Самооборона натиснула на підприємця, щоб він повернув пам’ятник Тарасові Шевченку з Новодністровська до Сопошина?

Самооборона натиснула на підприємця, щоб він повернув пам’ятник Тарасові Шевченку з Новодністровська до Сопошина?

06.03.2014, 20:02

П’ятого березня 2014 року сопошинський пам’ятник Тарасові Шевченку, який зник ще наприкінці липня 2011 року, повернувся додому з Новодністровська Чернівецької області. Про це повідомляє Львівське Інформаційне агенство galnet.

Повернув скульптуру Шевченка підприємець Ігор Білан власним коштом. Зараз вона вже встановлена на тому ж місці, де стояла раніше, повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

Напередодні представники сопошинської громади та добровольці Жовківської сотні самооборони імені Дмитра Пелипа відвідали фермерське господарство «Клен» та наполегливо попросили його власника Ігоря Білана повернути пам’ятник Тарасові Шевченку до Сопошина, де він простояв понад 40 років. Як виявилось, погляди самооборони та підприємця Білана щодо повернення скульптури збігалися.

«Після двох з половиною років пам’ятник Шевченкові нарешті повернувся до Сопошина, революція гідності на Майдані не тільки змінила владу в Україні, але й пробудила свідомість мільйонів українців. Саме завдяки цьому, а також в результаті активної співпраці громади, журналістів та місцевої влади Ігор Білан таки повернув пам’ятник на сопошинську землю. Сподіваюся, що ця важлива для Жовківщини подія стане символом єдності і спільності дій громади села та всього українського народу», – сказав заступник голови Жовківської районної ради свободівець Богдан Юрдига.

Водночас міський сайт Новодністровська повідомляє: вранці 4 березня, за лічені хвилини, за допомогою підйомного крану зняли пам'ятник з постаменту й завантажили в автомобіль (з Львівськими номерними знаками) і вивезли у невідомому напрямку.

Власники скульптури не узаконили його розміщення згідно з чинним законодавством, це означає що Шевченко не являвся власністю громади міста.

На міському сайті присутня також точка зору Н. Ф. Тугарової, яка є власницею пам'ятника. Зокрема вона повідомляє, що пам’ятник демонтувала вона, зокрема цитую:  «Влада міста не хотіла брати його на баланс, тож, якщо попросять, пам’ятник я поверну. Без подальших коментарів».

Ось підтвердження того, що Шевченко повернувся. Фото зробила жителька села Сопошин.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Так звана самооборона під прапором Свободи приїхала до колишнього голови колгоспу Чернюха Дмитра. який розпаював цей пам'ятник законно Білану І.,з погрозами,що вони спалять Чернюху  хату і при цьому поставили демонстративно біля хати покришки і каністрами з бензином, і тероризували людину тиждень часу.От такі в нашій державі зараз "порядки".Всі документи на даний пам'ятник в мене є,а регіонал Мельник який ще є в нас міським головою відмовлявся брати даний пам'ятник на баланс!

avatar

Тугарова Н.Ф.

06 березня 2014 20:49