На Буковині одразу три церковні громади провели збори прихожан для переходу до Православної церкви України: поліція забезпечила порядок (ОНОВЛЕНО)

На Буковині одразу три церковні громади провели збори прихожан для переходу до Православної церкви України: поліція забезпечила порядок (ОНОВЛЕНО)

28.01.2019, 09:19

27 січня на Буковині одразу три церковні громади проводять збори прихожан для вирішення питання переходу до Православної церкви України. Щоб зібрання відбулися виключно у правовому полі, поліцейські заздалегідь розпочали підготовку до їх проведення.

У Чернівецькій області церковна громада села Васловівці Заставнівського району одноголосно підтримала рішення про перехід місцевої церкви Успіння пресвятої Богородиці з підпорядкування колишньої УПЦ МП до Православної церкви України.

Як повідомляє molbuk.ua, відповідне рішення парафія прийняла сьогодні на зборах 194-ма голосами мешканців села. Голосів "проти" та "утримався" не було. 

За словами сільського голови Васловівців Ольги Вінничук, збори щодо переходу церкви до ПЦУ відбулися у приміщенні школи, натомість прихильники колишньої УПЦ МП відмовились прийти на це засідання, залишившись у церкві. Також на збори не прийшов і священик.

Рішення про перехід храму з підпорядкування колишньої УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України на зборах підтримала  церковна громада села Ясени Сторожинецького районуПро це повідомляє телеканал ТВАЗазначається, що 149 членів церковної громади храму Покрови Пресвятої Богородиці одноголосним рішенням підтримали перехід до Православної Церкви України. Священика на зборах громади не було.

Рішення про перехід церкви Архистратига Михаїла з підпорядкування колишньої УПЦ МП до Православної церкви України сьогодні також ухвалила церковна громада села Задубрівка Заставнівського районуЯк повідомляє molbuk.ua, відповідне рішення було ухвалене сьогодні на зборах громади 158-ма голосами селян. "Проти" та "утримався" не проголосував ніхто.

За словами депутатки Чернівецької облради Світлани Масловської, збори пройшли спокійно, усі присутні на зібранні мали можливість висловитись з приводу переходу церкви до ПЦУ. 

"Всі підтримали перехід до Православної церкви України, адже дітей необхідно виховувати за іншими моральними цінностями. Також збори ухвалили рішення про обрання "церковної двадцятки" – іншими словами, парафіяльної ради. Доручили наступної неділі парафіяльній раді вирішити питання щодо передачі ключів та майна. Окрім того, присутні на зборах парафіяни проголосували за звернення до митрополита Чернівецького і Буковинського владики Данила, щоб він надав пасторську опіку для храму Архистратига Михаїла", - повідомила у коментарі кореспонденту molbuk.ua Світлана Масловська.

Водночас настоятель храму отець Леонід Делікатний заявив про незаконність цих зборів.

"Насамперед можу сказати, що ці збори були незаконними. Прихожани передали перед Службою Божою мені запрошення на ці збори. Я їм пояснив, що відповідний закон про перехід церкви у підпорядкування ПЦУ ще не підписаний, я їх не визнаю законними. Я на ці збори не йшов. Тому, хай приймають що хочуть і як хочуть – хай вони що хочуть думають, але вони цього робити права не мали", - повідомив священик у коментарі кореспонденту molbuk.ua.

Безпеку учасників зборів забезпечували працівники місцевих відділків та обласного управління Нацполіції. Як і напередодні, так і під час самих зібрань, правоохоронці постійно спілкувалися із представниками різних конфесій. Вірянам повідомили про заходи, які проводить поліція для забезпечення публічної безпеки та правопорядку, недопущення правопорушень на релігійному ґрунті та роз’яснили передбачену законом відповідальність за порушення публічного порядку.

 Щоб попередити будь-яке протиправне діяння, поліцейські посилено патрулювали території поблизу культових споруд і місць проведення зборів парафіян.

 Ситуаційний центр ГУНП координував роботу підрозділів по забезпеченню публічної безпеки під час зборів, опрацьовував інформацію про перебіг заходів, організовував реагування на повідомлення, пов’язані з проведенням цих зібрань.

 Під час зборів парафіян у селі Васловівці на Заставнівщині до поліції звернулася кореспондентка одного із чернівецьких інтернет-порталів та заявила про перешкоджання її журналістській діяльності з боку вірян. Наразі працівники Заставнівського відділення поліції перевіряють отриману інформацію. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.

 За результатами зборів усі три церковні громади ухвалили рішення про перехід із підпорядкування Українській православній церкві Московського патріархату до Православної церкви України.

 Завдяки скоординованій роботі поліції збори вірян відбулися без порушень публічного порядку.

Напередодні зборів парафіян правоохоронці провели низку зустрічей із представниками релігійних громад. Працівники поліції проінформували вірян про необхідність суворого дотримання прав громадян на свободу світогляду та віросповідання, а також недопустимість правопорушень на релігійному ґрунті.

 Керівництво Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області провело інструктаж особового складу, який охороняє публічну безпеку та порядок під час проведення зборів церковних громад. Поліцейських вкотре проінформовано про виключно толерантне ставлення до громадян, дотримання прав і свобод кожної людини, незалежно від політичних, релігійних чи інших переконань.

 «Кожен працівник поліції повинен бути ввічливим і тактовним, переконливо викладати свої вимоги та зауваження і ні в якому разі не допускати дій, що можуть образити честь і гідність громадян», – наголосив під час інструктажу начальник Управління превентивної діяльності Святослав Кішлар. – «Пам’ятайте, що в діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за етнічним та соціальним походженням, майновим станом, релігійними чи іншими переконаннями».

 Для більшої ефективності роботи правоохоронців під час масових заходів, у обласному управлінні Нацполіції розроблено спеціальну пам’ятку, в якій чітко розписано весь алгоритм дій поліцейських під час охорони громадського порядку, спілкування з громадянами, у тому числі представниками релігійних громад і журналістами.

Фото за посиланням https://goo.gl/XxsrBM

  Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

1


КОМЕНТАРІ (1)

А хіба През ухвалений В. Р. Закон ще не підписав? Та, власне. чи має це вирішальне значення, якщо громада хоче перейти?! ОЧевидно, московити  змінюють тактику шляхом ігнорування зборів. Скажуть, молилися в той час у церкві і т д.

avatar

Антон

27 січня 2019 21:13