Ще раз про зелений ринок, що офіційно є 'Верхнім', і навколо нього

Ще раз про зелений ринок, що офіційно є "Верхнім", і навколо нього

27.05.2014, 12:10

Як я й обіцяв знову подаю деякі матеріали про ринок «Верхній». Я вдячний тим людям, які прокоментували мій перший допис та тим хто особисто мені сказав те, що сказав. Я отримав також досить цікавого матеріалу і під час особистого спілкування і по телефону. Від знайомих і не дуже, але не байдужих мешканців нашого краю.

Я не можу й не маю бажання вмішуватись у діяльність будь-якого суб’єкта підприємницької діяльності. Але те, що я побачив на власні очі й почув від інших дає привід задуматись.

По перше — стан проходів та проїздів. Він жахливий, навіть трохи ще гірший. Продавці сидять хто на чім і хто де. Таким ж порядком розташовується й товар. Навіть легенький вітерець піднімає пилюку, яка щедро покриває продукти й інший крам. Ніхто з цим лихом не бореться. Та й навіщо? Воно ж не впливає на прихід фінансів? Ні. То ж все гаразд.

Хоча я знайшов на сайті www.vsemisto.info досить цікаву інформацію. Як пише джерело наш ринок «верхній», це - Зеленый рынок в Черновцах. Что приятно, часть, все таки, нашла выход на Европейский рынок, где ценят качество. А часть - просто вывозит свою продукцыю на оптовые "зелёные" рынки, которые есть в большых городах, в том числе в Черновцах. В этом городе раз в неделю в воскресенье ночью приежджают фуры с сельськохозяйственнымы товарами, и предлагают свою продукцыю оптом большими партиями. Часть продавцов остается и на другие дни, но торговля уже не та, что в воскресенье. Вообще, этот "Зеленый" рынок в Черновцах известный на всю Украину.

А може це хтось інший? Знову — ні. Официальное название - рынок "Верхний".

Адресс рынка: ул. Зеленая, 6А, повідомляє все те ж джерело. Значить можемо? Більше того, навіть уміємо. Про це свідчить і публікація на сайті molbuk.ua/chernovtsy_news/48970-na-rinku-torguyut-clodobovo.htmluyut-clodobovo.html.

У Чернівцях на продуктовому ринку торгують цілодобово

Овочами та фруктами на ринку Верхній на вулиці Зеленій у Чернівцях торгують і вдень, і вночі. На "Зеленому" (так чернівчани називають ринок), – розпал сезону.

Північ, а на ринку ввімкненні прожектори, ходять покупці, закуповуючи товар. Городиною торгують з машин. Продавці збираються подекілька то біля однієї, то біля іншої машини. Дехто облаштував собі місце в машині між капустою чи помідорами й спить.

Гуртовики приходять о третій-четвертій ночі. Найбільше їх приїжджає в середу-четвер. У цей день закуповуються гуртовики з гірських районів. Тоді активно йде торгівля.

Це було і було ще недавно. Але щось сталось із ринком і ось появилась перша ластівка — про ринок заговорили в іншому ключі. Я в цьому не винен. Чесно признаюсь.

Один із наших часописів розмістив матеріал. «Ринок на Зеленій опустився нижче плінтуса…». Це відбулося 06.07.2012, о 10:37 год. (http://www.chas.cv.ua/index.php?newsid=5897).

Ось що було у цій публікації: «У Чернівцях ринок на вулиці Зеленій став недоступний для людей – ні для тих, хто торгує, ані для покупців – яма на ямі, водії псують автомобілі, а людям з особливими потребами годі й думати, аби туди потрапити, - крик душі чернівчанина, інваліда 1 групи, Петра Олексійовича Савчука з вулиці Залозецького. – Раніше я міг відвідати цей ринок та купити за доступною ціною овочі, фрукти, яйця, молочні та інші продукти. Зараз без сторонньої допомоги несила навіть зрушити з місця – так ось влада піклується про інвалідів. До всього, на ринку від тамтешніх «умов» потерпають всі: у нинішню спеку ніде напитися води, ніде й перекусити, бо ресторанчик, у котрому завжди були доступні ціни на обіди, зараз взагалі зачинений. Особливе питання – платний туалет, люди нарікають на постійний там сморід та антисанітарію. Це не базар, а стихійне лихо якесь. Я не міг проїхати візком та проклинав усіх, хто не хоче зробити це місце людським. Складається враження, що такий безлад чиниться навмисно, бо ж містом вже ширилися чутки, що цей базар невдовзі перетвориться на розважальний комплекс. А навіщо нам ті розваги? Дайте можливість одним людям купити, що потрібно, за нормальними цінами, а іншим продати, бо скільки вже можна будувати тих розважальних комплексів? Я думав, що цей ринок перебуває у комунальній власності та поскаржився до міської ради. З’ясувалося, що він перебуває в оренді, тобто господар – приватний підприємець. А коли так, то, на мою думку, таких підприємців треба гнати звідти та віддавати землю в оренду іншим, достойнішим: а то виходить, що гроші дере, а вкладати не хоче…»

Юрист ринку «Верхній» Лариса Продан:
Ринком зараз опікується не приватний підприємець, а юридична особа, якій надано земельну ділянку для організації продовольчого ринку. Ми робимо там час від часу ямковий ремонт, але людям хіба можна догодити? Та й як можна вкладати великі кошти, якщо то не наша власність?

Начальник управління інвестицій та розвитку споживчого ринку департаменту економіки Чернівецької міської ради Руслана Сідляр:

- Нині цей ринок і справді є дещо проблемним для нашого міста. Судова тяганина за землю триває не один рік. І господарі не знають, чим закінчаться суди. З’ясувалося, що там частину землі хтось свого часу викупив, а частина перебуває в оренді. Ресторан також орендує землю. Однак це не означає, що міська рада не звертає уваги на діяльність приватної структури. Відбулася координаційна рада з розвитку ринку, і проблемні питання вирішувалися також. Стосовно «Верхнього» - департамент економіки вже рекомендував належно облаштувати там заїзд. Люди звертаються також і до нас – є маса зауважень, листів. Щотижня хтось з працівників департаменту буває на цьому ринку, бо доводиться боротися ще й зі стихійною торгівлею. Зараз хоч відрадно, що суб’єкт господарювання, котрому ринок належить, розробив план розвитку та передбачив ремонт. Ми працюємо, аби ринки перетворилися на більш сучасні, однак все впирається у кошти. Та питання, з яким звернувся ваш читач, триматимемо на контролі.

До речі, це питання так з «контролю» і не зірвалось. Крепко, мабуть, тримают. І працюють, і перетворяють ринки у зовсім сучасні. Але щось впирається і дуже впирається.

Окрім цього є й ще декілька цікавинок. Це якісь ще маленькі мікрориночки на території ринку, де різні люди збирають мзду із торгівців та досить великий ринок навпроти цвинтарю. Хто до цього додумався, не знаю, а, якщо узнаю, то повідомлю... Де правда? Хто знає? Мабуть знають, але чи скажуть.

Іван Білик

1


КОМЕНТАРІ (2)

за жопу та яйка брати треба тих хто там деребанить роками!!!! де міліція? де прокуратура? де СБУ?

 

avatar

де всі правоХРЕНітілі?

27 травня 2014 09:46

Всі ринки Чернівців треба зробити комунальними підприємствамми. Тоді дійсно кошти будуть надходить в міську казну, а не по кишеням пройдихвістів.

avatar

Чернівчанин

27 травня 2014 13:29