддям України загальною площею біля 60 000 га. Це, наприклад, витоки річки Прут, печера Дружба, долина Нарцисів, болото Надсяння та інші».   

 Щодо найближчих планів в Європі – в Австрії, Угорщині, Хорватії, Сербії, Румунії та Болгарії WWF в партнерстві з компанією Кока-Кола до 2020 року планують відновити понад 5300 гектарів водно-болотних угідь. Ця робота включатиме повторне зариблення річок, усунення бар’єрів для міграції риб, відновлення заплав Дунаю, повернення аборигенних видів та багато іншого. 

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Катерина Куракіна,

Менеджер зі зв’язків з громадськістю WWF в Україні

1