ШКОЛЯР, ЯКИЙ ПОМЕР НА УРОЦІ ФІЗКУЛЬТУРИ, РІС БЕЗ МАМИ

ШКОЛЯР, ЯКИЙ ПОМЕР НА УРОЦІ ФІЗКУЛЬТУРИ, РІС БЕЗ МАМИ

19.10.2011, 21:06

Мама школяра, який раптово помер під час здачі нормативу на уроці фізкультури, перебувала на заробітках за межами України. А сам він жив і виховувався у тітки. Як повідомив прокурор Чернівецької області Петро Коваль, трагедія трапилася у вівторок, 18 жовтня, близько дев'ятої години ранку. На уроці фізкультури учні складали норматив з бігу на дистанцію 60 метрів. Пробігши 50 метрів, учень восьмого класу Хряцьківської ЗОШ (Герцаївський район) М.М.М. 1997 р.н. помер прямо під час уроку. Чергову частину Герцаївського райвідділу міліції про смерть дитини повідомив черговий райлікарні, куди учня було доставлено о 9.30 вже без ознак життя. Для з'ясування всіх обставин справи і огляду місця події до школи виїхали працівники обласної та районної прокуратури, працівники УМВС, управління освіти тощо. Всі документи, пов'язані з цим випадком, вилучені слідчим. Було призначено судово-медичну експертизу, яка дасть остаточну відповідь про причину смерті школяра.

Наразі встановлено, що хлопець і раніше мав проблеми з серцем. (З районної лікарні вилучили його медичну карту). За станом здоров'я він повинен був відвідувати спеціальну групу зі значним зниженням фізичного навантаження. Водночас обов'язкового щорічного медично-профілактичного огляду, як того вимагають постанова Кабміну, наказ МОЗ, службова інструкція, він не проходив. Попри це до уроку фізкультури учня все одно допустили. Перевіркою також встановлено, що медичне обстеження не пройшов не тільки він один. Багато дітей займалися на уроках фізкультури у загальній групі без лікарського висновку про стан їхнього здоров'я. Під час перевірки встановлено, що з метою уникнення відповідальності в журнали заднім числом вклеїли аркуші з інформацією про поділ класів на групи для занять фізкультурою.

За даним фактом прокуратурою області спільно з слідчим відділом УМВС ухвалено рішення про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.137 ККУ. Справа перебуває на особистому контролі у прокурора області та в Генпрокуратурі України. Йдеться про несумлінне та недбале ставлення до професійних і службових обов'язків педагогічних працівників ЗОШ с. Хряцка Герцаївського району Чернівецької області щодо охорони життя та здоров'я неповнолітнього М., що спричинило його смерть. Санкція статті передбачає міру покарання до 4 років обмеження волі, або до 3 років позбавлення волі  та права обіймати певні посади.

 

"Діям кожного керівника і педагогічного працівника цієї школи буде дана належна правова оцінка", -  пообіцяв прокурор області Петро Коваль. Водночас він погодився, що зводити усе тільки до халатності працівників школи не можна. Питання також є до всієї системи медичного обслуговування населення, освіти. "У сукупності – всі винні, всі недопрацювали. Інакше дитина залишилася б живою. Звісно, для проходження медичного обстеження мають бути створені належні умови, - підкреслив прокурор області. – Якщо в якійсь лікарні дітям відмовлять в обстеженні, або виникнуть якісь перепони, прошу звертатися особисто до мене". Саме тому  Петро Коваль розпорядився негайно розпочати перевірку всіх шкіл області з метою комплексного дослідження проблеми і недопущення подібних випадків у майбутньому.

 Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"

Фото Вадима Пелеха