Селище моє, мій дивосвіт - колисочка подій: Глибока відгуляла 580-річчя (+ВІДЕО)

Селище моє, мій дивосвіт - колисочка подій: Глибока відгуляла 580-річчя (+ВІДЕО)

03.07.2018, 13:36

Минулий тиждень відзначився цілим рядом заходів, присвяченим 580-ій річниці Глибоки. Ювілей селища - завжди хвилююча подія для його мешканців. Це свято всіх, хто тут народився і виріс, хто приїздив колись, щоб залишитися назавжди в краю з особливим колоритом, традиціями і славною історією. Нині Глибока розвивається, стає комфортнішою для проживання, зростає культурний потенціал. І все це завдяки щирості, працездатності, оптимізму, наполегливості та підтримці її керівників та мешканців.

Ввели в обіг нові поштові марки

Святкування розпочали з презентації поштової марки у відділенні „Укрпошти” Глибоки. В урочистому погашенні марки взяли участь директор Чернівці УкрПошта Ярослав Цюпак, голова райради Петро Панчук, голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк та почесні гості. Вони також поставили свої підписи на погашених конвертах, які надалі залишаться у краєзнавчому музеї селища. Як зазначив Ярослав Цюпак, погашення здійснювалось спеціальним календарним штемпелем, випущеним саме до 580 річниці з дня першої згадки про Глибоку. „На марці відображені найвизначніші місця нашого селища: духовні храми, центри економічного розвитку, пам’ятники. Марка має право на обіг”, — мовив Григорій Ванзуряк.

Вперше звернення молодої генерації Глибоки прозвучало на сесії

Того ж дня відбулась урочиста 39 сесія VII скликання Глибоцької селищної ради, яку розпочав районний хор працівників культури піснею про Глибоку. Відкрив і вів сесію голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк. У роботі взяли участь поважні гості з Польщі, Румунії, Рівненської області (м. Дубно), народний депутат Григорій Тіміш, очільники району та поважні гості селища, з’явились депутати селищної ради від 21 по 27 скликання.

Першим питанням було затвердження звернення до глибочан світу від молодої генерації селища — випускників глибоцьких гімназії та ліцею. Звернення розміщене у соціальній Інтернет-мережі і, віримо, слова його автора — начальника відділу культури і туризму РДА Олени Рєпіної для багатьох, особливо тих, хто зараз в інших країнах, стануть безцінними:

„…Бо ми з одних криниць пили нектар,

Глибоцькі вулички вели нас в невідоме,

Бо рідний край — безцінний Божий дар:

Глибока кличе — приїжджай додому!...”.

Звучали зі сцени імена всіх керівників селища, секретарів селищної ради. За особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування та з нагоди ювілею селища вручались подяки. У вітальному слові депутат ВР України Григорій Тіміш мовив: „За роки моєї діяльності, як народного депутата, я постійно долучався до всіх ініціатив глибочан та по мірі можливості старався допомогти у вирішенні проблем, як окремих людей, так і громади в цілому. Хочу запевнити, що в майбутньому буде зроблено ще більше, адже до втілення найочікуванішої мрії жителів селища — проведення газу, залишилось небагато, і чергові 3 млн. грн. з держбюджету вже надійшли на рахунки. Після святкування ювілею можна вже продовжувати проводити відповідні роботи”. Також Григорій Іванович нагородив грамотою ВРУ за заслуги перед українським народом методиста районного методичного центру управління освіти Глибоцької РДА Надію Митранюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глибоці - 580 років! Григорій Тіміш пообіцяв продовження газифікації селища одразу після відзначення ювілею

Кабмін виділив чергових 3 млн. грн. на добудову підвідного газопроводу до Глибокої, що дасть можливість на 100 % газифікувати селище, - Тіміш

У святковий калейдоскоп „Глибоко! Тобі зізнаюся в любові” вплелися пісні про наше селище. Дует „Мелос” (Галина Семенюк-Сисолєтіна та Наталія Чернухіна) виконали нову пісню, слова і музику якої Галина Іванівна написала саме до 580-річчя, а Наталія вперше дебютувала на сцені грою на гітарі. Михайло Горбань та Олексій Юркевич виконали відому композицію „Я люблю Глибоку, як оту дівчину”. Пісні на слова Олександри Приходько-Возняк „Тут не кінець, початок України. Через Глибоку йде в державу путь” та „Вечірня Глибока” виконало сімейне тріо у складі Світлани Пожоги, Олени та  Світланки Грищук. Ми пам’ятаємо, як душевно і щиро злітав до неба неповторний голос Григорія Траф’юка, коли він виконував свої пісні. Цього разу пісню батька виконав син Петро Траф’юк.

А завершувала урочисту сесію підготовча група „Ізвораш” із танцем „Хостропець” - керівник-постановник - директор районного будинку творчості та дозвілля Роман Нагірний.

Прийняли рішення про створення товариства глибочан

А вже наступного дня відбувся круглий стіл „Глибока скликає друзів!” за участю делегацій міст-побратимів та найвидатніших людей Глибоки. Гостинно зустріли делегації Союзу українців в Румунії, міста П’ятра-Нямц, польських гостей з міста Нароль, друзів Глибоки з міста Орхей (Молдова). Також на гостину завітала делегація  міста Дубно (Рівненська область). Серед почесних гостей були: посол України у Греції, очільник Буковинського земляцтва в Україні Валерій Цибух, заступник мера міста Волочиськ Хмельницької області Олександр Васильченко, кандидат медичних наук, лікар-нейрохірург, головний куратор вертибрології Чернівецької області Олександр Карлійчук, народний герой України, голова спілки учасників АТО в Чернівецькій області, „кіборг” Донецького аеропорту Валерій Краснян, заслужена артистка України Анна-Дарья Андрусяк та багато інших знаних особистостей. Вели захід голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк та кандидат історичних наук, доцент кафедри економічної географії та екологічного менеджменту ЧНУ Олександра Чубрей.

Гостям представили доповідь про історію селища та Глибоцької Січі, розповіли про нашу землячку Домку Ботушанську. На завершення дійства прийняли рішення про створення товариства глибочан для всіх земляків, які розкидані по всьому світу.

За найсмачніший медівник — 10 тисяч гривень

Із веселими піснями, спортивними іграми та традиційним місцевим частуванням зустрічав глибочан та гостей селища центральний майдан у неділю. На святкування були запрошені народний депутат Максим Бурбак, голови Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, Глибоцької РДА Георгій Придій, районної ради Петро Панчук, мер міста-побратима Нароль (Польща) Станіслав Вош, депутат міста П’ятра-Нямц (Румунія) Василій Оату, голова районної ради міста Орхей (Молдова) Тудор Голуб, голова Союзу українців Румунії Віктор Григорчук, делегація комуни Киндешти Ботошанського повіту Румунії, голова Вашківецької міської громади Микола Перч, заступник мера міста Волочиськ Олександр Васильченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак поздоровив всіх глибочан з ювілеєм рідного селища

Іван Мунтян зізнався, що полюбив Глибоку відтоді, коли батьки ще малим хлопцем привезли його до селища

 Опісля підписання угод про співпрацю з містами-побратимами з Польщі та Молдови та покладання квітів до пам’ятників селища розпочався святковий концерт. У ньому взяли участь не тільки аматори Глибоччини, а також Вашківців.

Цьогоріч боротьба за головний приз конкурс „Глибоцький медівник” була нелегкою і вартісною. І справді, члени журі губилися між медівниками та кексами, узваром та медовухою, голубцями і начинкою. Однак, цьогорічним переможцем стало управління освіти Глибоцької РДА, яке отримало нагороду у розмірі десяти тисяч гривень. Загалом було дев’ять учасників. Тож, восьмеро отримали півтори тисячі гривень за участь.

Завершували відзначення 580-ї річниці Глибоки очікуваним виступом Андрія Рибарчука та феєрверками під вечірнім небом.

Лариса ДУЩАК.

Фото автора.

1