Швейцарська письменниця Ільма Ракуза приїхала у Чернівці з автобіографічним романом 'Море моря'

Швейцарська письменниця Ільма Ракуза приїхала у Чернівці з автобіографічним романом "Море моря"

07.09.2015, 01:30

Письменниця Ільма РАКУЗА приїхала на фестиваль з автобіографічним романом "Море моря", який вийшов у чернівецькому видавництві "Книги – ХХІ", перекладений українською мовою.

- Тут багато про мене, про моє становлення як людини, - розповідає письменниця. - Мій перекладач невипадково називає цей роман романом гартування. Мені дуже приємно, що є нагода представити свою книгу українською і що її більше людей прочитають. 

У Чернівцях поети читали вірші на кладовищі (ФОТО)

У Чернівцях поети читали вірші на кладовищі (ФОТО)

А ось що каже Ільма Ракуза про фестиваль, війну та наше місто:

"Я вже другий раз на фестивалі у місті, яке традиційно було таким багатомовним, багатокультурним. Мені подобається, що тут збирається так багато різних людей, подобається, що тут є можливість молодим поетам вступити у такий багатогранний культурний діалог.

На жаль, фестиваль працює у ситуації війни. Поети змушені заговорити про політику. Мене надзвичайно вражає сам факт війни у наш час. Майдан настільки гарні розпочав зміни у вашій країні. Я можу лише сказати, що з усіх сил бажаю мирного і щонайближчого вирішення цієї ситуації за допомогою міжнародної спільноти, політиків, які би мали допомогти. Сподіваюся, що наступний фестиваль уже відбудеться у мирний спокійний час. Останній раз, коли я висловлювалася про війну, це була війна у Югославії на Балканах. Мені дуже боліли ці югославські події, тому що у мене там дуже багато друзів. І часом я бачу паралелі між подіями в Україні і тодішніми подіями 90-их у Югославії. Я в жодному разі не бажала б українцям долі Югославії, тому що кожна війна, кожне таке потрясіння означатиме цілі скалічені покоління, поки нація оговтається. Я не пишу про це, але коли відбуваються дискусії, а вони часто є, завжди беру бік України і виступаю на її захист. 

На Буковині відчувається, що недалеко Південь, це справді південний край. Мені подобаються маленькі будиночки з садами довкола них, з гарними квітниками. І люди тут світлі, гарні".

Джерело: molbuk.ua

1