Садгора може відійти до виборчого округу з центром у Новоселиці? (оновлено)

Садгора може відійти до виборчого округу з центром у Новоселиці? (оновлено)

21.03.2012, 20:51

У ЧЕРНІВЦЯХ ПРОВЕДЕНО ГРОМАДСЬКІ КОНСУЛЬТАЦІЇ З ВИЗНАЧЕННЯ МЕЖ ВИБОРЧИХ ОКРУГІВ

21 березня у конференц-залі Українського Народного Дому у Чернівцях за участі експертів, активістів політичних партій та громадських організацій, представників органів державної влади, місцевих державних адміністрацій, депутатів місцевих рад, а також журналістів регіональних ЗМІ відбулися публічні консультації щодо процедури визначення кількості та меж виборчих округів в Чернівецькій області.

Тон дискусії задали експерти Громадського Консорціуму Виборчих Ініціатив. Для початку Директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко презентував результати дослідження “Утворення одномандатних округів  для проведення чергових парламентських виборів 2012 року: Основні проблеми та можливі шляхи їх вирішення”. Щодо Чернівецької області, то згідно проведеного експертом аналізу, регіон в будь-якому випадку буде поділений на чотири виборчих округи. Окрім того, пан Ковриженко озвучив ключові моменти, які на його думку, в першу чергу стосуються Чернівецької області:

?        те, що вперше за виборчу історію місто Чернівці згідно діючого Закону має бути розділене між двома виборчими округами;

?        проблема врахування чи не врахування при встановленні меж виборчих округів місць компактного проживання національних меншин.

Юлія Тищенко, Голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень зупинилася детальніше на правах національних меншин, етнічних груп на політичну участь у виборних органах, акцентувавши на тому, що одномандатні виборчі округи мають утворюватись таким чином, щоб місця компактного проживання національних меншин охоплювались одним виборчим округом, а не кількома. На думку пані Тищенко: “Також виявляється за доцільне створювати умови, які сприяють участі національних меншин у загальнодержавних і місцевих виборах (питання мови виборчих бюлетенів, інформації про кандидатів мовами національних меншин), зокрема в місяцях компактного проживання національних меншин. Відповідне питання потребує розвитку законодавства про національні меншини в Україні в цілому, адже що таке “місце компактного проживання” в Україні на законодавчому рівні так і не визначено”.  

Представник Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут у своєму виступі зазначив: “Дискусія щодо встановлення кількості та меж виборчих округів - це дискусія навколо, того, що буде більше враховано: територіально-адміністративний устрій (дотримання поділу на райони в області, тощо), чи “рівна” кількість виборців в різних округах”.

Історію формування виборчих округів в Чернівецькій області та свої прогнози щодо меж виборчих округів представив експерт ЧОГО “Комітету виборців” Ігор Баб’юк. Згідно інформації, яку отримав “Комітет виборців” в регіональних відділах ведення Державного реєстру виборців:

?        по-перше, “національний округ румуномовного населення буде”;

?        по-друге, щодо Садгірського району міста Чернівці, який не вкладається в 12% обмеження, визначене діючим Законом, то “в межах 4-6 дільниць (8-12 тисяч виборців) цього району розглядається можливість долучити його до округу національних груп, а решта дільниць залишити в межах виборчого округу, що включатиме два інших райони міста Чернівці - Першотравневий та Шевченківський;

?        по-третє, щодо Сторожинецького району області, то “до округу національних груп пропонується включити ті населені пункти, які межують із переважно румуномовним Глибоцьким районом; таким чином великі населені пункти з переважно румуномовним населенням Красноїльськ, Чудей, Буденець не потрапляють до цього округу”.

Після виступу експертів слово взяв “зал”. На думку Миколи Малярчука (партія “Громадянська позиція”): “Міграція і пересування румунумовного населення з округа в округ може зебезпечити Партії регіонів преференції на наступних виборах”. Максим Бурбак (партія “Фронт змін”) висловив занепокоєння щодо можливості виділення одного з районів міста із загальноміського виборчого округу, особливо в розрізі можливості проведення одночасно із парламентськими виборами і позачергових виборів Чернівецького міського голови. Таку можливість поставив під сумнів Борис Руснак, експерт з виборчого законодавства та радник міського голови Чернівецької міської ради. Пан Руснак зазначив, що згідно нині діючого законодавства одночасне проведення виборів вимагатиме створення двох комплектів виборчих комісій, а за твердженням представника Чернівецької Окружної виборчої комісії Миколи Каспрука, “кадровий голод” не дозволить якісно забезпечити по два комплекти комісій. Начальник Організаційно-контрольного відділу Чернівецької ОДА Пазяк Іван Васильович нагадав, що створення та визначення меж виборчих округів - це прерогатива ЦВК, і, посилаючись на слова Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, відмітив, що “до 10 квітня депутати не встигнуть внести зміни в Закон про вибори і прийняти постанову, відповідно до яких територіальні округи могла б визначити Верховна Рада”.

На останок присутні погодилися, що подібні консультації повинні проводитися й надалі задля підвищення ролі та впливу громадянського суспільства на процеси, що відбуваються в Україні, особливо напередодні і під час виборчої компанії.

 Для детальнішої інформації звертайтесь:

КВУ - Ігор Бабюк, +380954646349

ОПОРА - Назар Тимощук, +380636286771

 Довідка. До Громадського Консорціуму Виборчих Ініціатив входять Лабораторія законодавчих ініціатив, Український незалежний центр політичних досліджень, Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України. Захід відбувається за підтримки IFES. Нещодавно Громадський консорціум виступив із Заявою, в якій наголосив, що діючий новий Закон «Про вибори народних депутатів України» містить низку прогалин у частині територіальної організації виборів. Громадські організації вважають, що результати таких консультацій мають бути взяті до уваги ЦВК при прийнятті кінцевих рішень. Адже від того, яким чином буде утворено округи на майбутніх виборах, не в останню чергу залежатиме оцінка цих виборів в Україні міжнародною спільнотою, їх визнання суспільством та учасниками виборчої кампанії.

Як поділять виборчі округи в Чернівецькій області? З'явилось певне обмеження - своєрідний "коридор", який забороняє прийняти більше чи менше виборців на один округ.

До виборів ще півроку, але деякі роздуми про підготовку й сам процес волевиявлення не можуть не цікавити громадськість. І як завжди, на тих, хто при владі, першою падає тінь нечесних технологій. Чернівецька область була і буде поділена на 4 округи. Проте, з'явилось жорстке обмеження - 12%. Це максимальне відхилення між кількістю виборців в одному окрузі та середньою кількістю виборців в округах.

- Керуватися 12% відхиленням, але такий підхід несправедливий, бо це вразливо з точки зору різних маніпуляцій. Якщо оперувати цим відхиленням, є певна вилка округів, які можуть утворюватись у тому чи іншому регіоні, - зазначив Денис Ковриженко, директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив.

Наприклад, Садгора може відійти до округу з центром у Новоселиці.

- Я собі мало уявляю, як частина Садгори буде голосувати в окрузі, який відрізняється від ментальності, від свідомості, - сказав Ігор Баб’юк, експерт з виборчих технологій.

- Найцікавіше питання - навіщо це робити, якщо існує ймовірність, що проведуть позачергові вибори мера Чернівців разом із парламентськими. Навіщо розривати округ і як буде йти голосування у Чернівцях щодо мера? - запитує Максим Бурбак, депутат обласної ради.

Ще одна зміна - приєднати великі українські села Сторожинеччини, де проживають нацменшини, до румуномовного округу, відділивши їх від райцентру. А це може зіграти на руку мажоритарнику, який там буде балотуватись.

- Нам потрібно чітко працювати на 12% і не дозволяти маніпуляції з 20%, бо мені здається, саме таке і буде робитись на подібних округах, - вважає Петро Кобевко, громадський діяч.

Центрвиборчком до 10 квітня повинен "нарізати" округи і визначитись із кількістю та розподілом.

Джерело: citi.cv.ua