Рибак нагадав про 10 мільйонів боргу 'Укрнафти' Вижниччині за лопушнянську нафту

Рибак нагадав про 10 мільйонів боргу "Укрнафти" Вижниччині за лопушнянську нафту

04.04.2018, 12:02

В інтерв'ю "Голосу України" народний депутат України Іван Рибак розповів про місцеві бюджети.

 - Буковинські населені пункти, наприклад,  лісової зони втрачають у коштах порівняно з рівнинними селами. Окрім того, селян обдурюють і на ренті за видобуток корисних копалин.

- 1 січня 2018 року набрав чинності Закон, який дає можливість 5% ренти від видобування вуглеводів залишати в місцевих бюджетах з певним розщепленням у обласний, районний і сільський або селищний бюджет.

У питанні нафти, у питанні газу зараз 5% від ренти буде залишатися населеним пунктам, на території яких ведется видобуток. Але тут ми маємо іншу проблему, наприклад, ми маємо сьогодні нафтове родовище на Вижниччині у селі Лопушна, яке експлуатує "Укрнафта" і вона сьогодні близько 10 мільйонів гривень заборгувала районному бюджету. І ці 10 мільйонів гривень, які вони заборгували впродовж останніх 3-ох років є серйозними коштами, які могли б піти на розвиток інфраструктури та соціальну сферу. А "Укрнафта" просто не платить, у неї хороша адвокатська команда і вони успішно затягують справу в судах. То питання: це закони погані, чи виконання їх вимагає інших підходів і контролю держави? Щоб позиватися до суду на такі компанії, коштів у місцевих громад звісно нема.

 Джерело: Голос України

1