Сергій Власенко прийде завтра на сесію Чернівецької міської ради

Сергій Власенко прийде завтра на сесію Чернівецької міської ради

29.11.2017, 21:31

Голова Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України Сергій Власенко візьме участь у роботі сесії Чернівецької міської ради 30 листопада 2017 року.

Про це народний депутат України повідомив в коментарі кореспонденту BukNews.

- Про те, що у Чернівцях відбудеться сесія з питанням про обрання секретаря міської ради в порядку денному я довідався тільки сьогодні, коли прилетів до вас, - сказав Сергій Власенко. -  Скоріше за все, 99,9 відсотка, що я завтра буду на сесії. Було б неприродно, якби я, як голова профільного комітету, маючи це питання на контролі, не прийшов би на сесію, знаючи що це питання буде розглядатися.  Оце було б неприродно! Але сказати, що це мета мого приїзду, точно не можна. Ми з партійною організацією достатньо довго узгоджували наші графіки роботи, щоб я міг провести на Буковині три дні.

- У парламенті зареєстровано декілька постанов, які стосуються роботи Чернівецької міської ради. І щодо якихось наслідків цієї роботи, - продовжив Сергій Власенко. По-друге, абсолютно точно, що у нас на розгляді в Комітеті перебуває лист міського голови пана Каспрука з його баченням ситуації. Звичайно, це питання є важливим. Чернівці – це обласний центр, столиця Буковини. Ми в Комітеті виконали всі законні процедури, звернулися до всіх необхідних державних органів і отримали від них відповіді. Комітет також прийняв рішення про те, що не можна керуватися політичними мотивами, а необхідно вивчити це питання з точки зору законності. Відтак рішенням Комітету була сформована робоча група, яка повністю опікувалася цими питаннями. Я вважав за необхідне не увійти до складу цієї робочої групи, те саме я порадив зробити деяким народним депутатам від «Народного фронту». Оскільки йшлося про те, що низка представників політичних сил беруть участь у цій ситуації, я вважав і вважаю, що представники цих політичних сил точно не повинні очолювати робочу групу і навіть входити до неї. Я висловив свою думку, що в даному випадку  йдеться про очевидний конфлікт інтересів. Неправильно, коли присутній такий конфлікт,  брати участь у роботі групи, яка намагається його розв’язати. Щиро радий, що Микола Трохмович Федорук прислухався до цієї думки.  Робочу групу очолив представник БПП Сергій Кудлаєнко. Він займався організацією роботи – я туди не втручався, участі у засіданнях не брав. Знаю лише, що таких засідань було як мінімум два. Туди запрошували ваших депутатів. Знаю це, бо підписував відповідні листи. Запрошували голів фракцій, вони приїздили, висловлювали свою позицію з цього приводу. І ми заслухали первинний звіт робочої групи. Це ситуація на сьогодні.

Сергій Власенко також прокоментував тривале протистояння між депутатським корпусом і Чернівецьким міським головою

- Мені завжди здавалося, що ключовою фігурою в роботі міської ради все-таки є міський голова. Саме міський голова є тією людиною, яка повинна знаходити шляхи розв’язання всіх конфліктів у раді, - сказав Сергій Власенко. - Вибачте за порівняння, але якщо взяти парламентський комітет, який я очолюю, у ньому працюють п’ять представників Блоку Петра Порошенка, чотири представники від «Народного фронту», двоє, включно зі мною, від «Батьківщини», два від «Самопомочі», по одному від «Волі народу», «Відродження», «Опозиційного Блоку»… У мене, як у представника «Батьківщини», немає своєї партійної більшості в Комітеті, на яку я міг би опертися, продавлювати якісь свої рішення. Ми реально  шукаємо порозуміння в тих питаннях, які належать до відання нашого комітету, якісь компромісні рішення. Так, компроміс мало коли задовольняє усіх, бо при його досягненні кожен повинен зробити крок назад.  Але це все одно набагато краще, ніж не отримати ніякого рішення. Свого часу ми мали серйозні дискусії під час обговорення законопроекту про державну службу, про службу в органах місцевого самоврядування, повірте були шалені дискусії, лунали різні точки зору, але ми знайшли у собі сили і мужність організуватися так, що це була реальна професійна дискусія.

- Тому я вважаю, що будь-який міський голова повинен організувати роботу ради у такий спосіб, щоб забезпечити оцей ділог між політичними групами, представленими у міській раді, забезпечити нормальну роботу міської ради. Наведу такий приклад. В попередній каденції  Львівської міської ради у мера Андрія Садового не було своєї більшості.  Зрозуміло, що під час розгляду деяких питань мер і депутати точно не були політичними друзями. Але Андрій Іванович зміг організувати роботу в такий спосіб, що там не було такого конфлікту. У нього секретар був від «Свободи», але робота не зупинялася. Тому я думаю, що у вирішенні цього конфлікту величезною є роль міського голови. Перший, хто за це відповідає – це міський голова. За законом, за традицією саме мер організовує роботу відповідної міської ради, - підсумував Сергій Власенко.   Звичайно, не буває конфліктів, в яких винна тільки одна сторона. Напевно, і депутати не докладають всіх зусиль, щоб цей компроміс знайти. Але, я ще раз підкреслюю, на моє переконання, вирішальною тут має бути роль міського голови.

Офіційна мета приїзду голови парламентського комітету на Буковину - підготовка Чернівецької обласної організації партії «Батьківщина» до наступного раунду виборівв обєднаних територільних громадах.

- 24 грудня відбудеться четвертий раунд виборів в об’єднаних територільних громадах. Як людина, яка в партії «Батьківщина» курує роботу партійної організації в Чернівецькій області, приїхав до Чернівців, щоб поспілкуватися з кандидатами від нашої політичної сили, - розповів Сергій Власенко. - Зустрічаюся як з кандидатами на посади голів ОТГ, так і з кандидатами у депутати територіальних громад. Сьогодні вже мав кілька таких зустрічей з нашими активістами. З гордістю можу стверджувати, що у перших трьох «Батьківщина» впевнено перемогла. З-поміж кандидатів у депутати, які балотувалися до ОТГ і висувалися від політичних партій, майже тридцять відсотків тих, хто врешті стали депутатами, це  представники «Батьківщини». 

1